Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Облава на «тихого вбивцю»

МОЗ за підтримки міжнародних партнерів протестує сучасну методику діагностики та лікування гепатиту С
04 серпня, 11:09
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, понад два мільйони (або 5%) українців інфіковані гепатитом С. Щороку в нашій державі від раку або цирозу печінки, спричинених гепатитом, помирає приблизно 84 тисячі людей. За даними Міського наукового інформаційно-аналітичного центру медичної статистики, у Києві за останні п’ять років захворюваність на вірусні гепатити зросла у п’ять разів. У світі ситуація не краща: в 2015 році ці хвороби спричинили смерть 1,34 мільйона людей. Це приблизно на одному рівні зі смертністю від туберкульозу та вже перевищує відповідні показники по ВІЛ за даний період.

Якщо проти гепатитів А та В існують ефективні щеплення, то хворим на гепатит С, який має багато підтипів, медикаменти призначають індивідуально. Ті, хто потребує діагностики та подальшого лікування, далеко не завжди мають до них доступ. Ба більше — люди часто не знають, що є носіями вірусу. Вірусний гепатит може проходити безсимптомно, через що його називають «тихим убивцею».

НАКАЗАНО ЗНИЩИТИ

ВООЗ налаштована на рішучу боротьбу. Минулого року організація ухвалила Глобальну стратегію щодо вірусного гепатиту, яка передбачає елімінацію (зникнення) усіх різновидів хвороби до 2030 року. До кінця цього десятиліття пропонується знизити кількість нових випадків захворювання на гепатит В і С на 30% та скоротити смертність від них на 10%. Цього можна досягти розширенням програм вакцинації та доступу до лікування гепатитів, запобіганням передачі вірусу від матері до дитини та під час ін’єкцій і хірургічних втручань.

«Це цілком можливо, бо в нашому розпорядженні з’явилися доволі ефективні засоби проти двох типів гепатитів, на які припадає до 96% усіх смертей від цієї хвороби, — зазначає Олексій БОБРИК, технічний радник з ВІЛ, туберкульозу та вірусного гепатиту Українського регіонального офісу ВООЗ. — Ідеться про вакцину проти гепатиту В та препарати проти гепатиту С, які є ефективними та малотоксичними. У червні в Україні працювала спільна місія ВООЗ та американських організацій із контролю за захворюваннями, яка оцінювала національну систему боротьби з вірусними гепатитами. За результатами місії ми сформуємо звіт, на основі якого країна зможе розробити план з елімінації гепатитів. Обіцяємо технічну підтримку в його реалізації та сподіваємося, що Україна стане прикладом для інших країн».

Програми профілактики та лікування всіх видів гепатиту формуються як згідно з рекомендаціями ВООЗ, так і за домовленостями з іншими міжнародними партнерами. Також ведеться підготовка програм комплексного лікування гепатиту, туберкульозу та ВІЛ. За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, наша держава повністю забезпечена вакцинами проти гепатиту В. Відтепер українці мають ще одну можливість перевірити свій організм на наявність гепатиту С та отримати сучасне та якісне лікування.

НАЙКОРОТШИЙ ШЛЯХ ДО ОДУЖАННЯ

Міністерство охорони здоров’я та Центр громадського здоров’я запускають демонстраційний проект зі спрощеного тестування та лікування гепатиту С в Україні. Підтримку надають USAID Україна та програма EQUIP. Доктор Тембісілі КСУЛУ, яка нею керує, розповідає: «У різних країнах ми співпрацюємо з національними міністерствами охорони здоров’я та місцевими партнерами для розгортання тестування на гепатит, запуску моніторингу вірусного розповсюдження, оцінки економічної доцільності таких програм. Доступ до лікування — це одне з основних прав людини, і ми прагнемо забезпечити його».

Близько восьми тисяч осіб зможуть пройти тестування на наявність гепатиту та ВІЛ. Чотири тисячі українців отримають лікування фіксованими дозами комбінації препаратів прямої противірусної дії — Ледіпасвір/Софосбувір. До та після 12-тижневого курсу лікування фахівці лабораторними методами оцінюватимуть вірусне навантаження на організм.

На думку Карен РОББЛІ, в. о. заступника керівника місії посольства США, цей проект дасть українським лікарям досвід застосування нових протигепатитних препаратів у лікуванні пацієнтів. Результати демонстраційного проекту допоможуть розробити нові протоколи діагностики та лікування, оцінити вартість лікування для усієї країни.

На початку проект поширюватиметься на регіони, де зафіксована найвища захворюваність на гепатит. У першу чергу будуть залучені 800 людей, хворих на гепатит С та коінфікованих ВІЛ чи туберкульозом. Особливу увагу координатори проекту звертатимуть на групи ризику — людей, які вживають наркотики, працівників секс-індустрії, чоловіків із нетрадиційною сексуальною орієнтацією. Проект реалізовуватимуть на базі державних закладів. Препарати вже доставлені в Україну, скоро їх завезуть до обраних лікарень. Для учасників проекту лікування буде безкоштовним.

На реалізацію проекту протягом 2017 — 2018 років USAID виділить 2,5 мільйона доларів. Якщо результати першого етапу виправдають очікування, то фінансування можуть збільшити, проект продовжити, а коло учасників — розширити.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати