Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

РЕГIОНИ

15 червня, 00:00

Вінницьким злодіям запропонували «неліквід»

Важкі на дороги — легкі на тротуари: саме так сортують дешеві люки працівники Вінницького водоканалу. Передісторія вищезгаданного рішення — у різних куточках міста за півроку вкрали більше тисячі чавунних люків. Злодії зривають їх посеред ночі та перепродують за безцінь на чорному ринку. Водоканалівці звертались за допомогою до міліції, але правоохоронці жодного крадія не затримали. Тому співробітники водоканалу взялись до справи самі. Водоканалівці закупили 20 полімерних люків, які на 200 гривень дешевші чавунних, і почали їхнє випробування. 10 легших люків установлюють на тротуарах і стільки ж важчих — на трасах. Вони м’яко прогинаються під колесами машин. Водії навіть не відчувають, що по ним проїхали. Зимою дорожники проекспериментують, чи м’які кришки не полопаються від холоду. Якщо полімерні люки не зіпсуються, їх будуть встановлювати по всій Вінниці, повідомляє Мирослава СОКОЛОВА, «День».

Народна творчість в одному альбомі

Виставку робіт народних умільців розгорнуто у Хмельницькому обласному художньому музеї. Публіка не обминає увагою один із багатьох експонатів вельми цікавого вернісажу — щойно виданий фотоальбом «Майстри декоративно-прикладного мистецтва Хмельниччини». Автор і упорядник цього непересічного видання Таїсія Стан ілюструє нові матеріали з історії художніх промислів і ремесел рідного краю, натхненно розповідає про найвидатніших народних майстрів різних жанрів. Сподівається, що її доробок, передусім, буде у добрій нагоді для вчителів і їхніх підопічних. Ентузіастка Таїсія Стан присвятила життя шляхетній справі — плідно вивчає фольклорно-етнічну спадщину, досліджує декоративно-прикладне мистецтво, влаштовує виставки художніх робіт народних майстрів, популяризуючи їхню творчість. У її доробку — збірка «Пісні мого села», зібрані у її рідних Варівцях Городоцького району. Вдумлива дослідниця зібрала майже 300 зразків старовинної подільської вишивки, готує до видання альбом «Візерунки Хмельниччини». І на досягнутому не зупиниться, повідомляє Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ, «День».

Пішки і на милицях до... Києва

Днями з Київського майдану у Луцьку до столиці вирушив інвалід першої групи 53-річний Володимир Фінюк. Після травми 9 років тому він так пошкодив хребет, що може пересуватися лише на милицях. Був період, коли у депресії чоловік шукав заспокоєння у чарці. Проте знайшов у собі сили і, звернувшись у товариство анонімних алкоголіків, як кажуть, «зав’язав».

Ще одну перемогу Фінюк здобув кілька років тому, на милицях піднявшись на Говерлу. З маршруту сходили і здорові люди, а він досяг вершини, щоб гукнути на ній «Я зміг!» У цьому поході батька супроводжував син Валентин, котрий тепер, маючи вже 12 років, мандрує з татом у Київ. Також супроводжують Фінюка і двоє добровольців — студентів-реабілітологів. Крім, звичайно, милиць у дорогу інвалід узяв невеликий рюкзак, в якому палатка, плащі-дощовики, деякий одяг, хліб, сало і лимони. І ніяких таблеток, бо їх не потребує!

За день Володимир Фінюк збирається проходити до 15 кілометрів (на тренуваннях без відпочинку проходив 10 кілометрів за чотири з половиною години) і планує добратися до столиці за 35 днів. Голова Волинської обласної ради Анатолій Грицюк закликав колег-депутатів (акція почалася у день сесії обласної ради) не лише морально, а й фінансово підтримати інваліда і передав йому особисто від себе тисячу гривень, повідомляє Наталія МАЛІМОН, «День».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати