Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Україна без сиріт»

Понад півтори тисячі кілометрів проїхали учасники велотуру назустріч одне одному, щоб розповісти Україні про проблему сирітства
30 червня, 00:00
ЗУСТРІЧ У КИЄВІ / ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

За статистикою, в Україні живе близько 100 тис. дітей, які ростуть без батьків. Невтішні дані. Натомість представники громадських організацій запропонували, як нам здалося, дієву альтернативу. «Україна без сиріт» — так звучить назва і гасло велопробігу країною, що в неділю закінчився в Києві. Організатори — альянс «Україна без сиріт», благодійний фонд «Пілігрим», благодійний фонд «Майбутнє дітям України». Понад півтори тисячі кілометрів подолали діти, їдучи з двох кінців України — Маріуполя та с. Доманове, що на Волині, аби зустрітися разом у серці України — Києві й нагадати про себе, пробудити суспільство, що заснуло під колискову нігілізму. Крутили педалі не лише діти-сироти, а й просто небайдужа молодь, що прагне допомогти дітям.

«Це тільки Бог дав сили цим дітям. У нас була велика мрія та велика мета, що живила нас наснагою і силами, — ділиться думками з «Днем» Віталій СУС, голова благодійного фонду «Майбутнє дітям України», який вів команду із заходу та є співорганізатором акції. — Ми зробили неможливе. Коли ми їхали з Нововолинська до Луцька, довелося пробиратися дуже важкими маршрутами. Дітям малим, яким по 12—14 років, це було надзвичайно важко. У них пекли ноги, але ніхто не плакав і не зійшов з дистанції. За період самого велопробігу відбулася велика зміна в самих дітях. Тому що ми ніби стали родиною, здружилися один з одним. Просто з нами був Бог і він творив чудеса».

Діти, які ростуть без сімей, відчувають життєву необхідність у любові й увазі до себе. Їх навчили їсти, їх навчили читати й писати, але вони не жили у власній сім’ї. Згадаймо світові вчення. Кожне з них містить екстракт, який є підѓрунтям суспільної ієрархії й установлює моральні правила. У християнстві про це говорить четверта заповідь Божа: «Шануй батька і матір свою», у східних релігіях — це «виправлення імен» за Конфуцієм, у якому йдеться про підпорядкування сина батькові, молодшого брата старшому. В Україні завжди особливу увагу приділяли повазі до старших та ієрархії в сім’ї.

Діти, які брали участь в акції «Україна без сиріт», охоче висловлювали свою думку про роль сім’ї в суспільстві. «Від сім’ї залежить те, ким стане дитина в майбутньому. Я вважаю, що сім’я дає дитині багато чого. Дивлячись на дітей, які були з нами під час велопробігу, я бачу, як вони змінилися за цих два тижні. Деякі були просто хуліганами, бешкетниками, але вони стали іншими людьми. Дуже важливо, щоб у сім’ї батько відігравав повчальну роль, а мама допомагала свої якості — турботу, лагідність», — розповідає учасник велопробігу Ернест АКОПОВ (14 років, Київ).

У багатодітних сім’ях батькам доводиться важко, але коли всі разом — переживати труднощі легше. «У моїй сім’ї дванадцятеро дітей. Наш батько — зайнята людина, оскільки нас багато. Ми рідко буваємо разом, але в літній період стараємося бачитись. У кожної людини буває складається так, що хочеться відчути підтримку і любов з боку близьких людей. Тому повноцінна сім’я — це така річ, яка надає наснаги в житті. Ті, в кого її немає, страждають від цього», — підсумовує ще одна учасниця Ірина ФЕДОРЧУК (14 років, Рівне). В ініціатора акції Геннадія Мохненка, крім власних трьох дітей, є ще 30 прийомних. Він каже, що вірить, що в кожної дитини України буде любов і свій батьківський дім. Україна має стати країною без сиріт — це основна ідея велотуру. Хоча про результати акції говорити ще рано, її проведення супроводжували яскраві, промовисті події, які свідчать про те, що поступ у цій справі можливий. У ході акції було всиновлено одну дитину зі східних областей України жінкою з Житомира, а одна учасниця стала похрещеною.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати