Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сплели і роздарували

Літні люди передали пледи з вовни сім’ям у складних життєвих обставинах, а також родинам воїнів АТО та ООС
07 червня, 12:31
ФОТО АВТОРА

Акцію влаштували в приміщенні міжнародного благодійного фонду «Карітас — Київ». Нагадаємо, що пледи виготовляли в межах проєкту змістовного дозвілля для літніх людей «Клуб 60+» («День» писав про ініціативу в № 67-68 від 12 квітня 2019 року). Навчала плетінню з вовни професійний тренер та переселенка Манана КОГОНІЯ. «Я за фахом лікар, працювала в реанімаційному відділені. У вільний від роботи час займалась хенд-мейдом. Це допомагало мені черпати та випромінювати позитивну енергію. Коли розпочалася війна на сході, я переїхала до столиці. Дізналася про благодійний фонд «Карітас — Україна». Відвідувала безліч тренінгів та майстер-класів, які влаштовували в цьому фонді. Зрештою мої здібності помітили й запропонували навчати літніх людей плести з вовни. Ми обрали таку техніку, яка була не важка для більшості поважних підопічних клубу. Адже в більшості вже був слабенький зір. Коли ще старенькі дізналися, що ці пледи будуть дарувати іншим — тішилися та старалися з усіх сил. Коли щось не виходило, розплітали плед і починали заново. Всі з великим захопленням займалися справою», — розповідає Манана Когонія.

Майже за місяць літні люди сплели 13 пледів. За цей час вони не лише опанували нові знання з хенд-мейду, а ще отримали корисне для здоров’я дозвілля. «Незважаючи на велику кількість існуючих у столиці розважальних центрів та культурно-соціальних місць, вони не орієнтовані на людей похилого віку та часто просто фінансово недоступні для них. Цей проєкт допоможе літнім людям активізувати свій потенціал у соціально важливій діяльності, задовольнити різноманітні соціально-культурні потреби, полегшити встановлення дружніх контактів та розширити коло спілкування, відчути потрібність та важливість своєї праці. Наявність активного соціального життя допомагає запобігти депресії, хворобі Альцгеймера», — переконує працівниця благодійного фонду Оксана ВАРВАРИЧ.

Організатори продовжуватимуть цю акцію. Планують зібрати групу людей похилого віку, які будуть на регулярній основі зустрічатися та виготовляти шерстяні пледи грубої в’язки.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати