Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Не зміг вижити у світі, де ворог тисне тобі руку...»

Народний Герой України покінчив життя самогубством у Миколаєві
20 березня, 10:08

Четвертий рік поспіль українці відчувають, що мають дві країни. Перша — та, що воює на фронті, збирає гроші для військових, патріотичні ідеали, а друга — «тусить» у клубах, бере хабарі, одне слово, є «ідеологічним борцем за грошові знаки». Ті, хто не вписався в жорна реалій, часто потрапляють в ситуацію безвихідності. Владислав Волошин — людина, яка пройшла пекло війни, наклала на себе руки в Миколаєві. Чому? Версій може бути безліч. Але ми достеменно знаємо один ключовий момент — країна, яку своїм тіло і кров’ю захищають конкретні воїни, не належним чином приділяє увагу своїм захисникам. І йдеться не лише про матеріальну складову, а й насамперед психологічну.


18 березня в Миколаєві застрелився Народний Герой України, учасник АТО, колишній військовий льотчик, в.о. директора КП «Миколаївський аеропорт» Владислав Волошин. Як повідомляє відділ комунікації поліції Миколаївської області, «родина перебувала вдома, разом із чоловіком, постріл з кімнати почула дружина. На місце події прибули медики та слідчо-оперативна група Інгульського відділу поліції. Постраждалого терміново госпіталізовано, але в лікарні швидкої медичної допомоги помер від отриманих ушкоджень... За свідченнями родичів, загиблий останнім часом був у пригніченому стані та висловлював тривожні наміри. Розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 115 ККУ «Умисне вбивство», як того вимагає процедура у подібних випадках. Ведеться слідство».


ФОТО РОМАНА НІКОЛАЄВА

Народному Герою України було 29 років. В нього залишилася дружина та двоє дітей.

Самогубство відомого льотчика, який з липня 2017 року обіймав посаду заступника директора Миколаївського аеропорту, а з грудня минулого року посаду в.о. директора, викликало резонанс, адже скандали навколо КП «Миколаївський аеропорт» не вщухають уже другий рік. Зокрема йдеться про тендерні питання. Так, 2017 року ремонтні роботи аеропорту без конкурсу проводило ПрАТ  «Будівельна компанія «Житлопромбуд-8», яке в січні 2018 року програло тендер на проведення даних робіт (які, фактично, вже були частково проведені). Тендер на капітальний ремонт будівлі аеровокзалу на суму 102,23 млн грн виграла київська компанія ТОВ «ЄІС». Відповідно до умов тендеру компанія мала в до 25 грудня 2018 року виконати капітальний ремонт будівлі аеровокзалу за адресою: вул. Київське шосе, 9 у с. Баловне, Новоодеського району Миколаївської області (45213000-3 Будівництво торгових будівель, складів і промислових будівель, об’єктів транспортної інфраструктури). Однак, як написало 2 березня видання «НикВести» з посиланням на дані системи «Прозорро», «КП «Миколаївський міжнародний аеропорт» Миколаївської обласної ради розірвав договір з ТОВ «ЄІС» щодо капітального ремонту будівлі аеровокзалу за 102,23 млн грн». Причиною розірвання договору у Звіті про виконання договору про закупівлю, який розміщено на сайті «Прозорро», вказано таке: «В порядку статті 849 ЦК України — лист вимога КП «ММА» від 23.02.2018 №98 та відповідно до пункту 3 доручення голови Миколаївської ОДА від 21.02.2018 №828/0/05-60/3-18».

Свої співчуття родині загиблого, свої гіпотези щодо причини самогубства Владислава Волошина висловили очільники області, народні депутати, військові, волонтери та журналісти.

Зокрема й голова Миколаївської облдержадміністрації Олексій Савченко, в бік якого в соціальних мережах посипалися звинувачення після новини про самогубство Волошина. «Життя навчило мене тримати удар. Але найтяжче тримати удари, коли від нас йдуть справжні, порядні і світлі люди. Трагічна новина про смерть справжнього Героя і щирого патріота Владислава Волошина застала мене під час проходження курсу лікування, і я досі не можу в це повірити. Я добре пам’ятаю той липневий день, коли особисто познайомився з Владом. Це було після того як Юрій Бутусов зробив інтерв’ю з Героєм-льотчиком, який був вимушений піти зі служби і шукати себе у цивільному житті. Принциповий. Гордий. Цілеспрямований. Добре пам’ятаю кожне слово нашої з ним розмови, після якої і запропонував йому розглянути можливість обійняти посаду в КП «Миколаївський міжнародний аеропорт». За тиждень було його офіційне представлення на посаді, і одразу заздрісні погляди колишніх керівників підприємства, які побачили у ньому конкурента. Незважаючи на це, Влад будував плани на майбутнє, одним з етапів у яких був запуск миколаївського аеропорту. Але... Вчорашня трагічна подія досі не вкладається в голові. Багато з тих, хто навіть не був знайомий із Владом і його роботою на підприємстві, почали розповсюджувати різну нісенітницю про якісь мільйонні тендери та інше. Дехто взявся тиражувати телефонну переписку Влада, як я зрозумів, з колишніми керівниками КП «Миколаївський міжнародний аеропорт», які й натворили на підприємстві казна-що. Припиніть займатися незрозумілими речами. Є правоохоронні органи, які об’єктивно і неупереджено розберуться в тому, що сталося. Чекаю офіційної позиції від компетентних органів і всі, хто причетний до того, що сталося, незважаючи на жодні нюанси, обов’язково понесуть відповідальність. Щирі співчуття сім’ї і рідним Героя. Ми разом повинні пережити цю тяжку втрату».

Народний депутат України Тарас Кремінь говорить «Дню»: «Трагічна загибель Владислава Волошина, який фактично є ровесником української незалежності, — це є постріл у бік ілюзій молодого покоління, яке з великими бідами і труднощами встає з колін після трагічної тоталітарної системи. Один з найкращих випускників Харківського університету повітряних сил, бойовий ас, Герой 2014 року, який фактично допоміг нашим військам під час Іловайських подій вийти з оточення. На превеликий жаль не зміг вистояти проти трагічних умов роботи в Миколаївському аеропорту. Хтозна, як би повернулася його доля, як би минулого, 2017, року командування військово-повітряних сил відмовило б у його заяві і залишило б бойового аса служити у 299-й бригаді тактичної авіації. Якими б були наші Збройні сили, як би сотні, можливо, навіть, тисячі, таких бойових асів, які мають величезні заслуги перед батьківщиною продовжували б служити і піднімати нашу авіацію, флот, розбудовували б нашу державу. Це величезна втрата для миколаївської громади і, напевно, для всієї України. Вічна пам’ять Героєві! А правоохоронні органи повинні поставити крапку в розслідуванні цього трагічного самогубства».

У своїх дописах у соцмережах народні депутати Олександр Жолобецький, Вадим Підберезняк та колишній голова Миколаївської ОДА Вадим Меріков наголосили на порядності загиблого та необхідності об’єктивного і всебічного розслідування справи правоохоронними органами. Михайло Талпа, депутат Миколаївської обласної ради також переконаний: «Правоохоронні органи мають розслідувати та дати відповіді на питання щодо цієї трагедії. Для них це справа честі! Це важливо для нас, для суспільства, для країни. Висловлюю щирі співчуття близьким та рідним. Ми всі втратили героя...».

Учасник АТО В’ячеслав Зайцев пригадує: «Владислав Волошин улітку 2014 року в Південному котлі прикривав нас з неба. Його Су-25 вогняним смерчем прасувала російські колони. Російська пропаганда звинуватила його в тому, що він збив МН-17. А потім російська фірма «Сухой» спростувала — це неможливо технічно. У вересні 2017 року в Запоріжжі він отримав Народного героя України. Познайомився особисто — чиста та світла людина, без понтів. Припускаю, що на новій роботі на нього навішали купу боргів. Вийшов з цього положення з честю... Я більше не маю слів». Інший учасник АТО з ніком Serg Marco пише у «Фейсбуці»: «Льотчик Влад Волошин. Народний герой, дещиця надії для бійців, які намагаються вирватися з Іловайського оточення. «Граки», що відпрацювали угруповання російських десантників, тоді вселили надію в українських бійців. Нас не забули. «Граки» працюють. Воював. Був збитий. Вижив. Не зміг вижити у світі, де ворог тисне тобі руку і намагається підставити. Спочивай з миром, льотчику».

Розслідування самогубства Владислава Волошина взяте під особистий контроль начальника Головного управління Національної поліції в Миколаївській області Юрія Мороза.

ДОВІДКА «Дня»

Владислав Волошин — військовий льотчик Повітряних сил Збройних сил України (2010 — січень 2017), майор запасу, ніс службу у 299-й бригаді тактичної авіації. Учасник бойових дій на сході України, здійснив 33 бойові вильоти. Здійснював бойові вильоти у складі сил з антитерористичної операції. Російська влада звинувачувала Владислава Волошина у збитті «Боїнга» малайзійських авіаліній над Донецьком, хоча ця версія була повністю спростована розслідуванням прокуратури Нідерландів та України. Владислав Волошин був нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня. Після свого звільнення з повітряних сил ЗСУ Владислав Волошин опублікував великий пост з причинами свого звільнення, який викликав резонанс у суспільстві. В пості йшлося про складні умови, в яких виконують бойові завдання і живуть військові льотчики.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати