Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Митець, який завжди відстоює українські національні ідеали»

У Львові відкрили нову виставку графіка та живописця Дмитра Парути.
13 жовтня, 18:42
Фото надано автором

«Цю виставку я підготував, передовсім, для студентів, аби вони мали можливість ознайомитися з моїми роботами і почерпнути з них щось для себе», – відзначає передовсім львівський митець Дмитро ПАРУТА під час розмови з «Днем», у ході якої він провів для нас невеличкий екскурс по виставці.

Експозиція робіт визначного графіка та живописця представлена у актовому залі Львівського державного коледжу декоративного і ужиткового мистецтва імені Івана Труша, де Дмитро Парута навчає майстерності молодих художників і художниць. Сама ж виставка присвячена 70-річчю від дня його народження.

«ВРАЖАЄ ВІРТУОЗНІСТЬ ТЕХНІКИ»

На виставці можна зустріти найрізноманітніші роботи Дмитра Парути – у плані як тематики, так і періодів їх написання. Є і картини, створені ще у 1980-х роках, а є і зовсім свіжі роботи, створені влітку цього року.

Представлені на виставці роботи розкривають діапазон творчих зацікавленостей митця, його особисте ставлення до різних постатей, періодів і моментів. Наприклад, є графічні аркуші, в яких Дмитро Парута торкається деяких біографічних сторін Тараса Шевченка. Написані ці роботи під час відвідин митцем місць Шевченка у Казахстані. Він рисує пейзажі місць його заслання, де у аркушах, виконаних олівцем, пером чи тушшю співпереживає разом із поетом непрості колізії, що випали на його долю. Як відзначає у своїй передмові до виставки мистецтвознавець Марія ВАВРУХ: «Вражає віртуозність техніки виконання мотивів природи, портрети та побутових сцен, де ми ще раз переконуємося у високому естетизмі, притаманному будь-якій техніці Дмитра Парути».

Також є роботи, в яких увага акцентується на подіях, які випали на долю України сьогодні. Йдеться про агресію російських загарбників, яку Дмитро Парута зобразив і в «московських псах», і в «російському плугу, який нещадно оре родючу українську землю».

І це лише декілька з десятках тем, порушених у роботах, що представлені на виставці в коледжі імені Івана Труша.

«ПОНЯТТЯ НАЦІОНАЛІЗМУ В ДМИТРА ПАРУТИ ОТОТОЖНЮЄТЬСЯ З ЙОГО ПРИСТРАСТЮ ЯК МИТЦЯ»

Сьогодні ім'я художника та педагога Дмитра Парути посідає одне з чільних місць серед сучасних львівських художників. Своїм доробком він гідно репрезентує тенденції львівської графічної школи. На впізнаваності його творчого почерку неодноразово наголошували в рамках відкриття виставки, що відбулося 12 жовтня. Поки студенти активно обговорювали роботи митця, своє слово сказали і колеги Дмитра Парути.

Зокрема, професор, історик мистецтва, проректор Львівської національної академії мистецтв Роман ЯЦІВ відзначив: «Для мене це хвилююча подія, бо ми з Дмитром товаришуємо ще з тих пір, як мій батько був його педагогом. Ще тоді він називав Дмитра Паруту одним із найкращим студентів, пророкуючи йому велике майбутнє.

Дмитро Парута – це дивовижна творча індивідуальність. Це завжди відкрита до спілкування людина, яка є великим життєлюбом. Дмитро Парута завжди був тим митцем, який відстоює українські національні ідеали. Це дуже відважний митець, який підтримує в собі націєцентричну вертикаль, наголошуючи, що кожен, хто живе в Україні, має бути націоналістом. Інакше ми будемо втрачати наші культурні позиції в світі. Поняття націоналізму в Дмитра Парути ототожнюється з його пристрастю як митця. Він знає і шанує інші культури, але також добре знає, що треба сьогодні робити саме українському митцеві. Акцент робиться саме на українське мистецтво. Це світовідчуття і впливає на тематику його творів і те, як він конструює ту образну реальність у своїх роботах.

У всьому різноманітті своїх творів Дмитро Парута втілює тяглість українських традицій – від минувшини до майбутнього. Представлені сьогодні роботи – це лише маленька частина того, що вдавалося Дмитрові зробити в різні періоди, що йому вдається робити і програма на перспективу.

***

Насамкінець ще раз відзначимо, що ознайомитися із ювілейною виставкою Дмитра Парути можна в актовій залі Львівського державного коледжу декоративного і ужиткового мистецтва імені Івана Труша, що розташований на вулиці Снопківській, 47.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати