Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ВІТЧИЗНЯНИЙ ВИТВЕРЕЗНИК ХХI СТОРІЧЧЯ. ЯКИМ ЙОМУ БУТИ?

13 серпня, 00:00

Що ж, турбота про дотримання прав людини — річ важлива. Хоч після восьми років прагнення до цивілізованого миру керівництво України стурбувалося невідповідністю інституту (який знаходиться у віданні МВС) правовим нормам, що прийняті у демократичних країнах. Безумовно, необхідним кроком є й рекомендація органам місцевого самоврядування «розглянути питання про створення діагностико-детоксикаційних, реабілітаційних та інших установ наркологічного напряму», здатних взяти на себе функції медвитверезників і виконувати їх на якісно іншому рівні. Не зовсім зрозуміло, щоправда, де взяти чималі кошти для цього при хронічній нестачі грошей на зарплати тим же вчителям, лікарям тощо. Тому теоретично такий крок може мати й негативні наслідки. При всіх своїх недоліках, медвитверезники відігравали безперечно корисну роль — очищаючи вулиці від п'яних, попереджали як хуліганські дії із їхнього боку, так і можливість п'яної людини стати в свою чергу жертвою злочину. А взимку на вулиці громадянин напідпитку має всі шанси заснути під огорожею і не прокинутися більше ніколи... І знов-таки, не віриться, що до дати ліквідації медвитверезників запрацюють на повну потужність поки що віртуальні «інші установи наркологічного напряму». Адже статтю, що наказує затримувати осіб, які знаходяться в громадських місцях у стані алкогольного сп'яніння, ніхто не відміняв — і куди ж накажете їх дівати?

Примітно, що самі працівники відповідних закладів у ситуації чи то не розбираються, чи то не хочуть висловлювати свою точку зору. У одному з трьох столичних витверезників черговий, повідомивши, що йому чудово відомо про дане рішення Кабміну, порадив звернутися до начальника. А ось начальник заявив, що взагалі вперше про це чує.

У іншій аналогічній установі таких даних нібито й зовсім не мали. А в прес-центрі МВС України всю інформацію пообіцяли видати «днями, а то й раніше», пославшись на те, що конкретних заяв іще немає. Це після того, як інформація про рішення уряду вже потрапила в деякі мас-медіа та інформаційні агенції...

Проте до плутанини у владі нам не звикати. Тим часом, як бачимо, з рішенням про скасування медвитверезників пов'язано куди більше проблем, ніж здається на перший погляд. Отож, зовсім не виключено, що вони (медвитверезники) ще повернуться, як уже було, наприклад, у Москві.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати