Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Постанова вища за закон?

02 березня, 00:00

Ані в згаданому законі, ані в змінах до нього, прийнятих 23.03.2000 р., не говориться про те, що стаж наукової роботи має обчислюватися з дня присвоєння вченого ступеня. У Законі України «Про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково- технічну діяльність» сказано: «до стажу наукової роботи зараховується час роботи на посадах наукових працівників, незалежно від наявності вченого ступеня». Однак Кабінет Міністрів України в чинній Постанові від 27.05.1999 р. №923 встановив, що «науковий стаж нараховується з дати присудження вченого ступеня або присвоєння вченого звання», чим знову-таки порушує закон. З того, що написано в постанові Кабінету Міністрів, випливає, що до привласнення вченого ступеня, наприклад кандидата наук, науковий працівник не займався наукою, працюючи навіть у науково-дослідній установі. Де ж логіка?

У згаданому вище законі приділяється багато уваги держслужбовцям: їм забезпечено додаткові пільги при призначенні «наукових пенсій». При цьому не згадуються вчені — учасники бойових дій, яким, на мій погляд, насамперед мають надаватися пільги при призначенні «наукових пенсій».

Усе сказане свідчить про відсутність взаємозв’язку між законами, що приймаються Верховною Радою, і постановами Кабінету Міністрів України. Створюється враження, що Кабмін ігнорує закони України.

Кабмін не хвилює і те, що вказані вище постанови порушують статтю 58 Конституції України, де говориться, що «закони і інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії у часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або відміняють відповідальність особи». Кабінет Міністрів же Постановою від 20.07.2000 р. №1150 погіршує положення пенсіонерів, якi оформили пенсію після вересня 2000 р., зменшуючи розмір їхньої пенсії на 100 гривень, порівняно з науковими працівниками, якi оформили пенсію до травня 2000 р. (У проміжку між травнем і вереснем 2000 р. заяви на переоформлення пенсій соцзабезом не приймалися!)

Цим же порушується і стаття 24 Конституції України, яка гарантує рівні права всіх громадян перед законом.

Кабмін таким чином не виконує і статтю 68 Конституції України, в якій говориться: «Кожний зобов’язаний неухильно дотримуватися Конституції України і законiв України, не посягати на права... людей», вважаючи, певно, що обов’язок виконувати цю статтю стосується всіх, тiльки не Кабінету Міністрів.

У зв’язку з цим виникає запитання: як відновити моє конституційне право отримувати пенсію на тих же правах, що і наукові працівники, якi оформили пенсію до травня 2000 р.?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати