Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Найбільше приваблює в професії – художній пошук»

Двоє студентів Вінницького національного технічного університету вибороли перші місця на міжнародних конкурсах із комп’ютерної графіки
11 квітня, 10:41
ФОТО АВТОРА

Софія Мошенська стала переможницею міжнародних комп’ютерних змагань Kingdom Art Stars (The Official International Competitionsin Europe), що відбувалися у Великій Британії, а Владислав Кокушкін виборов гран-прі на конкурсі з комп’ютерної графіки International Competition «Good for Tune» в найменшій у світі державі — Ватикані. Обоє вони навчаються на факультеті інформаційних технологій і комп’ютерної інженерії з кафедри програмного забезпечення ВНТУ. Розповідають, що намагаються не пропускати значимі змагання світового рівня, щоб сформувати солідне портфоліо та продемонструвати свої здібності світу.

«Влад старший від мене на рік. Ми закінчили одну школу, разом брали індивідуальні заняття з малювання в одного вчителя, а тепер навчаємося на одному факультеті (але різних курсах) і ведемо студію з веб-дизайну, яку курує наш наставник-професор Олександр Романюк. Саме він і спонукає нас до участі в різних конкурсах, а батьки підтримують, — каже Софія. — Звичайно, спершу ми не вигравали, але придивлялися до інших і робили висновки. Потім були другі-треті місця, а тепер ми зосереджуємося лише на перемозі. Студентські роки — це не просто набування фаху, це трамплін у професію і його треба використати на повну».

Для конкурсу у Великій Британії вона створила роботу під назвою «Совість». Каже, що давно мріяла саме про цей образ. На роботі зображена дівчина з червоним волоссям у червоній сукні. На її шиї кайдани, ланцюги яких прикріплені до землі і не дають можливості звільнитися. Вони уособлюють сумління, коли людина вагається і намагається піти на компроміс зі своєю совістю, але вона її не відпускає, а дедалі сильніше починає стримувати. Звідки з’явився цей образ, Софія не зізнається. Розповідає, що черпає натхнення з різних джерел — фільмів, книжок, життєвих ситуацій. Натомість Влад шукає музу в людях, яким симпатизує або які його мотивують, як-от Софія. Так, в основі його роботи «Каліпсо» лежить її фото. На ньому дівчина зображена в довгій вечірній сукні і нагадує німфу, доньку Атланта.

«Це міфічне фото. Коли я його побачив, то запитав, чи можна над ним почаклувати. Софія погодилася — все заради творчості, — усміхаючись, розповідає Влад. — До речі, за цю роботу я отримав перше місце в Болгарії, здається. А на конкурс у Ватикані, який відбувся в березні, подавав іншу — «Любов» і виграв гран-прі. Це далеко не перша моя міжнародна перемога. На рахунку конкурси в Нідерландах, Іспанії, Франції, Болгарії. Та зупинятися на досягнутому не можна. Щоб завоювати місце під сонцем, у світі ІТ треба бути конкурентним, а ще краще бути поза конкуренцією, єдиним у своєму роді».

На роботі, яка здобула перемогу серед чотирьох тисяч учасників, Владислав зобразив дівчину, яка тримає в руках кролика. На її обличчі та руках помітні краплі крові, але кролик чистий і милий. Як пояснює автор, його картина сюрреалістична: червоні краплі — символ помилок та розчарувань, а милий пухнастий кролик — символ надії на краще.

«Спершу, коли починаєш роботи картину, виникає просто ідея, потім починаєш думати, як це все реалізувати, які програми використовувати, з якими елементами, шарами. Тобто найбільше приваблює в професії художній пошук, а найціннішим є момент, коли ти переходиш з уявного світу в реальний», — резюмує хлопець.

Після закінчення вишу Софія і Владислав мріють працювати в потужній компанії, яка розробляє круті веб-проекти. А поки працюють на імідж рідної альма-матер: торік Вінницький національний технічний університет встановив рекорд України за кількістю перемог своїх студентів на міжнародних конкурсах.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати