Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Упівець Лейба Добровський

СБУ передала архівні матеріали учасника українського національно-визвольного руху його родині з Ізраїлю
11 жовтня, 19:33
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Днями Служба безпеки України передала копії розсекречених матеріалів учасника українського національно-визвольного руху киянина Лейби Добровського двом його родичам — громадянам Держави Ізраїль. Про це повідомляє сайт СБУ.

У Галузевому державному архіві СБУ закордонні гості Поліна Рогова та її син Аркадій Царінний ознайомилися з оригіналом архівної справи свого родича — Лейби Добровського, який вів боротьбу проти нацистів під час Другої світової війни. Прикметним і показовим є те, що в супереч навіяних радянською пропагандою міфів про антисемітизм у середовищі українських націоналістів, Добровський перебував у лавах УПА та чинив спротив радянській владі. Також він став автором звернень до інших народів щодо приєднання до руху за визволення України. Окрім того, Добровський написав публіцистичну працю «Як московський царизм підкорював народи». Проте його було заарештовано 1944 року і ця праця тоді не побачила світ.

Зрештою Лейба Добровський потрапив до радянських таборів і вийшов на волю лише у вересні 1953 року. Реабілітований він був за часів здобуття Україною незалежності.

Керівник Апарату Голови СБУ Ігор Гуськов від колективу Служби передав родичам Лейби Добровського копії довідки про реабілітацію та архівної справи.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати