Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Суп для України»

У Кракові в Міжнародному центрі емпатії Дім Утопії (DOM UTOPЇ) відбулася акція «Студентське готування – суп для України»
14 березня, 13:10

Близько 80-ти літрів супу і 250 канапок приготувала для біженців з України група студентів одного з найстаріших вишів Європи – Ягеллонського університету, якому вже майже 650 років. Акцію з приготування їжі провели члени студентської групи ALL IN UJ, до якої входять студенти різних курсів і яка займається організацією різноманітних студентських заходів в напрямках «наука – культура – спорт – вечірка».

 

 

Як пояснили активістки ALL IN UJ Клавдія Янечек і Марія Ковбель, остання, до речі, одеситка, яка третій рік навчається у польському виші, їхня організація вже провела низку благодійних культурних заходів, на яких збиралися кошти на допомогу біженцям з воюючої за свободу України. Тепер вирішили провести акцію «Студентське готування – суп для України», щоби передати приготовлену власноруч їжу в центри прийому біженців у Кракові та на залізничний вокзал, де працюють пункти харчування для біженців.

 

Марія Ковбель

Марія Ковбель, яка є студенткою факультету журналістики і соціальних комунікацій, повідомила також, що разом з однокурсниками та журналістами займається створенням українського радіо для українців, які перебувають наразі на території Польщі.

На запитання щодо ставлення польської молоді до подій в Україні Клавдія Янечек зазначила, що багато хто з їхньої студентської групи має спільних українських знайомих, друзів або рідних.

 

Клавдія Янечек 

– Ми всі їм дуже співчуваємо і в своїх думках разом з ними, – говорить Клавдія. – Взагалі полякам властиві надзвичайно теплі почуття до українців у цей досить складний для них час, адже польський народ також проходив неодноразово в своїй історії через подібне. Тому поляки добре розуміють українців, співчувають їм і намагаються всіляко їм допомагати. Чітко демонструє свою позицію стосовно тих жахливих подій, які відбуваються наразі в Україні, і польська молодь, зокрема й наше студентство, яке не лише співчуває, а й намагається засвідчити це реальною допомогою».

 

Символічно, що студентська акція з приготування їжі для українців, які прибувають до Кракова з опалених війною українських міст, відбулася на базі Міжнародного центру емпатії Будинок Утопії, девізом якого є слова «Думаєш, відчуваєш, дієш». За словами Малгожати Шимчик-Карнасевич, яка є координаторкою діючої у Домі Утопії програми «Спільнота добрих справ», саме в цьому дивовижному культурно-громадському центрі Кракова, де завжди знаходиться місце і для молоді, і для людей похилого віку, і для втілення креативних ідей, наразі отримали тимчасовий притулок і кілька сімей з України, які також долучилися до студентської акції. В Домі Утопії, розташованому в великому міському районі Нова Гута, також постійно збирають і благодійну речову та харчову допомогу для українців від місцевого населення. Нещодавно керівництво Міжнародного центру емпатії оголосило про намір приймати на тимчасове проживання художників з України.

 

Родина з Кривого Рогу, яка знайшла тимчасовий притулок у Домі Утопії, переїжджає в приватне помешкання

«Почувши слово «утопія», здебільшого думають, що йдеться про щось нереальне, насправді ж, за ідеєю Томаса Мора, це просто гарне місце», – говорить зазвичай директорка Дому Утопії Малгожата Шидловська, відповідаючи на численні запитання щодо назви Міжнародного центру емпатії.

Біля Дому Утопії

 

І дійсно, це місце в затишному куточку Нової Гути справді гарне – і зовні, і своїм внутрішнім наповненням, і людьми, які там працюють або приходять долучитися до тієї благодатної енергетики емпатії, яка сьогодні дуже потрібна, особливо біженцям з воюючої України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати