Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Нам не сумно!»

Як зробити диво для дітей українських військових — дізнайтесь за хештегом #миколайчиковісправи
06 грудня, 10:23

Вже третій рік у Харкові команда небайдужих людей збирає листи до святого Миколая від дітей військових, які публікують у соцмережах, а охочі виконують те чи інше бажання.

«Щороку придумуємо якийсь хештег і публікуємо його у «Фейсбуці». Але спочатку викладаємо у соцмережі формуляри листів — для них нам роблять малюнки. У родинах їх роздруковують і дають дітям, щоб ті писали листи до святого Миколая. Діти діляться мріями, розповідають, чи поводились чемно, — говорить Галина Смагіна, власниця туристичної агенції та волонтерка, яка ініціювала акцію. — У перший рік ми приймали листи «Укрпоштою», і це було складно та довго. Тож минулого і цього року приймаємо фотографії цих листів на електронну скриньку. Також можна писати у Вайбер і на «Фейсбуці». Електронна адреса для святкових листів: [email protected]

Подивитися, які листи отримали волонтери, можна за цьогорічним хештегом #миколайчиковісправи. «Ми виставляємо листи у «Фейсбуці», і добродії розбирають їх. У коментарях чи у приват вони пишуть, що виконають певне бажання, готують подарунки, можливо, самі пишуть дітям і відправляють це нам (адресу та іншу додаткову інформацію можна знайти на фейсбук-сторінці Галини Смагіної. — Авт.). Ще ми проводимо толоки, на яких діти волонтерів і бійців підписують листівки, пакують цукерки і ці дарунки, які ми відправляємо родинам», — продовжує Галина.

У перший рік проведення акції подарунки надсилали усім дітям, чиї батьки на фронті. Зараз це важко, оскільки військових багато, тому цього року взялися тільки за родини загиблих і поранених бійців. Причому, розповідає Галина Смагіна, родини, яких поздоровляли у перший рік, тепер долучаються до акції, щоб привітати інших дітей.

Волонтерка розраховує, що у підсумку під час акції підготують подарунки для близько 200 родин. «Якщо після Дня святого Миколая залишаться вільні кошти — а вони залишаться — ми до Нового року ще когось привітаємо, — каже Галина. — Не всі сім’ї надсилають листи. У нас є адреси родин полонених, ми знаємо, скільки років там дітям, і можемо на свій розсуд зробити сюрприз і відправити його до Нового року, може, і до Різдва».

Листи дітей дуже різні, але, зауважує волонтерка, усі просять миру та здоров’я. «Деякі просять ноутбуки — цього року ми не реагуємо на такі прохання, підбираємо щось за віком дитини. Дехто просить щось зовсім скромне, наприклад, альбом для малювання. Але зазвичай це — конструктори «Лего», трансформери і цього року часто — рюкзаки, — додає Галина Смагіна. — Щороку ми вивчаємо якісь нові слова. Наприклад, назви нових ляльок. Раніше була Барбі, а зараз якісь Софії, пупси Лол. З’являються іграшки для хлопців — бейблейди. Цього року нам замовили справжню маленьку собачку — ще не знаємо, що робити з цим. Нам запропонували лабрадора, але родина жахнулась і сказала: «Ні, нам потрібний маленький цуцик». Тож нам не сумно».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати