Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

(Не)добре відпочили

Експерти — про те, чи є в українських дітей шанс на якісне оздоровлення. І чи буде він наступного року
20 серпня, 10:22
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Несмачні страви, пошарпані меблі, іржаві труби і зачинені у спеку вікна — ось такі почуті авторкою дитячі враження від перебування в одному таборі біля Києва... Можливо, діти подеколи перебільшують, усім догодити з умовами, вожатими, харчуванням — не реально. Але нещодавній лист до редакції тільки додав жару у вогонь, що не все так ідеально в дитячих таборах, як хотілось би батькам. Педагог Юрій Токар багато років поспіль у літні місяці працює в дитячих таборах (про свій досвід він розповів нам у матеріалі «Оздоровлення?» — «День» №111-112 за 13 -14 серпня ц. р.).

Серед основних проблем, на які звернув увагу пан Юрій, — молодий персонал, який не завжди має досвід роботи з дітьми; фактично відсутність якісних ремонтів, що іноді стає небезпечним для дітей; брак вихователів чи вожатих у розрахунку на велику кількість дітей, а як наслідок — неможливість встежити за всім і кожним.

Описані нашим читачем проблеми стали приводом для розмови з експертами «Дня»: а як взагалі контролюється якість дитячого відпочинку і ким саме (їхні думки — далі). Адже державних таборів у нас лише два — Український дитячий центр «Молода гвардія» та Міжнародний дитячий центр «Артек». Решта — приватні заклади, а також ті, які перебувають у власності обласних та місцевих рад. Ціни на дитячий відпочинок досить великі — приблизно 10 — 12 тисяч гривень за 10-денну зміну. Відповідно, батьки розраховують на належну якість послуг за такі кошти.

Але про брак цієї якості нарікають і в уряді. У травні цього року Кабмін схвалив «Концепцію державної соціальної програми оздоровлення та відпочинку дітей на період до 2025 року». Міністерство соціальної політики, як відповідальне за розробку програми, до кінця листопада має представити документ, напрацьований спільно з іншими зацікавленими центральними органами виконавчої влади.

В урядовій постанові про затвердження оздоровчої концепції описані й наявні проблеми, і способи їх розв’язання. По-перше, у нас не так багато дитячих оздоровчих закладів, щоб забезпечити відпочинком у них всіх дітей. А по-друге — висока вартість путівок, що робить цю послугу недоступною для багатьох.

У Державному реєстрі майнових об’єктів оздоровлення та відпочинку дітей обліковуються 734 заклади. Але тих, що дійсно працюють, станом на 2019 рік було всього 404. «Потужність системи закладів становить близько 480 тис. місць, що задовольняє потребу в оздоровленні лише 12,1 відсотка дітей шкільного віку. Будівництво нових закладів та відновлення функціонування закладів, які тривалий час не працюють, фактично припинено, а заклади, що функціонують, потребують модернізації, насамперед у частині матеріально-технічного стану», — йдеться в тексті урядової постанови.

До речі, перебування табору в Держреєстрі є якраз гарантією того, що ці заклади призначені для оздоровлення та відпочинку дітей, незалежно від форми власності та підпорядкування. Бо часто приватні дитячі табори, яких у нас більшість (за даними DEC Camp, понад 90% українських дитячих таборів із більш ніж 8000 оздоровчих закладів є приватними), у такому реєстрі відсутні. А працюють нібито як місця надання туристичних послуг, тому вимагати від них дотримання всіх норм і правил, які мають діяти в дитячому таборі, у батьків не буде підстав. До речі, саме такі лазівки в законодавстві шукали деякі табори під час суворого карантину минулого літа, коли уряд заборонив роботу дитячих таборів узагалі.

Як було вже зазначено, ремонту і модернізації потребують більшість таборів, у тому числі й відомі «Артек» та «Молода гвардія». Серед причин, чому в Україні організація відпочинку дітей на низькому рівні, урядовці зазначають брак коштів, застрілу матеріально-технічну базу, недосконалість системи добору, підготовки та підвищення кваліфікації фахівців, недосконалість суспільно-державної системи контролю якості діяльності таких закладів.

Щоб розв’язати цю проблему, уряд пропонує запровадити механізм «гроші ходять за дитиною». Це передбачає, що путівки купуються за рахунок бюджетів різних рівнів, ці ж кошти отримують заклади як щорічну грошову допомогу для компенсації вартості путівок. Але все виключно у межах тих коштів, які передбачені на дитяче оздоровлення в державній казні й на місцевому рівні. Тож чи гарантуватиме це, що відпочинок у таборі буде доступний усім охочим, якщо коштів у вашому місті чи області на це не вистачатиме? Питання відкрите.

За задумом уряду, тут мають посприяти інвестори, приватні структури, які допоможуть і створити конкуренцію, і розпочати осучаснення наявної мережі закладів, і допомогти в її розширенні. Чи насправді це панацея і чого бракує нашим дитячим таборам, щоб діти проводили там літо з користю і в безпеці?

КОМЕНТАРI

«ЗАРАЗ ПИТАННЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ ТАБОРУ В БАГАТЬОХ АСПЕКТАХ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД МІСЦЕВИХ ДЕПУТАТІВ»

Інна СТАШЕНКО, директорка «Дитячо-юнацького-фізкультурного закладу оздоровлення та відпочинку «Подільська казка»:

— Наш табір був створений рішенням сесії Ободівської сільської ради 2018 року. Сьогодні він єдиний заклад комунальної власності на ринку надання оздоровчих послуг в Україні. Але поки що дітей ми не приймаємо, бо зачинені на реконструкцію. Ремонтні роботи станом на сьогодні виконані майже на 60%, але на території є ще житлові, господарські, побутові будівлі (приміщення), які потребують поточного ремонту і переоснащення для забезпечення дітей комфортними умовами перебування та організації їхнього відпочинку.

Однак зараз питання функціонування табору в багатьох аспектах залежить від місцевих депутатів. Річ у тім, що вони не хочуть визнавати доцільності нашого закладу, а відтак сприяти наданню бюджетних коштів на подальшу реконструкцію. Прикро, що маючи такий багатий природно-рекреаційний потенціал, замість того щоб розвивати новостворену громаду, деякі депутати ставлять у пріоритет політичні інтереси і блокують надання коштів на заклад, який мав би оздоровлювати дітей, а не бути майданчиком для якихось політичних спекуляцій колишньої та нинішньої влади.

Маю надію, що все-таки ми пройдемо митарства, здолаємо всі перешкоди, труднощі, випробування і покажемо, що наш табір без перебільшення є гордістю місцевої спільноти. Заклад розташований у сосновому лісі — природній «лабораторії» кисню і кришталевого повітря. І не просто з моїх слів, а науковцями підтверджено факт, що мікроклімат лісу вигідно відрізняється від морського мікроклімату, перш за все, тим, що під його покривом проникає менше сонячної радіації, а іонізація кисню удвічі-втричі більша, ніж у морському.

Маючи підтримку на рівні району, плануємо, що заклад запрацює вже в наступному сезоні. Його можна використовувати як майданчик для проведення відпочинкових і тематичних змін, фестивалів, тренувань дітей, які займаються спортом не тільки в місцевих школах, а й у спортивних школах інших міст та регіонів України. Однозначно, надаватимуться послуги оренди для трудових колективів: проведення конференцій, семінарів, трудових зборів, тематичне навчання та курси підвищення кваліфікацій, різноманітні майстер-класи та організації виставок.

«БІЛЬШІСТЬ НОВОСТВОРЕНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД НЕ ПЕРЕДБАЧИЛИ КОШТІВ НА ОЗДОРОВЛЕННЯ ДІТЕЙ»

Світлана ЯРМОЛЕНКО, директор департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА:

— Оздоровлення та відпочинок дітей протягом 2021 року проводилися в особливих умовах через надзвичайну ситуацію, спричинену коронавірусом COVID-19. В організації ми керувалися вимогами постанови Кабміну (№ 1236 зі змінами) і Тимчасовими рекомендаціями щодо організації протиепідемічних заходів у дитячих закладах оздоровлення та відпочинку на період карантину. Виходячи з можливостей, у шести територіальних громадах, а саме: Вінницькій, Літинській, Студенянській, Уланівській, Погребищенській та Якушинецькій — діяли 54 пришкільних табори з денним перебуванням дітей. У них вдалося оздоровити 6384 дітей, позаяк працювали вони з 1 до 26 червня. Втім, відпочинок був цілком насиченим і тематичним, позаяк табори працювали за різними напрямками: національно-патріотичний, краєзнавчий, туристсько-краєзнавчий, еколого-натуралістичний, англомовний, художньо-естетичний, спортивний, природознавчий. Для дітей проводили екскурсії, пізнавальні конкурси, акції, флешмоби, уроки безпечної поведінки в інтернеті, протидії домашньому насильству, а також заходи до Міжнародного дня захисту дітей, Дня Конституції України.

У межах реалізації обласної цільової соціальної програми з оздоровлення та відпочинку дітей упродовж липня-серпня поточного року нам вдалося оздоровити 438 вихованців інтернатних закладів загальної середньої освіти обласного підпорядкування. Ці діти відпочивали на узбережжі Чорного моря в Одеській та Херсонській областях. Із обласного бюджету на їхнє оздоровлення було надано 6,5 млн грн. Крім того, з 15 березня розпочалося оздоровлення в Українському дитячому центрі «Молода гвардія» та в Міжнародному дитячому центрі «Артек». На сьогодні там тривають сьомі тематично-оздоровчі зміни. Наша область отримала 274 та 213 путівок відповідно. Ними скористалися здебільшого здібні діти, переможці олімпіад, конкурсів, змагань.

Не забули і про дітей учасників АТО/ООС та членів їхніх сімей. За кошти обласного бюджету 120 юних вінничан цієї категорії відпочивали в Карпатах. Головна локація подорожі міститься в містечку Косів у комфортному комплексі, розташованому біля підніжжя гір. Але це не просто відпочинок: за програмою проєкту «Сімейне дозвілля в Карпатах» здійснювався психологічний супровід для сімей від Вінницького обласного товариства психологів та психотерапевтів, завдання якого — поліпшення комунікації та міжособистісний взаємозв’язок.

Що ж до оздоровчих таборів на території області, то в цьому сезоні працювали сім позаміських дитячих закладів оздоровлення та відпочинку. Серед них — «Подільський Артек» (м. Ладижин), «Авангард юність» (м. Немирів), «Пролісок» (біля Хмільника). Неподалік від Вінниці діяли табори «Казкова долина» (с. Сосни), «Маяк» (с. Селище) «Мир і радість» (с. Коло-Михайлівка) та «Джерело любові» в самому обласному центрі. Усі заклади були відкриті після комплексного обстеження та отримання дозволів регіональних комісій із перевірки готовності дитячих закладів оздоровлення та відпочинку. Упродовж двох-чотирьох змін у цих таборах оздоровилося майже дві тисячі дітей. На сьогодні всі заклади, крім «Подільського Артека», завершили свою роботу. Жодних проблем, нещасних випадків, отруєнь, інших надзвичайних ситуацій під час їхньої роботи не виникало, заклади працювали з дотриманням протиепідемічних заходів і дотриманням усіх вимог.

Щоправда, цього року наші табори працювали не на повну потужність, тому що більшість новостворених територіальних громад не передбачили коштів на оздоровлення та відпочинок дітей. Тому ми вирішили подбати про оздоровлення дітей із громад, які цього потребують. Із 24 серпня до 20 вересня плануємо направити на відпочинок 815 дітей із області, які потребують підтримки. Вони оздоровлюватимуться за кошти обласного бюджету в закладах «Рассвет» та «Связист» (селище Сергіївка). Це невелика частина дітей, але на наступний рік будемо агітувати громади не забувати про дітей пільгових категорій і подбати про організацію їхнього відпочинку завчасно.

Підготувала Олеся ШУТКЕВИЧ, «День», Вінниччина

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати