Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Розумний лютий

Де у Києві цього місяця шукати інтелектуальних розмов
31 січня, 11:20
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Зима — не найвдаліший час для подорожей, адже постійно треба озиратися на погодні умови. Та можна приділити більше часу відкриттям чогось нового просто у місті, нікуди не виїжджаючи. Тож «День» підготував огляд цікавих подій — лекцій, дискусій, демонстрацій — які відбудуться у Києві в лютому. Звісно, це далеко не все, тим паче, чимало закладів ще не підготували точні плани на наступний місяць, але про деякі цікавинки ми вже розвідали.

ТРИ ПОСТАТІ, ТРИ МІСТА, ТРИ ПОГЛЯДИ

Незабаром, 3 лютого, відбудеться прем’єрний показ документального фільму Володимира Соловйова «Ранок. День. Вечір». Як йдеться в описі події на «Фейсбуці», стрічка розповідає про один день із життя трьох людей — Музиканта, Філософа та Священика, про три міста — Київ, Берлін і Нарву, і три погляди на себе, світ і Бога.

Між іншим, після фільму можна буде поспілкуватися з автором фільму та його героями Олександром Пустовітом та Андрієм Баумейстером. «Ранок — це мистецтво, день — філософія, а вечір — це теологія, — так пише про фільм Андрій Баумейстер на своїй сторінці у «Фейсбуці». — Зйомки велися в Києві (Олександр Пустовіт), Берліні (Андрій Баумейстер) і Нарві (Олег Севастьянов). На мою думку, вийшло цікаво. З кожним із персонажів Володимир провів цілий день. Говорили про мистецтво, про сенси, про великі імена та цілі, про музику і живопис, про філософію і віру. І, звичайно, про життя і смерть».

• Почути ці розмови можна буде 3 лютого о 14.00 у Центрі української культури та мистецтва.

ПІДНЕСТИСЯ ДО НЕБЕС

«Час дізнатися більше, ніж те, що Андріївську церкву збудував Растреллі!», — закликають організатори екскурсії виставкою «Піднесена до небес», яку присвячено історії знаменитої пам’ятки. Сама виставка приурочена до 250-річчя освячення храму. Її влаштував Національний заповідник «Софія Київська», вона триває у північній виставковій залі Софійського собору.


ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Екскурсії відбудуться 3 і 24 лютого. Організатори обіцяють, що під час заходу «ви побачите пам’ятку очима сучасників і дізнаєтеся про найцікавіші епізоди з життя візитівки Києва». Відвідувачам покажуть шедеври іконостасу та інтер’єрного живопису, раритетні стародруки, архівні матеріали та інші артефакти.

• Зареєструватися на екскурсію можна, подзвонивши за цими номерами: (044) 278 76 62; (044) 279 22 56.

ПІД ЗНАКОМ ЕВОЛЮЦІЇ

Науково-природничий музей приємно дивує купою різних подій. Тут щонеділі проводяться демонстрації, лекції, квести та інші цікаві події. Ми розповімо лише про деякі, а загалом за усіма анонсами можна стежити на Фейсбук-сторінці закладу.

Отже, 4 лютого об 11.30 тут відбудеться демонстрація хижих рослин, «найзагадковіших на нашій планеті». У музеї обіцяють дослідити  будову їхніх пристосувань для полювання на здобич та допомогти опанувати ази вирощування росичок із насіння — тож кожен учасник події забере з собою власну хижу міні-плантацію. На завершення запропонують зіграти у «Комахоїдний квест».


ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Як ми дізналися з тих-таки анонсів музею, хижі рослини дуже любив Чарльз Дарвін, який народився 12 лютого. Напередодні, 11 лютого, у музеї влаштують День Дарвіна. Він почнеться об 11.30 лекцією ботаніка Олексія Коваленка «My Way: Дарвін» про «selfmade-mаn’а усіх часів і народів». На наступній лекції розкажуть про п’ятирічну навколосвітню подорож «Дарвіна» на кораблі «Бігль». Виявляється, саме ця мандрівка перетворила Дарвіна з фаната мисливства на вченого-фундаменталіста. Як саме — дізнаєтесь у музеї. І, звісно, не обійдеться без лекції про теорію еволюції, яка обезсмертила ім’я Дарвіна, — нею і завершать це наукове свято.

18 лютого об 11.30 у музеї розповідатимуть про мімікрію, «гру в імітацію» різних організмів, а також запропонують учасникам стати детективами, щоб  розслідувати справу, в якій зловмисники скористалися навичками мімікрії. О 14.30 у музеї запрошують до лабораторії прянощів, щоб розказати про екзотичні спеції та навчити ними користуватися.

А завершать пізнавальну програму на лютий розповідями про здорову та шкідливу їжу (25 лютого об 11.30) і про водорості (того ж дня о 14.30).

• Отже, щонеділі тут вам буде весело. Місце дії — Національний науково-природничий музей НАН України.

ТОНКОЩІ НАУКОВОЇ ЕКСПЕРТИЗИ

Інститут зоології імені Івана Шмальгаузена НАН України регулярно проводить цикли відкритих лекцій. Вони відбуваються щопонеділка з 17.00 до 19.00, вхід вільний. Місце зустрічі — Національний науково-природничий музей НАН України.

• Із 5 по 19 лютого лекції про наукову експертизу та зоологію читатиме кандидат біологічних наук Олена Годлевська.

ТЕОРІЯ ІГОР НА ПРАКТИЦІ

Вже не одне століття у дивних ситуаціях люди закочують очі і кажуть: «Все життя — гра!». Освітній проект «Кукушонок» 6 лютого влаштовує лекцію про теорію ігор — «науку про прийняття рішень за умов невизначеності».

Загалом теорією ігор називається область математики, яка досліджує пошук оптимальних рішень в умовах конфлікту. Теорія ігор, пояснюють організатори події, дає інструмент для аналізу різних ситуацій, дозволяє краще зрозуміти причини конфліктів, навчитись ухвалювати рішення за умов невизначеності, налагоджувати взаємовигідну кооперацію та багато іншого. А ще результати теорії ігор використовують в економіці, біології, соціальних і комп’ютерних науках.

Лекцію читатиме Олексій Ігнатенко, кандидат фізико-математичних наук, старший науковий співробітник Інституту програмних систем НАН України, доцент кафедри математичних методів системного аналізу Інституту прикладного системного аналізу КПІ імені Ігоря Сікорського.

• Зустріч відбудеться у Coworking Platforma Leonardo о 19.10. Придбати квиток можна на сторінці події у «Фейсбуці».

ВІД ПРИКРАСИ ДО РАКЕТИ

Ви ще не були у UNIT.City? Це інноваційний парк для розвитку компаній, стартапів, підприємців і загалом креативних індустрій. Там вирує життя й постійно відбуваються події, цікаві тим, хто працює у сфері інформаційних технологій, дизайну, комунікацій тощо.

10 лютого є гарна нагода побувати у цьому інноваційному парку разом зі своєю дитиною. У UNIT.City відбудеться воркшоп із 3D-друку для дітей. «Ваші діти захоплюються конструкторами та мріють про політ у космос? Пропонуємо доторкнутися молодим геніям до технології, котра змінила світ, — 3D-друк. Кожен зможе надрукувати собі будь-що: від модної прикраси до ракети», — обіцяють організатори.

Між іншим, участь для дітей від 7 до 14 років безкоштовна. Зареєструватися можна на сторінці події у «Фейсбуці».

РОЗМОВА ПРО МАРС

Кілька подій у лютому влаштовує Головна астрономічна обсерваторія НАН України. По-перше, 7 лютого о 19.00 «Про що розкаже Марс» пояснить на лекції з такою назвою доктор фізико-математичних наук Анатолій Відьмаченко. А 21 лютого о 19.00 доктор фізико-математичних наук Борис Жиляєв розповість, чому астероїди є небезпекою для цивілізації (саме так називається його лекція).

Всі заходи астрономічного лекторію проводяться у згаданому науково-природничому музеї, у залі, де експонується виставка «Погляд у Всесвіт».

А з 21 по 25 лютого у самій обсерваторії планують провести щомісячні аматорські спостереження — але це відбудеться за безхмарної погоди.

***

Власне, наостанок бажаємо вам гарної погоди — такої, яка б не завадила відкривати нове!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати