Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Нездоровий» бізнес

Як інструменти захисту від псевдопільговиків використовують для здирництва
01 лютого, 11:39

За оформлення другої групи інвалідності від мешканки Ірпеня, що у Київській області, члени медико-соціальної експертної комісії вимагали 1200 доларів. Наразі справу розслідують правоохоронні органи. Однак більшість аналогічних випадків залишаються поза увагою поліції та прокуратури.

Не секрет, що отримати групу інвалідності можна за гроші, не маючи жодних вад здоров’я. Спокушають громадян передбачені державою пільги: місячні виплати за інвалідністю, знижка на комунальні послуги, безкоштовний проїзд або гарна компенсація за втрачене здоров’я при виході на пенсію. Суспільство навчилося використовувати цю систему у своїх інтересах. «День» разом з експертами спробував з’ясувати, чи можна покласти край зловживанням у роботі медико-соціальних експертних комісій (МСЕК).

ЗАСЕКРЕЧЕНА КОМІСІЯ

Розшукавши контакти учасника АТО, котрий оформлює собі групу за інвалідністю, сподівались почути інформацію з перших уст. Однак військовий відмовився коментувати будь-що, доки не отримає рішення комісії на руки. Лише зауважив, що чекає на нього вже місяць.

Громадяни, які на власному досвіді зіткнулись зі зловживаннями у роботі МСЕК, охочіше розповідають про це анонімно, зокрема, звертаючись на урядову гарячу лінію. Торік на неї надійшло 400 звернень. Заявники скаржилися на висновки комісій, які, на їхню думку, не відповідають фактичному стану здоров’я. Також нарікали на повільний розгляд заяв, коли чекати доводиться по кілька місяців, не отримуючи належних роз’яснень, що ж не так із документами.

Про причини незадоволення громадян вирішили розпитати лікаря однієї з лікарень Рівного, який входить до місцевої медико-соціальної експертної комісії. Однак коментувати по телефону жінка відмовилася. «Є положення про комісію, де прописані її обов’язки і те, які висновки вона може надавати. Можете приїхати до нас на засідання, все покажемо і прокоментуємо. Засідання відбуваються двічі на тиждень, працюємо, доки не розглянемо повністю всі звернення», — наче виправдовувалася лікарка.

«ЛЮДИНІ ПРИЗНАЧАЮТЬ ГРУПУ, НА ЯКУ ВИСТАЧАЄ ХАБАРА»

Значно більше розповідають про наболіле активісти. Керівник громадської організації «Союз ветеранів ліквідації Чорнобильської катастрофи» у місті Коростень Віталій ЮШКЕВИЧ каже, що недавно проводили акцію, під час якої виявляли лікарів-хабарників, котрі входять до МСЕК, і викривали псевдоінвалідів. Так спільно зі співробітниками Служби безпеки України, поліції та прокуратури затримали на хабарі трьох членів комісій.

«Без громадського тиску ні СБУ, ні прокуратура не хочуть цим займатися. Якщо когось і ловлять на хабарі, це безрезультатно, у більшості випадків після суду людей відпускають. Такі покарання мають бути не разовими, а системними, — нарікає Віталій Юшкевич. — Робота комісій зараз — це бізнес. Людей запитують, яку групу оформляти — другу чи третю, і людина обирає ту, на яку в неї вистачає грошей для хабара. Мінімальна ціна за перекомісію — 100 доларів. Через зловживання неправомірно витрачаються державні кошти. Кілька років тому ми аналізували, хто незаконно отримав групу серед ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Знайшли 22 тисячі таких осіб. Щомісяця на них надається з бюджету десь півмільйона гривень, тоді як на харчування та оздоровлення дітей грошей немає».

Активісти навчилися тиснути на членів комісій, іноді навіть вдається повернути взятий із громадян хабар. У деяких випадках ішлося про 10—15 тисяч гривень. До речі, якщо на комісію разом з громадянами приходять активісти як своєрідна група юридичної підтримки, то члени МСЕК оформлюють групу без будь-яких питань.

«СИСТЕМА ДАЄ ЗМОГУ МАНІПУЛЮВАТИ КОШТАМИ»

Зараз Віталій Юшкевич розраховує на співпрацю з членами парламентського комітету з питань охорони здоров’я, готує до них звернення, щоб на законодавчому рівні ініціювати перевірку «липових» інвалідів. Може, страх виведення на чисту воду зупинятиме тих, хто хоче отримати псевдостатус. А роботу членів комісій активіст радить контролювати ще більше і в разі виявлення порушень карати показово.

У Міжнародному фонді «Відродження» свого часу готували рекомендації, як уникати зловживань у роботі МСЕК, теж акцентуючи увагу на громадському моніторингу. «Призначення інвалідності пов’язане з очевидним наданням пільг. Свого часу фіскальні органи та керівництво лікарень дуже обережно ставилися до цього, побоюючись перевірок, спрямованих на виявлення тих випадків, коли групи інвалідності надаються безпідставно. Система з часом набула ще додаткових нюансів, коли пацієнти повинні підтверджувати свої вади здоров’я, щоб не вигадували собі захворювання й не отримували пільг безпідставно. Таким чином, усі інструменти захисту від псевдопільговиків почали використовувати як інструмент маніпуляцій для отримання коштів від громадян, — коментує директор програмної ініціативи «Громадське здоров’я» фонду «Відродження» Вікторія ТИМОШЕВСЬКА. — Потрібно взагалі змінювати систему МСЕК, бо в наявному вигляді вона дає змогу маніпулювати й використовувати кошти неправомірно».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати