Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Дніпрі хочуть з’їсти «Колобок»?

Один із найвідоміших позашкільних закладів області потрапив під реорганізацію
19 березня, 15:57

Понад сотня працівників «Дніпропетровського дитячо-юнацького центру міжнародного співробітництва», а також його вихованці та їх батьки пікетували будівлю Дніпропетровської обласної ради. Пікетувальники гучно скандували «Руки геть від «Колобка!» Таким чином вони намагалися захистити від реорганізації-ліквідації один з найвідоміших позашкільних закладів області. Його історія розпочалась майже 70 років тому, коли у повоєнному місті на Дніпрі з’явився дитячо-юнацький клуб «Колобок». За минулі десятиліття цей заклад з його гуртками та секціями виховав кілька поколінь дітей та юнацтва. Як розповідає директор Центру Неля Гончар, її заклад сьогодні веде туристично-краєзнавчу діяльність, роботу з національно-патріотичного виховання та європейської просвіти серед учнівської та студентської молоді. Контингент вихованців становить понад  7 тисяч осіб, з них 318 – вихованці гуртків. На базі Центру щорічно проводяться Всеукраїнські семінари-практикуми для різних категорій працівників позашкільної освіти. Крім того, чемпіонати України зі спортивного скелелазіння, орієнтування; міжнародні фестивалі, туристсько-освітні виставки, форуми та інше. Закладу доручено організацію  освітніх обмінів та екскурсій до європейських країн,  навчально-пізнавальні подорожі за кордон, вивчення іноземних мов у зарубіжних коледжах з отриманням міжнародних сертифікатів. Департамент освіти і науки Дніпропетровської ОДА довірив Центру координацію в області  Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»), учасниками якої щорічно є понад 5 тис. школярів. Центр має безліч нагород, а працівники закладу стали лауреатами першої Державної премії України в галузі освіти (2011 рік). У своїй роботі Центр спирається на  сучасну матеріально-технічну базу, що відповідає міжнародним стандартам.

Як запевняє директор Неля Гончар, за останню чверть століття жодна перевірка фінансово-господарської діяльності не виявила нецільового використання коштів та фінансових порушень в цьому позашкільному закладі. Утім, його вирішили реорганізувати шляхом приєднання до комунального підприємства «Молодіжний центр Дніпропетровщини» Дніпропетровської облради. Як розповідають працівники Центру, в ході вивчення ситуації навколо реорганізації-ліквідації вони запідозрили, що декого зацікавила приваблива земельна ділянка у центрі міста, а також розвинута матеріально технічна база.

Виникли й численні запитання, зокрема,  чому цим зайнялась постійна комісія з питань комунальної власності та житлово-комунального господарства, а не профільна постійна комісія з питань освіти, науки, сім’ї? Чому не відбулось обговорення з громадськістю, експертним середовищем, батьками, вихованцями доцільності такої реорганізації?

Працівники Центру вважають, що «головна причина знищення Центру – відмова колективу закладу брати участь у корупційних схемах». «Кому хочуть віддати наш заклад? Його хочуть віддати підприємству, створеному при обласній раді в 2012 році. Де немає жодного педагога, де немає матеріальної бази, де взагалі немає ніякої роботи. Тому що всі ті діти і студенти, яким ми задавали питання: «Чи знаєте ви про цей молодіжний центр?», відповідали: «Ні, ми не знаємо», сказала, виступаючи на мітингу, директор КЗ «Дніпропетровський дитячо-юнацький центр міжнародного співробітництва» Неля Гончар. Вона запевнила, що освітяни продовжать боротьбу навіть після рішення облради і звернуться до суду. Вже зараз працівники Центру підготовили та відправили листи на адресу Президента України та уряду.

Підтримку відомому закладу позашкільної освіти  висловила ціла низка громадських організацій, середніх та вищих навчальних закладів Дніпра, які роками співпрацюють з дитячо-юнацьким центром. «Припинення існування у нашій області цього потужного позашкільного навчального закладу, який є одним з небагатьох реальних осередків національно-патріотичного виховання молоді буде відчутною втратою не тільки для Придніпров’я, але й для усього туристично-краєзнавчого руху України», говориться, зокрема, у листі «Дніпровської політехніки», колишнього Національного гірничого університету.

«День» також звернувся за коментарем до Дніпропетровської обласної ради. Чекаємо на відповідь.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати