Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Страхова медицина — не по кишені?

17 лютого, 00:00

Міністр охорони здоров’я Юрій Поляченко вважає, що Україна не готова до введення страхової медицини. Як заявив він на прес-конференції в Дніпропетровську, для переходу до нової системи необхідний щомісячний рівень прибутків не нижче за 200 дол. США на душу населення, а також прийняття, як мінімум, 19 законодавчих актів. Щонайбільше, сказав міністр, можна говорити про можливості переходу до бюджетно- страхової медицини. Саме на таку систему перейшла сусідня Росія, проте її приклад, вважає Ю. Поляченко, для України не є цілком прийнятним. «Росіяни, — сказав він, — розглядають уже п’яту версію бюджетно-страхової медицини, але в них більше запитань, аніж відповідей». І це незважаючи на те, що російський бюджет приймається з профіцитом, у Росії є резервний фонд, який поповнюється від продажу енергоносіїв, а фінансування медицини — один із державних пріоритетів».

Проте міністр вважає, що й українська медицина теж потребує реформування, оскільки вона базується на стандартах, прийнятих іще в 1961 році та які не відповідають європейським нормам. Поступове впровадження останніх міністр вважає своїм завданням. «Нам не треба винаходити велосипед, — говорить він, — а потрібно запозичувати досвід європейських країн». Наприклад, Франції, фахівці якої й допомагають впровадженню нових стандартів у вітчизняну медицину. Ю. Поляченко вважає, що пріоритетними напрямами її розвитку повинні стати боротьба зі СНІДом, туберкульозом, онкологічними та серцево-судинними захворюваннями, а також охорона материнства та дитинства. За його словами, Міністерством охорони здоров’я розроблена «дорожня карта» просування в названих напрямах, а в регіонах здійснюються «пілотні проекти». Коректування й ефективність використання бюджетних грошей, — говорить Ю. Поляченко, — повинні здійснювати на місцях не чиновники, а фахівці від медицини, яким видніше де необхідні ці кошти.

А поки в Міністерстві охорони здоров’я розвивають «планов громадьё», на нараді медичних працівників у Дніпропетровську звучали страшні цифри. У деяких сільських районах не найбіднішої області в Україні смертність, за даними статистики, вже утроє перевищує народжуваність. Сам міністр тенденцію до зниження народжуваності вважає «загальносвітовою», закликаючи, проте, боротися з нею усіма силами. За його визнанням, плакати, звернені до українців, із закликом: «Кохаймося!», поки що не дали ефекту. Проте чекати серйозних наслідків для демографічної ситуації в країні, на думку міністра охорони здоров’я, варто «не раніше, аніж через три роки».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати