Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Не піддаватися маніпуляціям!»

Донецькі експерти «Дня» нагадують: усі питання треба вирішувати в межах єдиної України
08 травня, 12:09
ДОНЕЦЬК / ФОТО РЕЙТЕР

Очільники міст південно-східних областей України попереджені про відповідальність за причетність до сепаратизму. Про це голова СБУ Валентин Наливайченко сказав під час брифінгу у ГПУ, повідомляє офіційний сайт СБ України.

«У співпраці з ГПУ створено окремі оперативно-слідчі групи в кожній області. Станом на сьогодні я доповів Генеральній прокуратурі про винесення офіційних застережень від імені держави, з санкції ГПУ. Офіційні застереження винесені 27 міським головам різного рівня адміністративного підпорядкування у Донецькій, Луганський, Миколаївській та Запорізькій областях», — сказав В.Наливайченко.

«Ті люди, які підбурюють на скоєння злочинів, за рішенням судів мають отримати найжорсткіше покарання. Ті, хто підбурюючи і тероризуючи людей, призведе до людських жертв — мають отримати пожиттєве ув’язнення», — наголосив голова СБУ.

Нагадаємо, Служба безпеки України також повідомила про те, що отримала беззаперечні докази підготовки та координації російською стороною заходів з проведення у східних областях України так званого «референдуму» зі створення «Донецької народної республіки» із заздалегідь відомими результатами.

«День» також запитав думку «живих голосів» Донбасу з приводу анонсованого терористами псевдореферендуму.

Ігор ТОДОРОВ, професор кафедри міжнародних відносин та зовнішньої політики Донецького національного університету:

— Ми маємо виходити з правового поля, у якому ми є де-юре і де-факто. Ми є громадянами України і маємо бути законослухняними. У нас не можна проводити регіональні референдуми. З іншого боку, ставити питання про «незалежність» та «відокремлення» певної частини країни — також є порушенням Конституції. Зрозуміло, що планований «референдум» — фейковий, і він не забезпечений елементарними правовими речами. Як говорив наш міський голова пан Лук’янченко, дуже багато питань стосовно того, що це таке взагалі. Безумовно, є проблеми у визнанні чи невизнанні сучасної київської влади, але це питання має бути вирішене самими українцями в межах своєї держави без будь-якого зовнішнього впливу і тиску. Цей так званий «референдум» ми маємо як продовження кримського сценарію. Нарешті має бути включений елементарний здоровий глузд. Будь-яка «незалежність» для регіону передбачає катастрофічні наслідки — політичну ізоляцію та економічний колапс. А економіка Донеччини спрямована передусім на експорт. Також це означатиме загибель для вугільної промисловості. Люди мають нарешті зрозуміти, що емоційні оцінки під впливом певних ЗМІ мають відійти на другий план. Має бути здоровий глузд і бажання вирішити всі питання в межах єдиної України.

Олена СТЯЖКІНА, письменниця:

— Зараз ми готуємо листівки для розповсюдження серед літніх і самотніх людей. Ми закликатимемо їх не ходити на ці «дільниці» на «референдумі» і не показувати там своїх паспортів, щоб їх потім не грабували. На жаль, з людьми, які піддалися маніпуляціям, швидку роботу провести не можна — це справа на роки. Багато хто зараз розуміє тільки мову погроз і санкцій. Тому вони мають бути оголошені.

Сергій ТКАЧЕНКО, голова правління Донецької обласної організації ВГО «Комітет виборців України»:

— Єдина порада, яку можна дати людям за даних обставин, — не брати участі у несанкціонованих масових заходах, зокрема у масштабних акціях 9 травня та у «референдумі» сепаратистів. Навіть якщо мешканці Донеччини хочуть проголосувати проти створення окремої республіки — не треба цього робити, бо таким чином вони легалізують це фейкове опитування. Треба сидіти вдома чи поїхати у гості до родичів — бажано в іншу область.

Час демонстрацій та автопробігів минув, зараз це небезпечно для здоров’я. Українські активісти дійсно покидають регіон через загрозу життю. У Донецьку людей, по суті, викрадають. Терористи масово беруть заручників, бо розуміють, що їхня пісня добігає кінця. Бранці потрібні, щоб здійснити обмін, закритися живим щитом. Крім цього, останніми днями радикали захопили велику кількість автомобілів — тобто вони готують собі шляхи для відступу. Навіть якщо центральна влада не наведе порядок до 11 травня, до президентських виборів цей нарив прорве. І хоча сепаратисти отримують від Росії допомогу зброєю, вони не можуть розраховувати на введення військ РФ.

Радикали поставили перед собою завдання створити паніку, безлад, бо у таких умовах легше діяти. Вчинки їх спонтанні, але дуже небезпечні для життя багатьох, особливо для українських активістів. Тому завдання патріотів — зберегти стрункість лав для майбутньої роботи. Організовувати якісь військові формування з мирних жителів зараз нерозумно. Налагоджувати ситуацію мають силові органи, а не пересічні громадяни. Відповідальність за стабілізацію становища лежить на нашій державі, яка все намагається провести АТО. Поки ще є надія, що силові органи все-таки візьмуться за голови, зброю і наведуть порядок.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати