Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Утричі довші черги

Експерт: «...Можливостей пропускної системи на Донбасі не вистачає, слід негайно змінювати ситуацію»
04 листопада, 11:43

Останнім часом ситуація на лінії розмежування між територією, підконтрольною Україні, та окупованими територіями — напружена. Кілометрові черги, люди по дві доби ночують в автівках, холод і розпач. За інформацією ГО «Донбас SOS», перші повідомлення про збільшення кількості людей на контрольних пунктах в’їзду-виїзду (КПВВ) з’явилися в середині жовтня. В повідомленні йдеться, що вже 22 жовтня контрольно-пропускні пункти Артемівського напрямку (КПВВ «Майорськ», КПВВ «Зайцево») перетнуло понад вісім тисяч осіб. За словами координатора ГО «Донбас SOS» Олександра Горбатка, в деяких заявах фігурувала цифра 12 тисяч осіб, що є абсолютним рекордом для цього напрямку. «Майже одночасно з  появами черг, з’явилися повідомлення, що люди, серед яких — діти, вагітні жінки, інваліди та пенсіонери, — змушені ночувати в холодних авто за мінусової температури. Очевидно, що наявних можливостей пропускної системи просто не вистачає, тому слід негайно змінювати ситуацію», — говорить Олександр Горбатко.

«ФАКТИЧНО ДІЮТЬ ДВА ПУНКТИ В’ЇЗДУ-ВИЇЗДУ»

Переоформлення документів, вирішення питань із соціальними виплатами, закупівля продуктів, бажання відвідати квартиру чи дім перед початком зими, взяти теплі речі — це, на думку експертів, привело до збільшення потоку громадян в обидві сторони у 2,5 — 3 рази. Свою роль відіграли і чутки, що після виборів проїзд закриють, а ще — зменшення кількості діючих КПВВ із шести до двох та скорочення часу їхньої роботи з 14-ти годин до дев’яти.

«Сьогодні фактично працюють два пункти в’їзду-виїзду. Це КПВВ «Зайцево» і КПВВ «Новотроїцьке». Практично всі громадяни, які живуть на території окупованих Донецької та Луганської областей, можуть переміщатися лише через ці два пункти пропуску. Певною мірою ми можемо казати і про функціонування КПВВ «Гнутово», а також  відновлений пішохідний КПВВ «Станично-Луганськ», —  говорить перший заступник голови Державної служби прикордонної справи Василь Серватюк.

ПРОГНОЗИ — ОПТИМІСТИЧНІ

У зв’язку з цим Державна прикордонна служба України запропонувала Раді національної безпеки й оборони, СБУ та штабу АТО збільшити кількість працюючих пунктів пропуску на Донбасі. «Хоча це — не просте питання, тому що воно стосується безпеки. Також для людей треба створити нормальні умови», — продовжив Василь Серватюк.

До того ж, за його словами, йдеться і про збільшення пропускної здатності КПВВ «Внукове». Ще — планується відновлення КПВВ на Лисичанському напрямку в Луганській області. За оптимістичними прогнозами, ці проблеми будуть вирішені вже в листопаді.

«Важливим моментом є те, що люди більше їздять, коли припиняються обстріли. Найчастіше — з побутових потреб: заклеїти вікна в будинку, взяти теплі речі, провідати рідних, — пояснює юрист Благодійного фонду «Восток СОС» Левон Азізян. —  Відкрити нові пропускні пункти та відновити роботу старих — надзвичайно важливе завдання, яке, крім іншого, зніме напруження в людей, які хочуть перетнути лінію розмежування. Антитерористичний центр мотивує відтермінування відкриття нових КПВВ поганою дорогою та необхідністю її розмінування. Особливо це стосується Луганського напрямку. Тут, за нашою інформацією, планується відновити роботу КПВВ «Золоте» та відкрити ще одне в Новотошівці. Також розглядається питання відкриття КПВВ у районі Костянтинівки.

ПРОПОЗИЦІЇ ВІД ГРОМАДСЬКОСТІ

Громадські активісти звертаються до Ради національної безпеки й оборони України, антитерористичного центру, Державної прикордонної служби з проханням якомога швидше вирішити ситуацію із пропускною спроможністю КПВВ у Донецькій та Луганській областях. Вони просять привернути увагу до цієї проблеми місії ОБСЄ й усіх сторін, які беруть участь у Мінських переговорах. Також пропонують, щоб КПВВ працювало цілодобово, створити там умови для нормального перебування на випадок морозів чи іншої негоди, налагодити автобусне сполучення між українськими блокпостами та Артемівськом (зараз воно є, але автобуси курсують рідко).

«Прикордонній службі ми рекомендуємо ввести прикордонну поліцію: добрати людей, дати їм нормальну зарплату, поставити камери — і нехай ці люди будуть достойним обличчям України», — підсумував Олександр Горбатко.

За інформацією працівників Державної прикордонної служби, аналог поліції, яка нині є в Україні, невдовзі з’явиться і в цій структурі.  Пілотний проект планується впровадити в аеропорту «Бориспіль» у листопаді цього року. Це буде реформована прикордонна служба, співробітник якої отримуватиме не 2,5 тисячі гривень, а вісім. За словами Василя Серватюка, в подальшому цю практику поширюватимуть на інші підрозділи ДПС України.

ЗАМІСТЬ ПІСЛЯМОВИ

Учора, після тривалої перерви, розпочав роботу контрольно-пропускний пункт у Кураховому, Донецької області. Про це, зокрема, пишуть у соцмережах місцеві мешканці. Відновлений пункт пропуску дозволить розвантажити напрямки у бік Маріуполя та Артемівська. Нагадаємо, пункт пропуску в Кураховому був закритий через спроби бойовиків взяти штурмом Мар’їнку 3 червня 2015 року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати