Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тут жив Пилип Орлик...

Археологи зробили кілька цікавих знахідок у Батурині
16 серпня, 16:07
ФОТО З САЙТА LYS75.LIVEJOURNAL.COM

Під час археологічної експедиції в Батурині на Чернігівщині, що триває з початку серпня, на території фортеці знайдено житло післямонгольської доби, точніше другої половини ХІІІ століття.

На Кочубеївщині (територія парку з садибою генерального судді) розкопані фундаменти прибудови будинку Кочубея часів Кирила Розумовського. Крім того, знайдено досі невідому науковцям споруду на території колишнього маєтку гетьмана Івана Мазепи. Фахівці продовжують її вивчати, повідомляє завідувачка відділу археології заповідника «Гетьманська столиця» Наталія Саєнко.

За словами науковця, особливо цінних у грошовому вимірі артефактів дослідники в Батурині поки що не знайшли. Втім, кожна подібна знахідка для істориків й археологів - надзвичайно важливе джерело інформації про минувшину. Мабуть, найсенсаційнішим на цей момент є відкриття частини фундаменту будинку генерального писаря в уряді Мазепи Пилипа Орлика.

Спочатку місцеві жителі знайшли у городі фрагмент керамічної кахлі з геральдичним гербом Орлика, що зветься «Новина». До речі, ця кахля зараз перебуває в експозиції Музею археології Батурина. Потім провели розвідку і ось цього року археологи зробили розкоп, в якому й «віднайшовся» будинок. Колись ця споруда мала доволі великий розмір, але нині вона перебуває в межах приватної садиби. Це деякою мірою ускладнює дослідження, але Наталія Саєнко переконана, що такі розкопки доволі перспективні.

Між іншим, археологічна експедиція в Батурині цього року опинилася під загрозою через брак коштів. Втім, керівництво Чернігівської обласної державної адміністрації таки профінансувало дослідження, виділивши грант. Частину витрат покриває спонсорська допомога канадсько-американської діаспори, яка збирає кошти для розкопок у Батурині з 2001 року. Тож варто подякувати українцям за кордоном. Очікуємо на нові знахідки!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати