Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Стати частиною Євросоюзу нам заважає байдужість до навколишньої дійсності

Вважає мешканка Запоріжжя Раїса Твердохліб, яка створила квітник біля свого під’їзду
25 липня, 00:00
ФОТО АВТОРА

Нещодавно «День» (див. № 125-126 від 20 липня), який отримав листа від небайдужого читача, поцікавився у своїх експертів і активних українців: що може зробити простий громадянин України, який прагне до асоціації з Європейським Союзом? А сьогодні ми пропонуємо вам одночасно простий і важливий приклад мешканки Запоріжжя.

Українців, які приїжджають із країн Євросоюзу, завжди захоплює чистота європейських міст, їхні охайні вулички, велика кількість квітів і відсутність сміття під ногами.

Але щоб жити в чистому під’їзді і не бачити в себе під вікнами неприбраного сміття, зовсім не обов’язково постійно лаятися з жеком.

Мешканка Запоріжжя Раїса Твердохліб доводить це власним прикладом, перетворивши прибудинкову територію біля свого під’їзду на доглянутий, квітучий садок — улюблене місце для ігор дворових дітлахів.

— Раніше на місці квітника ріс бур’ян і валялися недопалки, які викидали з вікон, сигаретні пачки та інше сміття. Тепер же квітне герань, петунії, чорнобривці та флокси. Є навіть «зимова троянда». Я її посадила минулого літа за рекомендацією сусідки, так вона до самого січня квітнула, — говорить наша героїня. Щодня вона доглядає свої рослини: поливає, розпушує землю, робить їм обрізання. Сама купує саджанці.

— Я жодного разу ні до кого не зверталася за допомогою. Ні до сусідів, ні, тим паче, до жека. Це була і є суто моя особиста ініціатива, — говорить Раїса Твердохліб. Хоча від допомоги небайдужих людей не відмовляється.

— Сусіди інколи привозять зі своїх дачних ділянок які-небудь цікаві рослини, які потім я висаджую на клумбі перед будинком. Із сусідніх під’їздів і будинків мені приносять іграшки для прикрашання садка. А якось одна жінка привезла їх із протилежного кінця міста. Сказала, що її внук підріс і вони йому вже не потрібні, а мені можуть знадобитися, — розповідає Раїса Олексіївна.

Інші сусіди принесли трохи піску і зробили дитячу пісочницю. Діти дуже люблять там гратися. А більше їм погратися й ніде, адже дитячий майданчик перед будинком перетворено на автостоянку. Так у Запоріжжі формується громадянське суспільство — довкола кількаметрового садка у дворі багатоповерхівки.

— Ми часто звинувачуємо наших мерів у тому, що вони погано виконують свої обов’язки і не облаштовують наші міста за зразком європейських. Коли критика стосується невідремонтованих доріг, погано освітлених вулиць і прогнилих каналізаційних труб, я повністю згодна, але якщо йдеться про благоустрої прибудинкових територій і під’їздів, цим повинні займатися в першу чергу самі громадяни, а потім уже районна влада, — вважає Раїса Твердохліб.

У Європі, на її переконання, саме такий принцип і діє.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати