Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Руслана замахується на «Євробачення-2004»

23 січня, 00:00

Вдруге, за майже п’ятдесятирічну історію цього престижного музичного конкурсу, Україна відправить свого учасника. Поборотися за Гран-прі вирішила популярна естрадна співачка Руслана Лижичко.

«Пропозицію поїхати на «Євробачення» отримали дві молоді та голосисті співачки — Ані Лорак і Руслана, — розповіла директор творчого об’єднання музичних і розважальних програм Національної телекомпанії України Олена Мозгова. — Обидві подумали, зважили свої сили та фінансові можливості. УТ-1 має право трансляції конкурсу, а всі інші витрати: підбір пісні (вона має бути новою, що не звучала в ефірі до відбірного туру на «Євробаченні»), запис кліпу, компакт- диску, костюми, харчування та проживання учасник має оплачувати з власних коштів. Руслана дала згоду на участь у конкурсі. Цього року він відбудеться в Стамбулі. Звичайно ж, Лижичко доведеться пошукати солідних спонсорів. Лише нещодавно УТ-1 зуміло частково погасити свою шестирічну заборгованість (два мільйони) перед Європейським мовленнєвим союзом (ЕВU), в якого купує пакет інформаційних послуг (до нього входять новини, трансляції спортивних змагань і культурних подій, зокрема й естрадного конкурсу)». До речі, за прямий ефір з Латвії УТ-1 заплатила 100 тис. доларів.

За новими правилами «Євробачення-2004» 12 травня пройде кваліфікаційний раунд. Учасники з 20 країн змагатимуться за право брати участь у конкурсі.

«Євробачення» поступово розширює свої кордони. Представник Європейського союзу телемовлення (European Broadcasting Union, EBU) Свента Штоксліус заявила в інтерв’ю шведській газеті Expressen, що в нинішньому форматі конкурс вийде цього року востаннє. Сьогодні EBU розглядає можливість допуску на конкурс бажаючих з усього світу. До оргкомітету постійно звертаються неєвропейські країни. Цього року, зокрема, розглядають заявки Єгипту, Йорданії, Австралії, Японії, ПАР тощо. Зараз вирішують питання, як відбуватиметься відбір країн- учасниць. Є пропозиція, що співаки змагатимуться в групах за географічною ознакою, а кращі поїдуть на фінал.

Попереду в нашої Руслани напружений час. Важливо не помилитися в виборі пісні. Важко точно прорахувати, що ж сподобається публіці. Наприклад, Олександр Пономарьов, який вперше представляв на конкурсі Україну, виступив дуже гідно з піснею маститих ізраїльських авторів Цвіка Піка і Міріть Шем-Ура «Hasta La Vista» англійською мовою. Але навіть до десятки щасливчиків (ці країни на «Євробачення- 2004» потрапляють без відбірних турів), на жаль, не потрапив. Серед постійних учасників представники Великої Британії, Німеччини, Іспанії, Швейцарії та Франції. Цим почесним правом наділені країни, які беруть участь у конкурсі з моменту його заснування. Вони платять найбільші внески до бюджету пісенного міжнародного форуму.

Далекою весною 1956 року в Лугано (Швейцарія) відбулося перше змагання «Євробачення». З середини 1960-х конкурс почали транслювати центральноєвропейські країни. Правила й умови проведення, система голосування з часом змінювалися. Але головна мета конкурсу — популяризація високоякісних пісень у сфері популярної музики — залишається незмінною. Глядачі різних країн віддають свої голоси за учасника, який їм сподобався. Опитування йде за спеціальним багатоканальним телефоном й Інтернетом. Результат оголошують відразу ж після виступу останнього конкурсанта. Наприклад, минулого року публіка та журі віддали перевагу турецьким фольк-мотивам Сертаб Еренер, а раніше — 100% попсі (перемогла протеже Раймонда Паулса рижанка Марі N. — сценічний псевдонім Маші Наумової). Багато музичних критиків цілком справедливо вважають, що конкурс став надто заполітизованим. Через дивний збіг обставин заохочуються країни, які є майбутніми партнерами на вступ до Євросоюзу. Як знати, може Руслані вдасться змінити традицію і перемогу присуджуватимуть справді за музичні досягнення, а не в результаті залаштункових політреверансів?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати