Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Місце для ідей

Як громадські активісти самотужки створюють креативний простір у курортному містечку
14 травня, 09:38

Хлопці споряджені купою будівельних інструментів. Проводять електрику, ремонтують підлогу, замішують бетон, рівняють стіни і... знімають про це гарні відеоролики й фото. Ні, це не реклама будівельної фірми: це громадські активісти зі Скадовська фільмують процес народження офісу молодіжного центру — довгоочікуваного проєкту, довкола якого згуртувалися ініціативні містяни.

Власне, той настрій і запал, з яким учасники проєкту розповідають про майбутній простір для молоді та громадської активності, надихнув на розмову про молодіжний центр у Скадовську. Сьогодні над ним працює команда громадської організації «Молоді ініціативні». Це хлопці й дівчата абсолютно різних професій, які вже не один рік проводять різні фестивалі, медіапроєкти, допомагають у трансформації міського середовища, ініціюють широкі публічні дискусії щодо різних сфер життя курортного міста.

Отже, щоб місто жило цікавими подіями не лише в літній сезон, коли більшість зайняті у сфері послуг для відпочивальників, скадовські активісти хочуть створити місце, в якому збиратимуться і втілюватимуться цікаві ідеї від молоді, і не тільки.

Для кого він створюється? За чий кошт? Хто там працюватиме і які проєкти втілюватиме? Про це «Дню» розповів лідер ГО «Молоді ініціативні» Артем КОСТЮЧЕНКО.

— Ідея створення молодіжних центрів в Україні не нова. Їх уже багато відкрилося за останні роки. У невеликих містах це простір для культурного і водночас неформального дозвілля молоді. Є гуртки творчості та спортивні секції, але молодь прагне і сучасного розуміння саморозвитку, тренінгів, неформальної освіти, розвитку soft skills, — говорить Артем. — У Скадовську теж так склалося. Ми, представники ГО «Молоді ініціативні», маємо багато досвіду реалізації різних проєктів, фестивалів (спортивного танцю, стрітболу, фарб холлі тощо), медійних проєктів у соцмережах і на сайтах (наприклад, найпопулярніша місцева спільнота у «Фейсбуці» «Клуб любителів Скадовська» з аудиторією понад 10 тисяч учасників. — Авт.); у створенні громадського простору і розвитку туризму, проведенні тренінгів із проєктного менеджменту. Але місця для ідей у нас не було.

— Взагалі, чому ви вирішили, що у Скадовську потрібен молодіжний центр?

— У нашому місті відсутня будь-яка молодіжна політика. Молодіжна рада при виконкомі міськради, створення якої ми ініціювали, пропрацювала не довше року, і вже її не збирають. Нам захотілося, щоб було таке місце, куди ми могли б запросити молодь, містян, гостей, де можна було б показати і розказати про наші реалізовані проєкти, а також обговорювати нові ідеї і планувати їх реалізацію. Куди можна було б запросити наших партнерів із усієї України, з якими ми робили спільні проєкти.

Справді, багато молодих людей як у місті, так і в районі цікавляться нашою діяльністю і постійно долучаються до обговорення та спільної реалізації, беруть із нас приклад і створюють свої ініціативи.

У великих містах не проблема запросити когось, щоб розповіли про молодіжну політику, про організаційну діяльність, про те, як організувати захід, щоб він був насправді цікавим, а не формальним, для звіту. У малих містах — все не так просто. Тому коли є група активних людей, котрі люблять місто, в якому мешкають, то хочеться, щоб вони розвивалися саме тут.

 — Чим саме будете займатися?

— Плануємо й надалі розвивати наші проєкти — для цього ми закупимо комп’ютерну та аудіотехніку, фото— й відеообладнання, 3D-принтер та 3D-ручки, проєктор. Із проєктів на найближчих півроку: клуб сучасного документального кіно, тренінг із проєктного менеджменту, медіашкола, комп’ютерні курси для людей старшого віку (один із наших популярних проєктів), фотоконкурс, присвячений життю в місті «Єдині в кадрі-2020».

— Які найближчі заходи хочете провести? Які ідеї по дистанційній роботі?

— Поки що — завершення ремонту, обговорення концепції назви, логотипа та айдентики молодіжного центру. Презентація його громаді й закладам освіти. У зв’язку з карантином вони працюватимуть онлайн. Зараз це вже просто, бо за час карантину більша частина нашої аудиторії добре навчилася комунікувати цими каналами. Також наші проєкти частково відбуватимуться онлайн. Це — вимога часу і дає змогу залучити спікерів із різних регіонів, проводити асинхронне навчання, а також спрощує доступ до заходів людей з інклюзією.

— Хто працюватиме в молодіжному центрі? Чи буде це офіційне місце роботи, чи виключно волонтерство?

— Працюємо на волонтерських засадах. Маємо велику команду і запити від інших організацій та волонтерів, які пропонують свою допомогу зараз і в майбутньому. Зараз на етапі ремонту приміщення люди приходять і допомагають зі складною роботою, яка потребує різної кваліфікації. Молодь переважно допомагає фізичною силою та ідеями організації простору. Під час карантину працюємо по змінах невеликими групами по двоє-троє.

— Кілька слів про приміщення. Ви самі його ремонтуєте, а чиє воно і де взяли фінансування?

— Приміщення шукали довго. Зверталися до міської та районної влади, відповідь була одна — комунальної власності для цього проєкту немає. Хоча ми показували, де саме її можна знайти. Нарешті один приватний підприємець відгукнувся й віддав за символічну орендну плату приміщення в центрі міста, яке раніше використовував як склад. На перші етапи ремонту ми витрачали свої кошти і кошти, які зібрали у громади. Це були важливі кроки, адже зрозуміло, що це реально потрібно місту.

Але грошей було замало для серйозного запуску — ми вже думали, що ідею відкриття центру доведеться відкласти до кращих часів. Та все одно подавалися на різні грантові проєкти, і в один момент до нас завітала представниця USAID із херсонського офісу — Анастасія Климентенко. Через декілька місяців ми підписали угоду про співпрацю. Отримали грошову допомогу на придбання матеріалів для ремонту, офісної техніки та меблів, а також на оплату гонорарів залучених спеціалістів у межах проєктів.

— Як ви плануєте розвиватися і заробляти кошти?

— Розвиватися плануємо за рахунок створення нових цікавих форматів заходів та членських внесків. Також ми залучаємо місцевий бізнес, який охоче допомагає всім необхідним. Є в нас і приклади краудфаундингових проєктів.

— Коли відкриття?

— Чекаємо на завершення карантину. Сподіваємось, це відбудеться наприкінці травня або на початку червня, хочемо запросити наших друзів із усієї України. Нам треба показати місце їхніх наступних літніх канікул та відпусток. Тому що відпочинок має бути не тільки корисним, а й розумним.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати