Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«На підтримку людини, яка не скорилася...»

На Тернопільщині майстрині виготовили вишиванку для політв’язня Володимира Балуха
27 червня, 11:20

Борщівську вишиванку майстрині ГО «Гільдія народних умільців «Перлина» вишили спеціально для кримського активіста, засудженого Росією до тюремного терміну, Володимира Балуха. Вишиванку в День кримськотатарського прапора передали представникам «Кримської правозахисної групи», які подбають, щоб подарунок майстринь Тернопільщини дійшов до українського патріота.

— Вирішили вишити саме борщівську сорочку, бо основний осередок нашої організації міститься на Борщівщині. Це спільний подарунок для Володимира від нашої гільдії. Усі колеги долучилися коштами. Закупили тканину, нитки. А вишивала здебільшого я та наша колега Уляна Яремій, яка працює в Борщівському краєзнавчому музеї і є членом нашої організації, — розповідає голова ГО «Гільдія народних умільців «Перлина» Тетяна ДЯКІВНИЧ.

Саме з унікальної колекції Борщівського краєзнавчого музею добирали візерунки для вишиванки Володимира Балуха. Створюючи оберіг для українського патріота, майстрині Тернопільського методичного центру творчості об’єднали квітковий орнамент і Державний герб України.

— На сорочці по центру є борщівський квітковий орнамент і Тризуб — наш герб на тлі червоно-чорної нитки, що перегукується з прапором УПА. Ми хотіли створити для Володимира сорочку, яка була би практично аналогом однієї з вишиванок із борщівської колекції. Обрали роботу 1920—1930 років, саме звідси взяли квітковий візерунок. Пізніше в музеї сказали, що ця вишиванка належала досить активній людині, щирому патріоту Степану Фещуку.

Тетяна Дяківнич зазначає, що майстрів «Гільдії народних умільців «Перлина» об’єднує любов до України, Бога і мистецтва. Саме це дає поштовх реалізувати патріотичні задуми.

— Коли створювали мапу України, до вишивання якої долучилися всі області нашої України, через соціальні мережі здружилися з Товариством підтримки України в Латвії. Голова цієї організації Тетяна Лазда веде на «Фейсбуці» патріотичні пости, підтримує кримськотатарський народ, політичних в’язнів. Пані Тетяна отримала лист, у якому Володимир зазначав, що в керченській колонії в нього вкрали вишиванку, — розповідає Тетяна Дяківнич.

Тетяна Лазда звернулася до народних умільців через соцмережу, з проханням долучитися до вишивання сорочки для українського патріота.

— Бажання Володимира Балуха було мати чорну сорочку з червоними нитками. Відгукнулася Чернівецька організація, яка взяла на себе відповідальність подарувати йому таку сорочку. Одну сорочку даруємо ми. З борщівського краю вирішили подарувати квітучу сорочку, щоб доля квітуча була.

Окрім вишиванки, у День кримськотатарського прапора з Борщівського району везуть вишиту мапу України, яку вишили в межах акції єднання «Україна моя вишивана».

— На виставці, яка приурочена Дню кримськотатарського прапора, маємо зустрітися з представником «Кримської правозахисної групи» Іриною Сєдовою та з головою Товариства підтримки України в Латвії Тетяною Лаздою. Я і координатор нашої громадської організації Юрій Дудник особисто передамо їм борщівську сорочку, — каже Тетяна Дяківнич. — Із собою веземо також вишиту мапу. Коли ми починали її вишивати, то спершу вишили кордони Криму, щоб показати, що Крим — це Україна. Мапа була присвячена 110-й річниці Дня народження Романа Шухевича. А вишивання сорочки для Володимира — це наш відгук на підтримку сучасного патріота, людини, яка не скорилася й відстоює цінності України. Вишиту мапу нашої країни розпочали створювати, щоб об’єднати всіх українців у єдиній боротьбі та в єдиній молитві, щоб відстояти інтереси нашої Незалежної України, її кордони, територіальну цілісність і щоб панував у нашій державі мир. Молитва за мир відкриває серця, єднає Україну.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати