Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Світлий образ вождя» і корисливі цілі донецьких комунальників

30 березня, 00:00

Агресивні рекламні носії з зображенням Йосифа Сталіна, який грозить мешканцям Донецька розправою за борги в сплаті комунальних платежів, днями міська влада все ж таки зняла. Проте, за свідченням донеччан, у деяких місцях міста бігборди з написом «Товариші, це не кіно — це життя! Хто не платить за тепло — буде покараний!» все ж таки залишилися. Також неясною залишається й ситуація з рекламними роликами аналогічної тематики, які демонструвалися на місцевому телебаченні. Проте, незважаючи ні на що, ажіотаж навколо цих рекламних щитів не вщухає й досі.

Сама реклама в Донецьку з’явилася ще на початку березня: саме тоді підприємство «Донецькміськтепломережа» розмістило в центральних районах шахтарської столиці 5 плакатів із зображенням Сталіна й загрозливим написом. До цього місце вождя займали зображення «мерседеса», конфіскованого в одного донецького бізнесмена за борг перед тепломережею.

За словами заступника директора КП «Донецькміськтепломережа» Олександра Семченка, для багатьох мешканців товариш Сталін досі асоціюється з порядком і хорошою дисципліною, і тому реклама з його участю мала б на них добре вплинути: мовляв, боржники, побачивши бігборд, тут же замисляться над покаранням й побіжать сплачувати борги.

За даними Демченка, така реклама, охарактеризована ним як «соціальна», сплачена до кінця березня, однак після того, як донеччани буквально збунтувалися, рекламні щити було вирішено зняти достроково.

Першими проти «сталінської реклами» виступили лідери трьох громадських організацій Донецька, які надіслали протест міському голові Олександрові Лук’янченку з вимогою прибрати з вулиць вказані рекламні щити. Протест було підписано лідером обласної громадської організації Конгресу українських націоналістів (КУН) Марією Олійник, лідером обласної громадської організації «Правовий захист» Вадимом Черкасом, а також лідером обласної організації Всеукраїнського комітету захисту прав людини Євгенією Ратниковою.

При цьому, як повідомила «Дню» М. Олійник, її організація вважає появу таких плакатів просто аморальним явищем, яке викликає негативні емоції в більшості городян і змушує їх згадувати страшні сталінські часи. За її словами, якщо реклама на вулицях Донецька з’явиться знову, КУН збирається навіть звернутися до суду «за стрес і погані спогади, які нам доводиться переживати».

Олександр Лук’янченко погодився з думкою протестантів і пообіцяв посприяти їм. «Я не приймаю радикалізму в будь-яких питаннях, які потрібно вирішувати. Я не сприймаю, щоб пам’ять будь-якої людини ототожнювали з якимись сьогочасними ситуаціями. Я гадаю, що це черговий жорсткий піар», — заявив міський голова. Цю думку поділяє і глава облдержадміністрації Донеччини Володимир Логвиненко, який назвав таку акцію відвертою дурістю і цинізмом з боку тих, хто її розробив.

З іншого боку, обурення з приводу цієї реклами висловили й представники неформального молодіжного руху Спілка інтелектуальної молоді «Свобода, Рівність, Братерство!», які, щоправда, виступили скоріше на захист… Сталіна. На думку активістів руху, «експлуатація світлого образу Вождя і Вчителя з низькою, корисливою метою комунальних чиновників» просто неприпустима, адже Сталін «ніколи не опуститься до того, щоб вибивати комунальні борги з купки моральних виродків». «Тим більш, що при ньому навіть не було такого поняття, і всі неплатники будували комунізм у сибірській тайзі», — говориться в спеціальному зверненні спілки.

За таких умов комунальникам нічого не залишалося, як тільки сприйняти критику, і винайти інші засоби впливу на злісних неплатників. Щоправда, відправляти їх у сибірську тайгу вони не стали — вирішили «по-старому» боротися з ними через суди.

За словами О. Семченка, регулярні недоплати поступово позбавляють комунальні підприємства можливості ремонтувати своє обладнання, і багато які з них уже близькі до справжнього краху. У зв’язку з цим лише в лютому тепломережа подала 1,4 тис. позовів до судів Донецька, внаслідок чого планує стягнути з боржників 1,95 млн. грн. До речі, майже відразу ж суди винесли 900 ухвал на користь комунальників, а усього з початку року підприємство подало в суди майже 3 тис. позовів на загальну суму понад 3,6 млн. грн.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати