Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Пенсійні туристи» з окупованого Донбасу

На Харківщині жителі зіткнулися з новим явищем. Який вихід?
10 жовтня, 19:12
ФОТО З АРХІВУ "Дня"

Любов Шамрай, голова Ізюмської районної адміністрації Харківської області, стурбована кількістю пенсіонерів з окупованих терористичними організаціями «ДНР» та «ЛНР» територій, які приїжджають до Ізюму за українськими пенсіями, спустошуючи місцевий пенсійний фонд. «В Ізюмському районі п’ять з половиною тисяч пенсіонерів. Знаєте, скільки людей у нас зареєструвалося зараз із окупованого Донбасу, щоб отримувати пенсії? Понад вісім тисяч! І цей вал наростає. І це не переселенці, це люди, які підтримують так звані «ДНР» та «ЛНР» та живуть там, — обурюється жінка. — Раз на місяць вони сюди приїжджають з Макіївки, Горлівки, Антрациту, Єнакієвого. Вчора приїхав Краснодон. Бо в «ДНР» їм пообіцяли зробити всі пенсії однаковими, по 1700 гривень без урахування різниці між категоріями пенсіонерів. Тому ті, в кого великі пенсії, від чотирьох до 10 тисяч — редактори газет, службовці високого рангу, металурги та шахтарі їдуть за пенсіями сюди. Вже зараз у різних відділеннях банків додатково відкрито чотири тисячі вісімсот п’ятдесят рахунків, і щодня відкриваються нові, на які вже прийнято документи».

Щоденно до Ізюму прибуває по 500—600 людей, розказують очевидці. Люди приїжджають на комфортабельних автобусах, спокійно минаючи чотирнадцять блокпостів терористів, виходять біля банку, знімають гроші з банкоматів та повертаються назад до «ДНР», не залишаючи нічого місцевим пенсіонерам. «У вересні ми виплатили пенсій на 7 мільйонів 300 тисяч більше, ніж у серпні. І, можливо, у жовтні в нас буде вже не сім, а 14 мільйонів, бо кількість автобусів з пенсійними туристами збільшується кожного дня», — передбачає Любов Шамрай.

За її словами, касири та робітники пенсійного фонду Ізюму падають з ніг, бо раніше вони приймали тисячу людей на рік, а зараз — до тисячі в день. Але найсумніше, каже Любов Миколаївна, те, що в довжелезних чергах, утворених новоприбулими у приміщеннях банків, ведуться розмови про «хунту» та «бандер», про підтримку «ДНР», себто гроші в держави забирають відверті вороги української державності...

Зазвичай 36—50% пенсій в Ізюмському районі забезпечені за рахунок власних податків, а отже «пенсійні туристи» знімають і зароблені місцевими людьми кошти. «До того ж із травня серед переведених пенсіонерів не зафіксовано жодної смерті, — каже Любов Миколаївна. — Цього просто не може бути! Вочевидь, на територіях «ДНР» та «ЛНР» не фіксують смерті, і хтось отримує гроші».

Любов Шамрай звернулася за підтримкою до губернатора Харківської області Ігоря Балути, щоб змінити фіксований розмір пенсійного фонду та захистити місцевих пенсіонерів.

«День» також звернувся з відповідним запитом до Пенсійного фонду України. Ми запитали: чи існує спеціальний порядок виплати пенсій громадянам, які проживають на захопленій терористами території, але приїжджають у населені пункти, що межують із нею, щоб отримати пенсії? Який він? Чи проводив Пенсійний фонд попередній розрахунок можливого напливу громадян у місцеві органи Пенсійного фонду в населених пунктах, що межують із захопленою наразі терористами територією? Чи враховується якимось чином у порядку виплати пенсій громадянам, що проживають на захопленій терористами територіями, можливість контролю за використанням цих коштів, щоб унеможливити фінансування терористичних організацій? У прес-службі управління Пенсійного фонду пообіцяли відповісти на початку наступного тижня, тож незабаром на сторінках «Дня» — продовження цієї теми.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати