Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Пільга на одну... гривню

Запропонована київською владою знижка на харчування діток учасників АТО викликала обурення серед батьків. Як з’ясувалося згодом — усе через описку в документі
16 вересня, 10:06

Здавалося б, хороша новина: для київських діток, батьки яких є учасниками АТО, столичні чиновники запровадили пільгову оплату їхнього харчування в навчальних закладах. Та, як завжди, є свої «але». Для школярів це має бути абсолютно безплатним. А для діток, які відвідують садочки, передбачено пільгу в розмірі... однієї гривні! Зокрема саме так чорним по білому написано в розпорядження Голосіївської РДА: «Передбачити додаткову пільгу щодо батьківської плати за харчування дітей-киян учасників антитерористичної операції та дітей із сімей загиблих (померлих) киян, що брали участь в АТО, у дошкільних навчальних закладах, встановивши її у розмірі однієї гривні в місяць».

Батьки, прочитавши це розпорядження, зрозуміли, що платитимуть за харчування на одну гривню менше, ніж раніше. Зазвичай за місяць набігає сума десь у 150 — 200 гривень, залежно від того, скільки днів дитина відвідувала садок. Один день харчування вартує 20 гривень, 14 із яких платять батьки, решту — місто. Уявіть, з яким подивом і обуренням сприйняли таку знижку родини військових.

«Люди, я мушу зібрати купу довідок для того, щоб отримати фантастичну знижку на харчування у розмірі аж однієї гривні! Дякую, шановні чиновники, за надану допомогу!» — написала у «Фейсбуці» одна з обурених мам. Багато хто назвав таку поблажку плювком в обличчя воїнам. Батьки кинулись обдзвонювати телефони Голосіївської районної адміністрації, але там ніхто толком нічого пояснити не зміг. У КМДА розповіли, що знають лише про пільгу, коли діток учасників АТО першочергово влаштовують у навчальні заклади. Анна Мітрахова, чий чоловік уже відслужив рік в АТО, а донька ходить у садочок, розповідає, що після розголосу проблеми жінку викликала до себе завідувачка дошкільного закладу. Пояснила, що мається на увазі зовсім інше: плата за харчування становитиме лише одну гривню. Але ж у документі написано не так?

І батьки геть заплутались, не знаючи, кому вірити. «Коли ми почули про ці пільги, почали з’ясовувати, що це означає: знижка чи плата за місяць, бо це розпорядження зачитувала завідувачка перед вихователями та батьками, — обурюється Анна Мітрахова. — Мій чоловік уже не служить, але треба надати копію паспорта, ідентифікаційного коду, письмову заяву та довідку про участь в  АТО, причому оригінал. А як я можу надати оригінал, якщо він один?»

Батьки вважають, що документ складено недосконало, а звідси  й усі непорозуміння. Тому вимагають пояснень. І розтлумачення від Голосіївської РДА згодом таки з’явилося, точніше — спростування, що батьки все не так зрозуміли й поширюють недостовірну інформацію: «У розпорядженні «Про розміри батьківської плати у дошкільних навчальних закладах та навчально-виховних комплексах за харчування дітей Голосіївського району міста Києва» говориться про встановлення ПЛАТИ в розмірі однієї гривні в місяць». І це справді кардинально міняє картину. Чому ж відразу не прописати всі чітко та зрозуміло? Це ж офіційний документ!

«День» запитав про причини цього казусу  начальника Управління освіти Голосіївської РДА Галину Полторак. За її словами, коли готували це розпорядження, довго радилися з юристами, думали, як же це все правильно подати, і зійшлися на такому варіанті. «Написати, що харчування безкоштовне, у нас немає підстав, тому було визначено, що пільга — одна гривня на місяць. Із міського і районного бюджету оплачується харчування, ця пільга однакова для усього міста», — пояснила пані Галина.

На наше прохання уточнити, які саме документи треба зібрати, бо це теж спантеличує батьків, чиновниця спочатку радилася з колегами, а потім порекомендувала перевірити цю вимогу в тексті рішення  КМДА, що стосується додаткових гарантій учасникам АТО та їхнім родинам. Зрозуміло, що проблема для держслужбовців нова, документів опрацьовують цілу гору, але, якщо система до запуску не готова, навіщо подавати «сиру страву» батькам?

Розпорядження ми таки знайшли, в ньому йдеться, що для отримання цієї пільги на дитяче харчування потрібно надати копію довідки про участь в антитерористичній операції, а не оригінал. Якщо ж особа ще в зоні в АТО, надати документи, які про це свідчать: витяги з наказів, директив, розпоряджень, посвідчень про відрядження, оперативних завдань тощо.

До речі, рішення про пільгове харчування дітей-атошників у Київраді ухвалили ще в квітні. Після цього районні адміністрації мали підготувати свої внутрішні розпорядження. Але взялися за це тільки тепер, та й то не всі. Проглянувши сайти районних адміністрацій, знайшли аналогічне розпорядження лише у Святошинському районі столиці. Між іншим, чітке та зрозуміле.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати