Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Пийте квас!

Найкращий спосіб підвищити працездатність у спекотну погоду
13 серпня, 00:00

Надворі — неймовірна спека, в голові — каша, а працездатність, здається, дорівнює нулю. Що робити? Рецепти для порятунку в кожного свої. Наші предки, наприклад, утамовували спрагу квасом.

На слов’янських землях цей напій відомий з давніх-давен. Він був продуктом повсякденного споживання, що забезпечував поживними речовинами, відновлював фізичну працездатність та витривалість організму. Квас пили і в поміщицьких садибах, і в сільських будинках. Використовували в харчуванні військовослужбовців, у лікувальному харчуванні як засіб відновлення здоров’я. Квас був основою харчування в піст.

Про особливості цього чудодійного напою розповіла лікар-дієтолог Наталя Велика. Своїми корисними властивостями квас завдячує трьом головним компонентам, що входять до його складу: солоду, продуктам бродіння і дріжджам. І жито, і ячмінь, з яких виготовляють солод — дуже цінні продукти. Вони вміщують близько 10% білків, мають повноцінний амінокислотний склад. Ці злакові культури багаті на такі мікроелементи, як калій, магній, залізо, марганець, кобальт. У ячмені багато кремнію, який забезпечує профілактику утворення каменів у нирках. До речі, кремній — дуже дефіцитний елемент, який можна знайти хіба що в гарбузі або польовому хвощі. А селен, цинк — антиоксидантні мікроелементи, імуномодулюючі. Вони підтримують репродуктивне здоров’я, особливо у чоловіків. Зерно у процесі пророщення збагачується ферментами, що розщеплюють білки, жири і вуглеводи до амінокислот, крохмаль — до глюкози; з’являються антиоксидантні ферменти, що захищають від радіації, вільних радикалів, старіння. У ростках зернових з’являються водорозчинні вітаміни — бета-каротин та аскорбінова кислота. У процесі пророщення зерна відбувається накопичення біологічно активних речовин.

При бродінні утворюються вітаміни групи В, що полегшують перехід білків, амінокислот у рідину. Продукти бродіння — мікроорганізми — покращують процес травлення. А от дріжджі насичують квас вітамінами та органічними кислотами, які рекомендують при нервових захворюваннях.

Варто зазначити, що квас — досить-таки калорійний продукт. У кого проблеми з цукровим обміном — багато вживати цього напою не можна. Вміст алкоголю в квасві майже такий, як і в кисло-молочних продуктах — не перевищує 1%.

Історія приготування квасу має тисячі років. Тому цікаво, яка різниця між домашнім квасом та тим, який роблять на виробництві? При виготовленні домашнього квасу, крім дріжджового бродіння, відбувається ще й молочно-кисле. Ось чому цей продукт може бути трішки багатшим за рахунок утворення кислот та вітамінів. Але домашній квас не має гарантованої безпечної мікрофлори, бо технології його виробництва в домашніх умовах не завжди дотримуються. Тому виникає ризик отруєння. Натомість, коли мова йде про безпеку, на виробництві все вивчено та прогнозовано.

Сучасні виробники квасу намагаються максимально відтворити його давню рецептуру, крім того, технологія дозволяє виробляти напій цілий рік. Руслан Мельник, головний технолог компанії «Славутич» розповів, що на полицях магазинів ми бачимо квас, який зберіг всі свої властивості і є натуральним органічним продуктом. «Усі наші знання і досвід втілені у цьому продукті», — підкреслив фахівець. До речі, у багатьох людей ще досі ностальгію викликає згадка про бочковий квас. Але засмучуватися не варто: на сучасному ринку продуктів можна знайти альтернативу — квас у кегах.

Нумо по квас — втамувати спрагу та підвищити тонус!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати