Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ВДНГ: Перезапуск

У Києві презентували концепцію розвитку Національного комплексу «Експоцентр України» на 40 років
20 липня, 18:38

20 липня 2017 року у Києві відбулась дійсно історична для столиці подія – презентація концепції розвитку Національного комплексу «Експоцентр України» (ВДНГ) на 40 років. За свою 60-річну історію більшість часу ВДНГ слугував потужним інструментом радянської пропаганди для розповсюдження та затвердження комуністичних ідей серед киян та гостей столиці. Постійне проведення масштабних виставок, значне державне фінансування та великий штат співробітників сприяли виведенню ВДНГ у лідери виставкових центрів країни. З початком незалежності України цей величезний комплекс відійшов на задній план у фокусі уваги державних органів. На фоні формування нової ринкової економіки, появи потужних приватних конкурентів та відсутності державної підтримки, ВДНГ втратив лідерські позиції в національній виставковій галузі, став збитковим і поступово відійшов у забуття.

Після Революції Гідності Національний комплекс «Експоцентр України» отримав новий подих. До керівництва прийшли нові команди прогресивних менеджерів, які вже з 2015 року почали активно відновлювати об’єкт, формуючи нову місію, цінності та завдання всеукраїнського виставкового комплексу. Відтепер ВДНГ має стати провідним національним культурно-інноваційним центром, завданням якого є побудова екосистеми, спрямованої на розвиток особистості, створення атмосфери для формування ідей, підґрунтя для сталого розвитку у вимірах світу, України, міста Києва та найближчого оточення.

За словами керівництва Національного комплексу, основна місія «нового» ВДНГ – сприяти зростанню рівня соціального капіталу України. З метою її реалізації була розроблена масштабна концепція розвитку комплексу, яка за 40 років має перетворити його у провідний культурно-інноваційний центр, створити багатоплановий простір для розвитку особистості, сприяти формуванню нових національних цінностей та заохотити зростання культурного капіталу країни.

Про основні заходи та специфіку втілення у життя концепції розвитку Національного комплексу «Експоцентр України» «День» запитав у арт-директора ВДНГ Марини МАТРОСОВОЇ.

МІСЦЕ ПЕРЕТИНУ КРЕАТИВНИХ ЛЮДЕЙ ТА НОВИХ ІДЕЙ

- Нова концепція оновлення ВДНГ ставить масштабне завдання - задовольняти сучасні потреби не просто на рівні Києва і України, а навіть світу. Розкажіть детальніше, яким чином оновлений комплекс сприятиме національному та світовому розвитку?

- Світ постійно перебуває в пошуку нових ідей, продуктів, талантів. Проривні інновації суспільств із високим рівнем соціального та культурного капіталу змінюють світ та економіку країн. Виходячи з цього, запрошення на територію ВДНГ партнерів міжнародного рівня (організатори освітніх програм, організатори заходів, урбаністи, скульптори, оператори експозицій) сприятиме генерації нових можливостей як для світу, так і для України. Розвиток охопить усі вектори: економічний, соціальний, освітній, культурний, науковий тощо. Оновлений Національний комплекс слугуватиме місцем перетину креативних людей з усього світу, що дасть можливість народжуватися новим прогресивним ідеям.

Якщо ж казати про національний рівень, то це - ціннісний вплив на людей, які приходитимуть на ВДНГ і далі впливатимуть на більше коло людей в Україні. І за межами України. Ми вважаємо, що ВДНГ здатен стати моделлю кращого майбутнього країни і світу.

ПЕРЕОСМИСЛЕННЯ ФУНКЦІЙ ГАРМОНІЗУЄ СТАРЕ І НОВЕ У ПРОСТОРІ

- План розвитку Національного комплексу передбачає значні інфраструктурні модифікації, але при цьому має зберегти історичний спадок, архітектурні та ландшафтні властивості. Яким чином вийде гармонійно та з максимальною продуктивністю поєднати «минуле» та «майбутнє» ВДНГ? І в чому полягає переосмислення історичних павільйонів комплексу?

- Ті павільйони, що розташовані в центральній історичній частині, залишаться у первісному вигляді, без змін. Можлива тільки гра світла та кольорів, коли ми будемо зміщувати акценти на певні елементи павільйонів, наприклад, з радянських символів на унікальний Інкерманський камінь. Іх вигляд залишиться, переосмислення відбудеться через функції. Ревіталізація і розвиток павільйонів відбудеться за рахунок того, що всередині павільйонів розмістяться музеї, експозиції, конференц-зали, коворкінги.

Нові споруди міститимуть архітектурні елементи, що перекликатимуться із історичними павільйонами малими архітектурними елементами, наприклад, колонами, сходами.  Це гармонізує старе і нове у просторі.

«ТЕРИТОРІЯ ВДНГ БУДЕ ВІЛЬНОЮ ДЛЯ ДОСТУПУ»

- Великий пласт інфраструктурних змін пов'язаний зі створенням громадських просторів, що взаємодіють з оточенням. Світовий стандарт громадських просторів передбачає доступність (тобто інклюзивність), безпеку, комунікаційну складову, комфорт та безкоштовний доступ. Чи передбачається на території оновленого комплексу облаштування таких безкоштовних зон для відвідувачів?

- Територія ВДНГ буде вільною для доступу. Вільний доступ до павільйонів залежатиме від політики організаторів заходів у них. Сам комплекс зможе надавати будівлі безкоштовно, коли матиме достатньо прибутку, щоб забезпечити це, або інші джерела фінансування безкоштовного доступу, наприклад, гранти.

Вся інфраструктура ВДНГ передбачає дотримання всіх норм доступу. Будуть пандуси та інші необхідні речі для людей із інвалідністю. Wi-fi та навігація на території — вже у процесі реалізації.

Безпека ВДНГ — важливе завдання. Комплекс уклав договір з охоронною компанією, яка забезпечує безпеку, територію обслуговують три мобільні бригади, ведеться відеоспостереження.

Комфорт для людей — це і "Ходити по траві дозволяється". Лежати на траві, їсти бутерброд. А також зрозумілість і зручність у деталях. І підбір таких партнерів, що думають про якісний сервіс та комфорт. Наприклад, нещодавно ми демонтували огорожі на Алеї лип і відкрили нові, комфортні простори для доступу людей.

- Сприяння розвитку малого та середнього бізнесу є одною із ключових цінностей, задекларованих у новій концепції. Які основні заходи та інструменти будуть використовуватися для заохочення підприємництва?

- Для розвитку культури підприємництва створюватимуться простори для знайомства, спілкування, обміну досвідом. Потім спеціалізовані освітні програми. Цільові заходи, наприклад, хакатони.

«ДОВІРУ ФОРМУЮТЬ ПОЗИТИВНІ ЕМОЦІЇ»

-  За Дж. Коулманом, один із основних носіїв соціального капіталу – це довіра, а громадська діяльність є одним із найбільш важливих факторів затвердження культури довіри у суспільстві. Чи передбачається створення сприятливих умов для діяльності громадських організацій на території «нового» ВДНГ? Наприклад, безкоштовне надання громадським організаціям платформ для проведення подій або якісь аналогічні заходи?

- Як культивувати довіру на території ВДНГ? По-перше, довіра до партнерів з боку самого ВДНГ. Нові якісні заходи на території ВДНГ, які самі по собі несуть цінність довіри. Приклади того, як можна будувати проекти на основі довіри. Довіру формують позитивні емоції. Створюємо позитивну атмосферу —  більше довіри. Звичайно, ми відкриті до співпраці з громадськими організаціями, готові підтримувати корисні та якісні ініціативи.

- Перша фаза оновлення Національного комплексу «Експоцентр України» за планом завершується у 2021 році. Розкажіть детальніше, які зміни українці та гості країни зможуть побачити вже у найближчі 5 років?

- Найближчі п'ять років — фокус на активації центральної частини ВДНГ для досягнення швидкого видимого ефекту. Музей науки, Музей монументальної пропаганди. Ландшафтний дизайн вхідної групи, відразу за центральним входом. Відкриття центрів навчальної освіти. Активація лісопаркової зони: доріжки, освітлення, лавки. Насичення активностями спортивної зони. І головне - не просто повернення ВДНГ виставкової функції, а й створення виставкового центру світового рівня. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати