Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Плюс – мільйон саджанців

Після карантинної паузи ініціатори масштабного висадження дерев повертаються до проєкту
11 вересня, 11:21

Представники влади, громадськості і бізнесу анонсували проведення 17 жовтня в Україні акції «1 000 000 дерев за 24 години». Унікальний проєкт має на меті вплинути на зміни клімату, відновити екосистеми, підвищити активність громадян і, загалом, об’єднати країну у своєрідній історії успіху. Акцію планували провести у березні цього року, але через карантинні обмеження вона не відбулася — натомість було висаджено кілька десятків тисяч дерев.

Разом з тим проти акції тоді виступала частина екологічної спільноти, оскільки не було зрозуміло, які саме види дерев збираються висаджувати ініціатори заходу (детальніше про це «День» розповідав у №40 від 3 березня ц.р.). Адже  деякі види рослин можуть бути шкідливими та «агресивними» до природної флори. Утім, від ідеї масової висадки дерев організатори дійства вирішили не відмовлятися. Висадку дерев ініціюють благодійний фонду «Озеленення України», СЕО Club Ukraine за підтримки Міндовкілля та Державного агентства лісових ресурсів.

«Міністерство захисту довкілля України разом із Державним агентством лісових ресурсів України приєдналися до цієї екологічної ініціативи, — зазначив заступник міністра захисту довкілля і природних ресурсів Богдан БОРУХОВСЬКИЙ. — Є різні опитування українців щодо того, що їх найбільше турбує. Питання екології — безумовно, важливі, але вони не входять навіть у топ-10. Висадка дерев — це найпростіший і найбільш дієвий спосіб боротьби з кліматичними змінами, які ми відчуваємо на собі. Українці можуть ставати пліч-о-пліч, коли відчувають якусь загрозу. Кліматичні зміни — це теж величезна загроза, проти якої повинні згуртуватися всі. Акція має на меті привернення уваги для всіх важливих екологічних проєктів».

У кожному регіоні України обрано ділянки для висадки дерев. Приміром, у Києві висадка проводитиметься у Національному природному пару «Голосіївський». Висаджуватимуть листяні дерева. Експерти кажуть, що в кожному регіоні асортимент дерев відповідатиме розробленим планам лісогосподарських підприємств, а також будуть враховуватись умови екосистеми. Тож можна вважати, що попередні зауваження екологів — враховані.

Та висадка дерева — лише перший крок. За ними потрібно доглядати, аби прижилося та добре росло. Відповідальність за це взяло на себе Держлісагентство.

«Проєкт важливий тим, що дозволить залучити до нього багато людей різних соціальних верств. Держлісагенство щорічно відновлює ліс на площі приблизно 30 тисяч гектарів, висаджуючи при цьому 180 мільйонів дерев, — додав голова Державного агентства лісових ресурсів України Василь КУЗЬОВИЧ. — Один мільйон дерев, який планується посадити — це невелика часточка, але вона є дуже важливою, враховуючи соціальну складову акції... Я маю перелік всіх ділянок на теренах України з усіма локаціями, де буде організовано висадження дерев. Це деревця, по 10—20 см заввишки. Ми надамо ці саджанці для акції. Сподіваємося, це стане традицією».

Кожен, хто висадить дерево, зможе слідкувати за його станом на сайті greening.org.ua. Як наголосила очільниця БФ «Озеленення України» Ганна КРИСЮК, таким чином хочуть мотивувати громадян, зокрема дітей, висаджувати і піклуватися за деревами. «У рамках нашого проєкту проводилися екофоруми, екофлешмоби, діти дуже зацікавилися. Ми хочемо підтримати їхню мотивацію таким рішенням: усім, хто правильно висадить дерево у дозволеному місці і один рік доглядатиме за ним та за рік надішле нам фотографію доглянутого дерева у тій геолокації, де воно було висаджене, ми вишлемо диплом Книги рекордів України», — додала вона.

Президент СЕО Club Ukraine Сергій ГАЙДАЙЧУК наголошує, що до викликів сьогодення ми не можемо підходити кожен окремо: державі, бізнесу і громадськості слід об’єднатися та впливати на глобальні ризики разом. «Критично нам в Україні не вистачає об’єднавчого «цементу», — вважає він. — Тому виникла ідея це зробити, зокрема, висаджуючи дерева. Друге — до цієї акції слід максимально залучати людей. Наша мета — не просто привернути увагу, а згодом залучити один мільйон людей, щоб кожен посадив дерево і на онлайн-карті бачив його, турбувався про нього. Акція важлива не лише з точки зору екології, а й з погляду об’єднання навколо спільної історії успіху».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати