Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Українців зобов’яжуть пройти медогляд

Влада хоче мати уявлення про здоров’я населення
10 вересня, 00:00
ФОТО БОРИСА КОРПУСЕНКА

Міністерство охорони здоров’я розпорядилося запровадити обов’язковий щорічний медичний огляд громадян. Таким чином, там розраховують мати повне уявлення про стан здоров’я населення. Оприлюднений наказ про диспансеризацію населення є одним із заходів державної програми розвитку первинної медико-санітарної допомоги до 2011 року, схваленою Верховною радою 22 січня. Диспансеризація полягатиме в проходженні громадянами щорічного медичного огляду з проведенням лабораторного обстеження для своєчасного виявлення захворювань. Передбачається, що дільничний лікар плануватиме медогляди всіх громадян, що проживають на території обслуговування поліклініки й вестиме персоніфікований облік тих, хто пройшов диспансеризацію, повідомляє «КоммерсантЪ-Украина».

У рамках медогляду обов’язковими будуть вимір росту, ваги, артеріального тиску, перевірка гостроти слуху та зору, аналіз крові та сечі, рентген грудної клітки, мамографія й ультразвукове обстеження простати для чоловіків. Результати досліджень записуватимуться в спеціальну анкету, розроблену Міністерством. Зараз диспансеризацію або профогляд проходять діти в дошкільних установах, школярі, студенти, співробітники шкідливого виробництва, а також вагітні та чорнобильці. Але в Міністерстві вважають, що часто-густо її проводять формально — люди просто беруть довідки зі штампами «Здоровий», не знаючи про стан свого здоров’я.

Заступник директора департаменту розвитку медичної допомоги Міністерства охорони здоров’я Зоя Крушинська розповіла «Комерсантові», що за допомогою загальної диспансеризації відомство розраховує отримати реальну картину про стан здоров’я українців. «Медогляди проводитимуться серед усіх вікових груп. В областях плануємо створити виїзні бригади, які проводитимуть диспансеризацію жителів сіл», — пояснила вона. Згідно з пані Крушинською, зараз наказ проходить реєстрацію в Мін’юсті, після чого набере чинності.

«За попередніми підрахунками, всеукраїнська диспансеризація обійдеться приблизно в 6 мільярдів гривень. Після того, як цю цифру буде погоджено в Кабміні, почнеться реалізація програми», — додала пані Крушинська, відзначивши, що диспансеризацію населення можна очікувати вже 2011 року.

За словами заступника голови громадської ради при Міністерстві охорони здоров’я Андрія Гука, стимулювати населення проходити медогляди передбачено в різний спосіб: «Наприклад, люди, що не пройшли диспансеризації, не зможуть брати участі в програмі реімбурсації, що її розробило Міністерство. Ця програма передбачає часткову компенсацію коштів, витрачених на медикаменти вітчизняного виробництва, перелік яких встановить міністерство». Гроші за медикаменти планують повертати або за місцем роботи, або у вигляді податкових пільг, а за фальшиві довідки буде введено окремі санкції. «Якщо в пацієнта буде виявлено хронічне захворювання, не вказане в довідці про диспансеризацію, лікар і пацієнт нестимуть рівну відповідальність за підробку документів», — додав Гук.

У той же час, медики вважають плани Міністерства нереальними. «У більшої частини населення немає трудових зобов’язань по проходженню медогляду, як це було в СРСР, — заявив в коментарі виданню завідувач відділення анестезіології Київської міської клінічної лікарні №3, кандидат медичних наук Роман Федосюк. — У демократичній країні зобов’язати людей проходить диспансеризацію буде вкрай складно. Це можливо лише за допомогою впровадження інституту родинного лікаря, який рекомендуватиме своїм пацієнтам пройти медогляд. Але в Україні інститут родинного лікаря ще дуже слабко розвинений».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати