Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Шоу» – ні до чого»

Остап Семерак закликає долучатися до громадських обговорень щодо ОВД
20 березня, 09:54
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Міністр екології та природних ресурсів Остап СЕМЕРАК під час робочої поїздки на Тернопільщину наголосив на важливості участі громадськості у процесі проходження процедури ОВД і закликав проводити активні інформаційні кампанії з інформування людей щодо дії євроінтеграційного закону «Про оцінку впливу на довкілля».

«ОВД належить до дозвільних процедур. Громада завдяки цьому механізму отримала можливість вносити слушні зауваження і застереження щодо екологічних загроз від діяльності потенційного інвестора. Тільки це не звичні для України громадські слухання, які може зірвати кожен бажаючий. Завдання громадських обговорень — збір максимальної кількості зауважень і пропозицій громадськості, які має розглядати ОДА чи Мінприроди, тому «шоу» під час громадських обговорень ні до чого. Вони не впливають на формування пропозицій від громадськості. Я просив би більше інформувати громаду про суть як механізму ОВД, так і проведення громадських обговорень», — цитують Остапа Семерака на сайті Міністерства екології.

У відомстві зазначають, що загалом із початку дії закону «Про оцінку впливу на довкілля» кількість розпочатих по країні процедур ОВД сягає 2500 справ, а кількість громадських обговорень — близько 500. Конкретно в Тернопільській області було розпочато 69 справ з ОВД і проведено 13 громадських слухань. Як розповідають у Мінприроди, така невелика кількість процедур пояснюється особливостями економічного розвитку регіону та відсутністю великих промислових об’єктів.

Також у міністерстві нагадують, що вся процедура оцінки впливу на довкілля здійснюється через Єдиний реєстр, ознайомитися з яким можна за посиланням: http://eia.menr.gov.ua. При Мінприроди працює телефонна «гаряча лінія» з отримання додаткових консультацій щодо практичного функціонування ОВД.

Як унаочнює ситуація з Боржавою, успішність процедури ОВД залежить не лише від громади, а й від чиновників. У цьому контексті доречним є запитання міністру від студентів Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника: «Можливо, варто запровадити іспити з екології для чиновників усіх рівнів?» Запитання Остап Семерак почув днями під час робочої поїздки до Івано-Франківської області.

«Це найоригінальніше запитання, яке доводилося чути, — написав у «Фейсбуці» Семерак. — Я вдячний за таку інтелектуальну провокацію і, звісно, чекаю їх (студентів. — Ред.) у стінах нашого міністерства, щоб разом формувати державних службовців в екологічній сфері нового формату».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати