Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

В Україні триває «зелений» автопробіг

1 вересня кругосвітній маршрут на екологічних авто дістався Києва
02 вересня, 00:00
ФОТО З САЙТА ZERO-RACE.COM

Чи реально об’їхати земну кулю за 80 днів на автомобілях без шкідливих викидів? Чотири команди з трьох країн взялися це довести на практиці. 16 серпня з Палацу націй ООН (Женева) розпочався найдовший і найзеленіший кругосвітній пробіг в історії людства — ZERO Race. Організатор пробігу — Луї Палмер, перша людина, що проїхала навколо світу на «сонячному» автомобілі, володар Європейського Сонячного призу. Нині швейцарський «сонячний» піонер впроваджує ще більш амбіційний проект.

Учасники пробігу прагнуть продемонструвати найсучасніші екологічно дружні технології — надійні, енергоефективні, придатні до застосування у повсякденному житті, красиві та безпечні. Команда «Power Plaza» з Південної Кореї, що підтримується однойменною компанією, складається з п’ятьох інженерів, які є фахівцями в галузі електрики, автоматики та механіки й захоплюються електромобілями.

Учасники перегонів зі Швейцарії, Німеччини, Південної Кореї та Австралії вже проїхали дорогами Швейцарії, Голландії, Бельгії, Німеччини, Австрії та Угорщини, заряджаючи свої електромобілі від відновлюваних джерел енергії. На шляху гонки відбуваються зустрічі з численними прихильниками електротранспорту, зі школярами та студентами, пресою та представниками владних структур.

З 30 серпня по 1 вересня ZERO Race — в Україні. Символічно, що найзеленіший кругосвітній пробіг в історії людства робить першу зупинку на території України в Національному природному парку «Сколівські бескиди». ZERO Race намагається привернути увагу до збереження біорізноманіття, адже ООН проголосила 2010 рік Міжнародним роком біорізноманіття. Організатори перегонів вірять, що використання електротранспорту в комбінації з відновлюваною енергією сприятиме вирішенню проблеми зміни клімату.

Маршрут ZERO Race пролягає на схід: через Європу, Україну, Росію, Казахстан, Китай і Північну Америку, з відвіданням конференції зі зміни клімату в Канкуні (Мексика). Він пройде через 150 міст, включаючи Москву, Шанхай, Лос-Анджелес, Ванкувер, Мехіко, Мадрид, Париж і Київ. «Успіх перегонів залежить від того, наскільки багато людей усвідомлять необхідність діяти заради більш збалансованого способу життя, — говорить Луї Палмер. — Зростання транспортного навантаження та забруднення довкілля — це проблеми, які потребують вирішення. ZERO Race демонструє реалістичні шляхи до чистого та зеленого майбутнього для планети та її мешканців».

Про враження від подорожей, про ідеї та їхнє впровадження українці нині мають змогу докладно розпитати відомого мандрівника особисто, адже пан Палмер — обов’язковий учасник всіх прес-конференцій та зустрічей в Україні.

Українські міста на маршруті: Чоп у Закарпатті, Сколе та Броди Львівської області, Новоград-Волинський (Житомирська область), Київ, Батурин (Чернігівська область). Координатор проекту в Україні — «Інформаційний центр «Зелене досьє».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати