Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна відкриває кордони

для імпортного м’яса
10 листопада, 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

Подальший імпорт птиці не посилює небезпеку завезення в Україну вірусу пташиного грипу. Так коментують українські ветеринари вето Президента на впровадження піврічного мораторію на завезення в Україну м’яса птахів і харчових субпродуктів. Міністерство аграрної політики виступило ініціатором рекомендацій главі держави не підписувати закон про тимчасову заборону імпорту пташиного м’яса. Представник департаменту ветеринарної медицини Микола Пацюк пояснив, що Україна не має офіційних підстав відмовитися від імпорту м’яса з тих країн, які не вражено пташиним грипом, передає ForUM. Утриматися від закриття кордонів варто й через те, що українські урядовку заявляють про прагнення приєднатися до Світової організації торгівлі вже до кінця цього року. У будь-якому випадкові, за словами ветеринарів, закон не вирішує проблеми можливого завезення до України пташиного грипу, оскільки разом із мораторієм на завезення м’яса документ дозволяє вільний імпорт яєць і курчат.

Тим часом у Маріуполі зафіксовано загибель перепелиць. Багато хто з городян навіть сприйняв це явище як «небесне знамення» біди, яка насувається — появи в Україні пташиного грипу. Факт масової загибелі птаства — перелітних перепелів і бакланів — підтвердив головний державний санітарний лікар Маріуполя Георгій Гусаков. За його словами, проби крові загиблих птахів уже відправлено на експертизу до місцевої лабораторії. Остаточний діагноз поставлять фахівці ветеринарної медицини в Києві, які, в разі виявлення вірусу грипу, визначать, чи небезпечний він для людей, передає РІА «Новости».

Зараз у Маріуполі проводиться дезінфекція всіх транспортних засобів, знезаражуються також трюми кораблів у морському торговельному порту.

ДО РЕЧІ

В’єтнам починає виробництво вакцини від «пташиного грипу», повідомили в місцевих ЗМІ з посиланням на керівника фармацевтичного управління МОЗ республіки Као Мінь Куанга. За словами урядовця, виробництво вакцини (у чистій і згущеній формі) проти вірусу H5N1 почнеться 10 листопада під контролем фахівців Центрального санітарно-епідемічного інституту. Обсяги виробництва вакцини наразі не оголошено. Як повідомив заступник міністра охорони здоров’я країни Чінь Куан Хуан, розробка вакцини від «пташиного грипу» в країні почалася 2004 року і зараз перебуває на завершальному етапі. Випробування вакцини на мишах, курках і мавпах успішно пройшли цього року. Клінічні випробування в’єтнамської вакцини буде проведено на початку 2006 року за участю груп медиків-добровольців. Заступник міністра зазначив, що розробка вакцини у В’єтнамі проводиться в повній відповідності до вимог Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), у тому числі, що стосуються якості препаратів. За його словами, зразки продукції вже відправлено до ВООЗ для перевірки імунних властивостей вакцини, передає РІА «Новости».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати