Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На українські банки чекає доля... трастів?

19 вересня, 00:00

Як стверджують незалежні джерела, телеграма Національного банку України всім комерційним банкам про заборону виплачувати до спеціального рішення дивіденди клієнтам, викуповувати акції в акціонерів, купувати основні кошти й нематеріальні активи, вкладати гроші в будівництво, а також в асоційовані й дочірні установи стала своєрідною іскрою для порохової бочки зі здешевілою гривнею.

Ажіотаж підігріто внеском НБУ в 20 мільйонів гривень у Фонд гарантування вкладів фізичним особам у комерційних банках, зобов’язанням останніх продавати 50 відсотків валюти клієнтів-резидентів через Українську міжбанківську валютну біржу, неможливістю вільно придбати ВКВ у кіосках обміну валют. Один із підприємців у розмові з кореспондентом «Дня» розповів, що багатьох налякало й негласне рішення про заморожування погашення держоблігацій до... 2001 року. «Після першої хвилі — краху трастів, другої — страхових компаній, схоже, починається третя — обвал українських банків»

Дмитро Рікберг, керівник прес-служби НБУ заявив «Дню», що за станом на 1 липня комерційними банками було залучено вкладів населення на загальну суму 3 млрд

25 млн гривень. Приблизно 10 відсотків своїх вкладів населення вже забрало.

З приводу «негласного» рішення Дмитро Рікберг сказав, що телеграму аналогічного змісту справді було надіслано, проте «якби який-небудь банк висунув аргументи проти, то ніхто не примушував би його купувати чи обмінювати облігації».

ДОВIДКА «ДНЯ»

За офіційною інформацією, «від першої хвилі» — обвалу трастів — в Україні потерпіло понад два мільйони вкладників.

№179 19.09.98 «День»
При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати