Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Невивчені «палаючі» уроки

Чому масові ревізії техніки безпеки не захищають від пожеж та смертей
14 червня, 10:51
ФОТО РЕЙТЕР

Після трагедії в дитячому таборі «Вікторія», де пожежа забрала життя трьох дітей, уряд ініціював перевірку в усіх закладах, де можливе скупчення великої кількості людей. Після трагедії в російському Кемерові, де загорівся ТРЦ «Зимова вишня», уряд знову ініціював перевірку торговельних центрів. У столиці час від часу відбувалися позапланові перевірки закладів освіти, медичних установ та торгово-розважальних місць.

Цього тижня палало в Одеському обласному медичному центрі психічного здоров’я (про це «День» писав у №102 від 11 червня 2019 року). Загинуло семеро людей. Про масштабну перевірку подібних закладів наразі не заявила ні місцева влада, ні уряд. Та чи є сенс у чергових ревізіях, якщо вони не приносять результатів і не рятують людські життя?

НЕВИПРАВЛЕНІ ПОМИЛКИ

Якщо вірити Державній службі з надзвичайних ситуацій, то пожежі в одеській психлікарні взагалі не мало бути. Техніку пожежної безпеки тут перевіряли постійно. Остання ревізія проводилася в березні цього року. Крім цього, було розпочато монтаж протипожежної сигналізації, приведено до ладу електрообладнання будівлі, персонал пройшов відповідні навчання, а на об’єкті було створено добровільну пожежну дружину, запевняють у ДСНС.

Та, як засвідчує досвід, не завжди подібні заходи гарантують безпеку. Приміром, урядова ревізія громадських закладів, шкіл, торговельних центрів на дотримання норм пожежної безпеки виявила понад 15 тисяч порушень. Державна служба з надзвичайних ситуацій наполягала на закритті 37 об’єктів. Тоді голова Кабінету Міністрів України Володимир Гройсман зазначав, що ключове завдання перевірок — не штрафи, а реальна безпека людей, за що повинні відповідати чиновники.

Під час позапланової перевірки в навчальних закладах Києва рятувальники виявили, що 90% закладів не відповідають вимогам пожежної безпеки. Директори виправдовувалися, що роками ця сфера недофінансовувалася, а персонал практично не навчений, оскільки навчання проводилося максимум кілька разів на рік як заздалегідь заплановані тренування.

ФАТАЛЬНІ ЗБІГИ

Навряд чи можна проводити навчальні евакуації в психіатричній лікарні, де перебувають тяжкохворі, що потребують особливого догляду. Проте правила облаштування та експлуатації психоневрологічних і психіатричних лікарень передбачають створення особливих умов для перебування пацієнтів. Так, територія лікарняного двору має бути відгородженою по всьому периметру, доступ на територію стороннім особам має бути обмеженим. Тоді як на територію міг проникнути сторонній та ще й ініціювати підпал? Адже за версією ДСНС, пожежа сталася внаслідок занесення стороннього джерела запалювання.

Також правила експлуатації психіатричних лікарень передбачають, що вікна мають бути засклені міцним ударостійким прозорим матеріалом, а подвійні рами не повинні відкриватися. Внутрішні двері відкриваються в коридор, зовнішні — всередину відділення, а двері вбиралень замикаються лише ззовні. Тому складно визначити, чи є підстави для претензій громади, що хворі не змогли вибратися з охопленого вогнем приміщення через відсутність ручок на вікнах.

«Із самого початку в пожежних був дефіцит води, в гідрантах не було тиску (нічого не нагадує?), — зазначав у «Фейсбуці» одеський активіст Юрій ДЯЧЕНКО. — У відділенні були дерев’яні перегородки, які нібито були оброблені протипожежними матеріалами, про що є акти виконаних робіт (пам’ятаєте дитячий табір «Вікторія», де теж були акти, а насправді лише списані на це кошти?). І знову тільки нещодавно встановили пожежну сигналізацію, але ще не був укладений договір із обслуговуючою компанією. Це друга пожежа в комунальних закладах за короткий період, нещодавно горіла в’язниця. Розглядали варіант, щоб обидва заклади винести за місто».

БОРОТЬБА ЗА ЗЕМЛЮ?

Цю тезу підтвердив у розмові з «Днем» лікар-психіатр та правозахисник Семен ГЛУЗМАН. Він також чув від знайомих колег із Одеси, що було кілька спроб відібрати землю в психлікарні. І це може бути однією з причин підпалу.

«Я знаю Анатолія Волощука (головного лікаря медцентру. — Авт.) як одного з найкращих господарів, — додав Глузман. — Це представник іншого покоління менеджерів. Важко судити, що там насправді відбулося. Я знаю, що не так давно в лікарні зробили нову проводку, обробили дерев’яні конструкції протипожежним матеріалом. Боюся, що понесе відповідальність саме Волощук. Але взагалі в нас дуже багато лікарень, які перебувають у вкрай поганому стані. МОЗ ліквідувала систему головних спеціалістів, які контролювали ситуацію на місцях. Може ще десь щось загорітися, бо ми знаємо, як приходять пожежники та як проводяться перевірки. В цьому відділенні, де спалахнув вогонь, були люди похилого віку. В таких лікарнях важко відкривати двері, бо який може бути вихід для людей, які самостійно пересуватися не можуть?».

«ПОТРІБЕН РЕГУЛЯРНИЙ НАГЛЯД»

Сьогодні за фактом пожежі в Одеському обласному медичному центрі психічного здоров’я відкрито кримінальні провадження за умисне вбивство та порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки. Винних неодмінно знайдуть. Та чи буде з того сенс? Після пожежі в дитячому таборі «Вікторія» суд виніс лише один вирок — три роки позбавлення волі умовно отримала вихователька Наталя Цокур (Янчик), що відповідала за пожежну безпеку. Чиновники з Одеської міської ради, звільнені за пожежу в таборі, повернулися на роботу. Розслідування трагедії ще триває. Сам табір під арештом. При цьому влітку тут планували приймати нових відпочивальників.

«Причини таких трагедій лежать на поверхні. Якби ми жили в правовій державі, де посадові особи відповідають за свої дії, де працює як слід судова система, тоді була б незалежна експертиза, яка б вивчила всі технічні рішення, виконання робіт та документацію, — зазначає архітектор Сергій ДЮЖЕВ. — У нас часто буває, що за документами все зроблено, але насправді щось недовклали, недовключали тощо. В будь-якому сегменті містобудування є недоліки, особи, що приймають рішення, вважають, що закон можна ігнорувати, знаходити людей, які підпишуть за винагороду будь-які експертизи».

«Це ж у Одесі вже не перша трагедія, так у нас заводи горять, склади боєприпасів тощо. У проєктній документації обов’язково передбачаються пожежні виходи, спеціальні засоби евакуації. А насправді входи-виходи захаращуються, ручки на вікнах прибираються. Повинен існувати спеціальний нагляд, спеціальна людина, яка має кожного дня оглядати стан вікон, дверей, протипожежних засобів, як працюють вогнегасники, чи подається вода на рукава, — додає Дюжев. — І це треба робити регулярно. Та в нас немає нагляду за тим, що відбувається з експлуатацією споруд».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати