Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Працюватиме й надалі

У Запорізькому національному університеті не закривають кафедру української мови, а створюють на її базі нову потужну кафедру. Звідки ж новина про закриття?
27 червня, 12:58

Новина про закриття кафедри української мови у Запорізькому національному університеті викликала потужний резонанс у соціальних мережах та мас-медіа. Звістку про «ліквідацію» кафедри повідомила на своїй сторінці у Facebook доцент Світлана Сабліна. На підтвердження своїх слів, вона розмістила фотографію наказу.

У коментарі «Дню» ректор Запорізького національного університету Микола ФРОЛОВ відзначив, що на даний момент на філологічному факультеті ЗНУ функціонують п’ять кафедр: української літератури, українознавства, російської філології, української мови, загального і слов’янського мовознавства. Кафедру української мови буде переформатовано, оскільки з об’єктивних причин «вона перестала відповідати вимогам чинного освітянського законодавства».

«З метою збереження наявного кадрового складу... було прийнято рішення про створення на базі кафедри української мови потужної кафедри української мови та загального мовознавства», — наголосив ректор ЗНУ. Він також додав, що на новоствореній кафедрі робочі місця отримають викладачі обох кафедр, «зокрема й доцент Світлана Сабліна, яка при розподілі навантаження на наступний навчальний рік отримала повну ставку доцента».

Інформацію про утворення нової кафедри підтвердила «Дню» і заступник декана з навчальної роботи філологічного факультету ЗНУ Оксана ПРОЦЕНКО.

«На нашому факультеті дві кафедри не було укомплектовано, бо помер професор Віктор Чабаненко, який очолював кафедру загального і слов’янського мовознавства. У зв’язку з його смертю, на цій кафедрі не залишилося жодного професора, але було п’ять ставок. На кафедрі мови  залишилося шість ставок. Ми вирішили об’єднати дві кафедри в одну — української мови та загального слов’янського мовознавства. Її керівником стане професор Петро Білоусенко», — розповіла вона.

Пані Оксана також пояснила, чому адміністрація ЗНУ направила педагогам листи про звільнення. «За процедурою для об’єднання кафедр кожен з викладачів отримав лист про звільнення. Але у цей же день, 19 червня, вони написали заяви на прийом на роботу з 1 вересня на нову кафедру. Ректор завізував їх. Всі викладачі з навантаженням, кафедру не закривають», — додає Оксана Проценко. Вона відзначила, що «ніхто не може зрозуміти сплеску емоцій» щодо цієї ситуації.

«У цій справі вже можна поставити крапку. В університеті відбувся круглий стіл з ректором, ми розібралися в ситуації, вислухали одне одного та дійшли згоди», — сказала «Дню» доцент Світлана САБЛІНА, з чийого запису у соцмережах все і почалося. Свій допис на «Фейсбуці» вона пояснює емоціями. «Я поділилася своїми переживаннями, оскільки вперше за всі роки своєї роботи отримала такий документ! Можливо, це був не зовсім доречний сплеск, але мені зовсім неоднаково, що буде з цією кафедрою, якій майже 80 років і на якій я вчилася та працюю», —  підсумувала Світлана Сабліна.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати