Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Українське світло на іншому кінці світу

Кримський маяк з петриківським розписом намалювали на стіні бізнес-центру Кейптауна
12 липня, 11:22

Умежах міжнародного фестивалю паблік-арту (International Public Art Fest), який відбувся в Південно-Африканській Республіці, добре знаний у Вінниці художник Олександр Никитюк, його колега Тетяна Герн, яка мешкає нині у ПАР, та місцевий митець Стефан Айобах (Stephen Ajobiah (ПАР) створили унікальний масштабний мурал під назвою «Дар». Його площа — 150 м2, він розташований у самісінькому центрі Кейптауна. На стінописі зображений жовто-блакитний кримський маяк з петриківським розписом, який уособлює, що Україна — це мирна держава, яка несе світло і готова бути дороговказом для добрих людей навіть на іншому кінці світу. Лейтмотивом малюнка став вислів Ліни Костенко: «Віддай людині крихітку себе. За це душа наповнюється світлом».

Як розповідає Олександр Никитюк, ідея зорганізувати спільний проєкт за участі українських та південноафриканських митців належить Тетяні Герн (вона брала участь у паблік-арті 2018 року). Озвучила вона її два роки тому, під час свого візиту до Вінниці. На той момент надії на реалізацію такої неординарної ініціативи не було, але підключивши державні інституції, посольства та громадські організації з обох сторін, її вдалося реалізувати. І коли настав час для визначення того, що ж будуть малювати, Тетяна сказала, що це має бути маяк — символ світла, Криму, України — подарунок для портового Кейптауна, який оточений маяками, бо розташований на мисі.

«Дизайн ескізу створював вінницький художник Олександр Марченко, він взяв за основу стародавній кримський маяк з Херсонесу. Оскільки ця тема дуже близька для нього (Сашко після анексії Криму переїхав до Вінниці), то вийшла досить чуттєва робота. Вся композиція ніби поміщена в прозору коробку, при ясній погоді блакитний колір малюнка збігається з кольором неба і виникає ілюзія, ніби коробка навколо маяка прозора, — ділиться враженнями Олександр Никитюк. — Наносили зображення три художники — я, Тетяна та Стівен. Усі ми працювали без гонорарів, бо цікавою була сама мистецька колаборація, яка дозволила нам подарувати Кейптауну гарний стінопис у центрі міста. Тепер наш кримський маяк несе в публічний простір Кейптауна мистецьке повідомлення миру, злагоди та плідної співпраці».

Олександр Никитюк додає, що традиційно під час фестивалю паблік-арту, який проводить місцева громадська організація Baz-Art, стінописи створюють митці з різних країн. Тому в Кейптауні є цілий квартал з безліччю муралів — така собі галерея під відкритим небом. Але проєкт «Дар» став одним з наймасштабніших стінописів у самісінькому центрі міста. Він розташований за 500 метрів від парламенту, на фасаді найбільшого бізнес-центру. Більше того, власник будівлі планує розмістити табличку з короткою інформацією про проєкт, де чітко буде зазначено, що реалізували його українські й південноафриканські художники.

«Я не можу не згадати усіх причетних до реалізації цієї мистецької ідеї, яка відбулася за підтримки МЗС України, Посольства України в ПАР, Української Асоціації в ПАР (Ukrainians of South Africa, голова організації Дзвінка Качур), організації «Baz-Art» (ПАР, Melissa Cucci, Alex Tilmans), керівників IPAF (міжнародного фестивалю паблік-арту), а також адміністрації міста Кейптаун. Цікавим моментом є те, що фестиваль проводить постійні екскурсії для туристів і місцевих, під час яких можна дізнатися про різні мурали та художників, які їх створили, — відзначає художник. — На відкритті муралу було багато людей: місцева громада, представники бізнесу, українська діаспора, а також посол України в ПАР Тарас Кузьмич. Усі говорили про Україну і, зокрема, про український Крим. Я щасливий, що нам вдалося донести ідею про те, що ми повинні не через агресію, а через позитивні речі робити Україну привабливою, бо вона цього заслуговує».

Працювали над стінописом у Кейптауні художники майже три тижні. Створення концепції та дизайну зайняло три місяці. А загалом від ідеї до її втілення минуло цілих два роки.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати