Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Не стріляйте!

Боротьба з пташиним грипом може обернутися його епідемією
25 жовтня, 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

У п’ятницю Україну приголомшила цілком неприємна новина — пташиний грип вже прийшов на наші простори. Вірніше, прилетів — разом із дикими птахами-мігрантами. Керівник центру кільцювання птахів при Інституті зоології НАН України Анатолій Полуда висловив стовідсоткову впевненість у тому, що цей страхітливий вірус уже циркулює в популяціях диких птахів, а, значить, незабаром може вразити і домашніх, і, в перспективі, — людину.

Нагадаємо, минулого тижня Одеська та Херсонська області вже провели контрольний відстріл перелітних птахів. Метод боротьби проти пташиного грипу вельми спірний, до того ж незрозуміло, чим це може закінчиться, — знищенням усіх до єдиного птахів на території України? Про ефективність відстрілу птахів та інші «не медичні» способи профілактики пташиного грипу «День» розпитав у експертів.

«Усіх перелітних птахів ми все одно не перестріляємо, — говорить директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко. — Більше того, політика знищення домашніх птахів і заборон ввезення птахів із «небезпечних» країн може зазнати поразки через відстріл диких птахів». Птах, що прилетів на декілька днів, являє набагато меншу небезпеку, ніж птах убитий, оскільки від останнього інфекція передається набагато краще. «Потрібно просто захистити домашніх птахів від диких, — говорить координатор із розвитку Товариства охорони птахів Людмила Яскевич. — Наприклад, повністю ізолювати домашніх птахів від водоймищ, оскільки водоймища можуть бути вже заражені».

Зрозуміло, що величезну небезпеку являє сезон полювання, який, всупереч зверненням екологів і зоологів, так і не було закрито. «Ми ще в травні зверталися до Міністерства природи, — розказує В. Борейко. — Але отримували лише відписки, що боротися з пташиним грипом — не їхнє завдання». Насамперед ризикують заразитися самі мисливці. По-друге, не минути зараження, якщо хворий на грип птах попаде на двір до домашніх птахів. У деяких регіонах України полювання вже заборонене. А інші продовжують полювати та вживати екстрених заходів із запобігання епідемії пташиного грипу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати