Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Поезії відчинене вікно»

22 серпня, 00:00

Арт-бенефіс iз такою назвою відбувся на головній сцені Прилук. Пройшов він під патронатом міської ради та її виконавчого комітету й був приурочений до золотого ювілею відомої письменниці, поетеси трьох слов’янських народів, члена Національної Спілки письменників України, лауреата багатьох престижних міжнародних, всеукраїнських та обласних премій — Лілії Черненко (Бондаревич).

Освічену, інтелігентну, чарівну, талановиту й напрочуд енергійну Лілію Василівну однаково люблять і поважають на славній Чернігівщині літератори, лікарі, держслужбовці, вчителі й учні, бізнесмени, які постійно виступають меценатами її книг і творчих вечорів. А в’язні виховно-трудової колонії для малолітніх у Прилуках назвали повість Лілії Василівни «Зона грає блюз» абсолютно чесною книгою, у якій пристрасно й правдиво описане життя малолітніх за гратами.

Своєрідною сенсацією стала й наступна книга Лілії Василівни «Красавік кахання» («Квітень любові»): чи не вперше в незалежній Україні вийшла в світ збірка поезій материнською для авторки білоруською мовою. Книга викликала в рідній для неї Білорусі справжній фурор, ставши відкриттям і для всього літературного бомонду сусідньої держави, де народилася і зросла поетеса. Феномен її творчості в тому, що вона не один десяток років живе і працює в українських Прилуках, але не забула мови, яку всотала з молоком матері. Хоч у літературній та журналістській творчості вона вправно й відповідально, талановито й однаково майстерно використовує білоруську, українську та російську мови, якими пише вірші, повісті, драматичні твори, що знаходять вдячного читача на просторах трьох незалежних держав понад Дніпром, Десною i Сожем. Твори, які охоче друкують «товсті» журнали трьох слов’янських держав.

Про це в ході творчого вечора, який з повним аншлагом пройшов у міському будинку культури Прилук, говорили у вітальних словах заступник міського голови Володимир Груба, секретар посольства Білорусі в Україні Володимир Степук, голова Всеукраїнського товариства «Білорусь — Україна» Ірина Оржаховська, син видатного українського письменника Василя Стуса Дмитро, відомий український письменник Юрко Покальчук, голова чернігівського товариства «Сябри» Галина Ворожбит, інші гості.

Кращі солісти та композитори міста: Сергій Білобловський, Марина Канавець, Олександр Сімчич, Олександр Дубовик, Валерій Величко, Вікторія Копасова — дарували ювілярці пісні та романси на слова її віршів. Народний самодіяльний театр «Первоцвіт», дитячий музичний театр «Фантазія плюс», театр хореографічних мініатюр «Апломб», вокальний ансамбль школи мистецтв «Арт-клас», сценічна творчість яких пов’язана з літературним доробком Лілії Черненко, на сцені відтворювали епізоди з її книг «Зона грає блюз», «Красавік кахання», «Жінка, яка дещо знає», «Торішній дощ», «Відьма з майбутнього». І, звичайно ж, звучали побажання творчого довголіття. Радостей зустрічей з новими книгами — українською, російською чи білоруською мовами — з однаковим нетерпінням чекають на берегах Дніпра, Десни і Сожу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати