Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Три доби просиділа голодною

На Черкащині волонтери врятували самотню незрячу бабусю
16 квітня, 10:40
ФОТО ЗІ СТОРІНКИ FACEBOOK ЛЕСІ ВАЛЯЄВОЇ

Волонтерська ініціатива «Нема самотніх», що організувалась на Черкащині, аби допомогти одиноким людям на час карантину (нагадаємо, «День» повідомляв про неї у № 55 від 26 березня), днями врятувала від біди самотню бабусю Меланію. За літньою жінкою доглядала її знайома, втім, коли вона прихворіла, бабуся залишилась без підтримки.

Цю історію розповіла волонтерка Леся Валяєва, яка і відвідала літню жінку. «Запала в моє серце маленька, просто крихітна бабусенька Меланія. Вона зовсім незряча, одинока. Всього боїться, бо на неї, десь місяць тому, було здійснено напад. Через що відмовляється і від послуг соціальних служб», — зізнається волонтерка.

Доглядала за бабусею Меланією небайдужа пенсіонерка Людмила, втім вона досить далеко проживає і тепер без транспорту не має змоги її відвідувати. «А після того, як бабуся три доби просиділа голодною, бо Людмила теж прихворіла, вона почала телефонувати на всі «гарячі» лінії, щоб допомогли одинокій. Чесно скажу, що ми сьогодні обоє плакали, розмовляючи по телефону. Людмила від щастя, що хтось допоміг бабусі, а я від співчуття та вдячності за небайдужість», — зізнається пані Леся.

Волонтери Віктор Дивнич та Aнна Алєксєєва оперативно зібрали особливий продуктовий набір, бо бабуся не може готувати самостійно, а їсть лише готову їжу. І екіпаж волонтерів помчався на допомогу. «Від душі дякую Івану Подоляну, який включив бабусю в перелік осіб на доставку гарячих обідів», —  коментує Леся Валяєва.

Аби ж побачити свою рятівницю, при зустрічі бабуся Меланія попросила потримати волонтерку за руку. «Я знаю, що зараз в мене багато хто «кине тапком», що я, нехтуючи безпекою, тримаю бабусю за руку. Та хочу одразу заспокоїти, що рукавиці були перед тим оброблені дезінфікувальним розчином. Просто очі бабусі — це руки і вона попросила так на мене подивитися», — розчулилась пані Леся.

Окрім соціального проєкту «Нема самотніх», дружній команді волонтерів Леся дякує і Волонтерській ініціативі «Центр Гостинності», ГО «Спільнота переселенців та біженців зі сходу», ГО «Життя без бар’єрів», проєкту з доставки гарячого харчування та багато іншим благодійникам.

Волонтери додають, що соціальна служба Черкащини теж неабияк підтримує одиноких людей та старанно виконує свої роботу. «Втім тут стоїть ще й завдання підставити плече владі. Також є нюанси в законодавстві, коли Терцентри не можуть безкоштовно надавати стареньким послуги, бо у них є діти, але вони не допомагають своїм батькам. Подекуди по області є брак кадрів у соцслужбах. І таких прикладів безліч», — прокоментувала Леся Валяєва.

Загалом, майже кожного дня — нові історії про допомогу стареньким. «Днями самотньому дідусеві з Дубіївки волонтери надали ходунки та привезли продукти, Оксана Ліходькіна і Олег Ліходькін звернулись до місцевої ї влади з проханням про допомогу для старенького. Волонтери також знайшли для нього холодильник. Тетяна Корж подарувала холодильник, а друзі — Віталій Калита і його дружина Інна допомогли з доставкою», — ідеться на сторінці «Нема самотніх».

Волонтерка Яна Іващенко доставила ліки для одинокого Вадима Юрійовича. «Чолівік виявився талановитим дизайнером і художником, пише дуже цікаві полотна. В нього трапилась велика неприємність — кішка подряпала ногу та занесла інфекцію, і через це Вадим Юрійович зараз не може ходити. Тому творчість — чи не єдина його розрада», — повідомляють у волонтерському проєкті.

Організація днями вже встигла прозвітувати про свою роботу. Кажуть, що станом на 11 квітня на придбання продуктів для формування продуктових наборів було витрачено 19 509 грн. Доставляють продукти та ліки за рахунок заявників, втім підключаються й благодійники та бізнес. Кількість охочих допомогти також зростає. Нині волонтерів уже понад сотню, кажуть у організації.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати