Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Осінній гість

Після доброго обіду можна пробачити кого завгодно, казав Оскар Уайльд. А ми перефразуємо — після доброго обіду можна пробачити навіть погану погоду
11 листопада, 19:07
ФОТО З ОСОБИСТОГО АРХІВУ АННИ ДАНИЛЬЧУК

У житті людей із країн без контрастних сезонних змін бракує однієї великої пригоди — зміни настрою і світовідчуття, викликаного погодою надворі. І хоч я зовсім не люблю прохолодної темряви листопада, я цілковито усвідомлюю її корисність у калейдоскопі наших емоцій. Майже кожен український місяць відрізняється від попередника температурним режимом, кольором неба, силою вітру, кількістю опадів, та й зовнішнім виглядом лісів, вулиць, навіть перехожих. Шановані нашими предками дні сонцестоянь доводять одвічну природність таких змін й вчать відчувати задоволення при переході магічних містків між весною і літом, осінню і зимою.

Північні народи, спорідненість із якими ми особливо відчуваємо з листопада по березень, вірили, що у цей похмурий час сонце зникає із неба, а тому варто берегти й цінувати людське тепло та домашній вогонь. Такі популярні нещодавно книги про данське хюґе у більшості не що інше, як збірники порад, як пережити темні й холодні дні, коли до свят іще далеко, снігу нема, а сонце сідає, ледь показавши рум’яного бока. Хоча, в питанні якісного проведення осінніх вечорів нам геть не обов’язково шукати заморських прикладів. Людська інтуїція і століття співіснування з природою рідного краю, лишили нам чимало корисних підказок, серед яких смачна їжа і тепла гостина будуть на першому місці.

Коли урожай зібрано, поля і ліси готуються до зимового сну, а комори стогнуть від щедрот, саме час відпочити. Довгі вечори й холод надворі так і підштовхують гуртуватися в нагрітому вогнем домі. І сільська хата, і пишний шляхетський палац стають оборонцями від нічних морозів і туманних ранків. Радість разом із хатнім теплом наповнює душі таких різних господарів. Осінь-зима — сезон вечорниць, балів, карнавалів, гарячих страв, міцних напоїв, колючих зірок на небі і яскравих каганців у вікнах.

Традиційні українські вечорниці збирали молодь з Покрови й аж до Великого Посту в котрійсь із гостинних хат. Якщо забави тривали до перших півнів (години третьої ночі), то звалися «досвітки». За жартами й музикою молоді дівчата й хлопці знайомилися, залицялися, а подекуди й лякали один одного моторошними історіями. Класики української літератури не раз у своїх творах переповідали почуте на вечорницях, коли котрогось зі сміливців підбивали піти на пустку, в страшне чи закляте місце. Дівчата також ворожили, особливо перед зимовими святами. Проте й про їжу не забували, серед улюблених страв на вечорницях — вареники, голубці, борщ. Шляхетські меню дивували гостей рибами, що завжди смачнішають на осінь, десятками видів настоянок і наливок, грибними пирогами й шоколадними пряниками.

Аби туман, що ховається у ярах; паморозь, що вкриває гілки й дахи; сірість неба чи безмежність осіннього горизонту не залізли до вас холодом і сумом у нутро, ми пропонуємо власну підбірку осінніх страв, що додадуть радості й зігріють як тіло, так і душу. Тож приготуйте(ся) і смакуйте.

НАПОЇ

Улюблений усім чай восени можна збагатити зігрівальними інгредієнтами: імбиром, корицею, цедрою, калиною, яблуками чи навіть краплиною ароматного рому. Какао із молоком і підсмаженими зефірками або димно-духмяний узвар додадуть настрою навіть у найпохмуріший день, а гаряче вино з прянощами — чудовий план на листопадовий вечір. Міцні слив’янки й вишняки збагатять недільний обід, а бутлі з журавлинівкою, що саме настоюється, прикрасять кожен інтер’єр.

СУПИ

Гарячі, густі, ситні супи серед улюблених осінніх рецептів Європи. У багатьох північних народів навіть існує традиція — збиратися і разом готувати наваристу юшку із десятками інгредієнтів. Така собі сімейна розвага, що поступово перетворюється на смачний обід. Супи з риби чи грибів, гарбузові пюре чи квасолеві борщики зігрівають не лише середину, а й обличчя, що нахиляється до запашної миски. Такі теплові процедури особливо смакують після довгої прогулянки прохолодним містом чи сонним лісом.

З ПЕЧІ

Осінні овочі — гарбузи, картопля, буряк особливо полюбляють піч (та й духовку). Вигріті впродовж багатьох годин, вони здивують вас новими відтінками смаку й консистенції. Печені буряки смачні в салатах; картопля, в шкірці чи без, добра й сама, і вприкуску з салом, квашениною, маринованими грибами, оселедцями чи мачанкою із запашної соняшникової олії з товченим у солі часником. На Поліссі й Волині запікають також капусту, щоб потім заправити її гірчицею, оцтом і часником. Мармеладові скибочки гарбуза чи молочна каша, яблука, фаршировані сиром і медом, насіння й горіхи можна відправити до грубки вже насамкінець, їм не потрібно багато жару, радше спекотний ароматний дух, що його видає піч, засинаючи до наступного вогню.

ДЕСЕРТИ

Солодке — знаний антидепресант, тож якби облічити статистику печивно-шоколадних страв (чи справ), вона б злетіла вгору цими похмурими місяцями. Організм, що потребує калорій від холоду і солоду від нудьги, з легкістю виправдовує свою потребу в нових пряниках, тортиках і рогаликах. Ароматні шарлотки, імбирні пряники, гарбузові пироги, млощені в маслі налисники — лиш кілька назв, що підкажуть вам чим зайнятися цієї суботи. А ще краще, приєднатися до смачного змагання, про яке я дізналася від подруги, що живе нині в Австрії.

Австрійські господині до приходу пізньої осені ставляться дуже серйозно. По-перше, у багатьох магазинах, не лише супермаркетах, відкриваються відділи із кухонним приладдям. У кожної пані — своя колекція формочок для печива, локації придбання яких тримаються в таємниці, як і рецепти, звичайно. Пекарський марафон триває десь до Різдва й усі в офісах і школах пригощають один одного, змагаючись сімейними шедеврами. Кулінарні майстеркласи відбуваються по всій країні, збираючи як дорослих, так і зовсім малих. Навіть вуличні ятки морозива трансформуються на сезон у пряничні магазини. Так і бачу себе з кухликом запашного глінтвейну і великим медяником у руці десь на площі ринок затишного гірського містечка. Проте поки пандемія лютує, мандрувати ми можемо й у світі смаків і ніщо не заважає мені, як і вам, підігріти вина й спекти пряник самотужки.

Наші предки вірили — восени природа засинає. І людині, що лишається сама серед пустки й холодів, стає сумно. Скупі промені сонця, ворони замість соловейків, вітер, що дує у шибки — класичний листопадовий пейзаж, що повертає навіть затятих подорожніх у хату. Тепло дому й родини, ситних страв і довгих розмов стає особливо цінним у мороці світу, що мандрує до наступної весни. Може, якраз наше вміння бути разом, готувати й годувати, пригадувати й планувати за щедрим осіннім столом направляє планету на новий цикл життя. Світло, що горить у сусідському вікні, дим, що летить із комина в холодне осіннє небо, булькотіння печені пізнього недільного ранку чи голосний сміх увечері біля яток із гарячим вином і пряниками — то лиш кілька з мільйонів красивих подоб листопада. Головне, спинитися і відчути, переступаючи поріг із холоду у теплий дім.

Північний епос рясніє оповідями, коли щось нове і важливе приходить у світ разом із незвичним подорожнім. Наче мапу казкового світу розгортає він історії своїх мандрів чи філософські роздуми у хаті господарів, і потрохи плете їх нову реальність. Осінь — ідеальний час, щоб запросити до хати гостя і в теплі домівки, серед ароматів страв, послухати його думки. У такі миті можуть народитися дуже цікаві ідеї, що потім суттєво змінять ваше життя. То кого б запросили Ви на осінній обід котрогось листопадового дня?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати