Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Мистецтво з обмеженим доступом

В Україні 64% людей з інвалідністю не відвідують закладів культури
26 жовтня, 17:03
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Нам потрібно полегшити доступ людей з інвалідністю до закладів культури та культурних подій. За даними всеукраїнського опитування про культурні права людей з інвалідністю, що його провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС), станом на сьогодні в Україні приблизно дві треті людей з порушеннями опорно-рухового апарату (63,8%) не відвідують культурних закладів та подій взагалі. Менше, ніж половина, людей з порушеннями зору (45,9%) та лише кожна п’ята людина з порушеннями опорно-рухового апарату (23,2%) бували на культурних заходах, на яких, за їхніми словами, бралися до уваги їхні потреби у зв’язку з інвалідністю.

Загалом більша частина українців (55,2%) вважає, що мистецтво та участь у культурних подіях є важливою частиною їхнього життя. Цілком погоджуються з таким твердженням приблизно треть (31,3%) українців, а скоріше погоджуються — орієнтовно чверть (23,9%).

Офіційно в Україні 2,5 — 3 мільйони громадян з інвалідністю, але, як свідчать опитування, є значна частина людей, котрі мають функціональні порушення, але не оформляють інвалідності.

— Відомості, які ми отримуємо, другий рік показують розбіжність із державними відомостями щодо кількості людей з інвалідністю в Україні. Згідно з даними, які ми отримуємо, кількість людей з фізичними порушеннями в Україні становить 9,5%, і стільки ж людей — зі стійкими порушеннями, але ці люди не оформляють інвалідності, — зазначила очільниця громадської організації людей з інвалідністю Fight For Right Юлія САЧУК. — Це дає підстави говорити, що людей, яких стосується питання доступності, набагато більше, ніж ми звикли вважати. Ми запитали про обставини, за яких вони частіше відвідували б культурні заклади. Більша частина відповідала, що якби було кращим фінансове становище й було б більше вільного часу. Має значення також місце проживання і сам контент — цікавість до змісту культурних заходів. На запитання, хто має відповідати за доступність подій і закладів, переважна частина відповіла, що влада, зокрема, місцева, а ще заклади культури.

Представник Міністерства культури та інформаційної політики, генеральний директор Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Ярослав ПЕТРАКОВ розповів, що сьогодні в Україні є 34 тисячі закладів культури. Практику доступності людей з інвалідністю запроваджують деякі заклади, але її слід поширювати.

— У нас широка мережа закладів культури, але коли ми говоримо про безбар’єрність, то маємо на увазі не лише фізичну доступність — ідеться також про доступ до розуміння та сприйняття культурного продукту (щоб люди з інвалідністю могли бачити й чути. — Авт.), — наголосив він. — У нас є проєкти щодо доступності музеїв, серед пріоритетів уряду є мистецька школа без обмежень — проєкт, пов'язаний з інтеграцією дітей до навчання в мистецьких  школах. Якщо ж говорити про доступність для дорослих, то я погоджуюся, що держава повинна взяти на себе відповідальність, але все пов’язано з інвестиціями, потрібно їх збільшувати. Для успіху справи не досить зусиль центральної влади чи місцевого самоврядування — має бути консолідація.

За результатами дослідження, щонайменше 1,2% українців потерпають від порушень опорно-рухового апарату, 0,51% — мають порушення зору, 0,45% — порушення слуху та 0,49% — психосоціальну інвалідність або інвалідність внаслідок інтелектуальних порушень. На превеликий жаль, результати опитування показали, що серед людей з інтелектуальними порушеннями 40% опитаних жінок та 24,2% опитаних чоловіків навіть не вміють читати.

Фахівці нагадують, що Конвенція ООН про права осіб з інвалідністю (КПОІ) покладає обов’язок на державу щодо створення необхідного середовища і можливостей для розвитку. Зокрема, стаття 30 Конвенції зобов'язує державу забезпечити людям з інвалідністю: доступність творів культури для осіб з різними видами інвалідності; доступність телебачення, фільмів, відвідування театральних вистав та інших культурних заходів; доступність будівель кінотеатрів, музеїв, бібліотек та інших закладів, де відбуваються культурні та інші заходи.

Експерти, громадські активісти написали пропозиції уряду для покращення доступу людей з інвалідністю до закладів культури. Зокрема, ідеться про внесення змін до законів України «Про телебачення та радіомовлення», «Про кінематографію», які мають забезпечити звукопис і розгорнуті субтитри або переклад жестовою мовою фільмів. Також пропонують зміни до закону України «Про місцеве самоврядування» для підвищення відповідальності органів місцевого самоврядування в інформаційній політиці стандартів доступності, зокрема, офіційних інтернет-сайтів, інтернет-сайтів культурних та культурно-освітніх установ тощо.

Як показало дослідження КМІСу, загалом лише 13% всіх українців відвідують культурні заклади й події частіше, ніж один раз на місяць. 30% — один раз на два-три місяці. Приблизно кожен п’ятий українець відвідує культурні заклади та події раз на два-три роки. Також треть українців (33,7%) взагалі не відвідує закладів культури та культурні заходи.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати