Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

СЦЕНА СЕМИ ПАГОРБIВ

Менше ніж через місяць у столиці розпочнеться масштабний театральний фестиваль міст-побратимів «Київ травневий»
20 квітня, 00:00

Чергова, вже третя за рахунком експансія фестивалю «Київ травневий», як і в минулі роки, обіцяє бути такою самою розгонистою. Так, принаймні, запевняли керівники форуму на першій передфестивальній прес-конференції, що пройшла в Київському управлінні культури. Порівняно з минулим роком у надрах самого фестивалю відбулися досить суттєві зміни. Нині нелегкий тягар очолювати двотижневий сценічний марафон прийняв на себе Олексій Кужельний, за сумісництвом — головний режисер театру «Сузiр’я». Крім того, помітно, що фестиваль дещо «одержавився», став ближчим до міської влади. Це набуде втілення навіть на зовні церемоніальному рівні: відкриття «Києва травневого» заплановане як парадний хід артистів-учасників Хрещатиком до міської мерії, де їх напучуватиме сам столичний голова.

Що ж до самих артистів, то тут передбачається справжній мультиетнічний і різножанровий калейдоскоп. Прологом до подій послужить виступ фолк-ансамблю з Тібету «Г’юдмед», який впродовж неповного тижня на території галереї «Лаври» буде ретельно відтворювати один iз найдивовижніших ритуалів лама-будизму — будувати величезну символічну картину Всесвіту, мандалу. Унікальність цієї праці полягає ще й у тому, що відтворений з великою ретельністю примхливий малюнок має бути, за всіма канонами, після нанесення останнього штриха знищений. Корейський колектив «Чон Дун» покаже не таке протяжне, але також автентичне і дивовижне видовище, виконавши зразки давньокорейської музики і танцю.

Менш споглядальний тип мистецтва представить кілька російських театрів. Комерційна антреприза «Театр Антона Чехова» привезе свій успішний спектакль «Там же, тоді ж...», Санкт-Петербурзький театр на Фонтанці — свою інтерпретацію «Касатки» Олексія Толстого, що нині показується дуже рідко, а Російський імперський балет — прем’єру під знадливою назвою «Марення кохання». Попри всі дискусії навколо нинішньої творчості Юрія Любімова, безперечно, на пильну увагу приречена його нова робота — спектакль Театру на Таганці «Театральний роман» за однойменним твором Михайла Булгакова.

Відрадою та втіхою для театральних гурманів може стати австрійський театр маріонеток «KabineTTTheatre», який продемонструє вельми цікаве перетлумачення міні-опери Ігоря Стравінського «Історія одного солдата». Таке ж несподіване видовище, судячи з усього, очікується і на виставі «Тіло води» Візіон-театру (Чікаго, США). Екзотика іншого роду — цілий ланцюжок танцювальних вистав: «Into the lights» канадської групи «Van Arden Arts», «Дерев’яні черевики старого палацу» англійського фольклорного колективу міста Сюррей, «I got rhythm» італійців з трупи «Brass «SALVADEI», програма фламенко і танців Близького Сходу у виконанні ізраїльських танцівниць «Morena Amoora». Особливі надії, судячи з усього, організатори покладають на французів. Так, у киян нарешті буде нагода побачити справжню французьку оперету — спектаклі «Паризьке життя» (за Жаком Оффенбахом) і «Гранд- буфф» у професійній подачі «Compagnie Franscaise de l’Opera а l’Operette». І, крім того (на жаль, тут доводиться тільки припускати), очікується приїзд легендарного міма Марселя Марсо.

Але навіть і без зірок, що коштують дорого, травень у Києві не дозволить нудьгувати. Крім названих, будуть ще й, як правило, вельми талановиті театри з Чехії, експериментатори з Німеччини, литовські, естонські, польські, шведські, кіпрські артисти. А ще — вуличні карнавали та перформенси, найфеєричніші акції в найнезвичніших формах... По суті, весь Київ перетвориться на сценічний майданчик. І цей природжений весняний артистизм у нашого міста не забереш.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати