Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Я у захваті від того, що ви робите!»

Так нобелівський лауреат Жуль Альфонс Гоффман привітав фіналістів всеукраїнського конкурсу Малої академії наук
20 квітня, 13:52
ЖУЛЬ АЛЬФОНС ГОФФМАН

23 квітня, після фінального етапу змагань, стануть відомі імена переможців щорічного конкурсу наукових робіт, який 11-й рік поспіль організовує Мала академія наук України (МАН). Цього року маємо прецедент: аж 120 тисяч учнів українських шкіл подали свої розробки та дослідження на перший етап конкурсу. Після районних та обласних змагань кращі з кращих – 1200 учнів – приїхали захистити свої винаходи у всеукраїнському фіналі та отримати імпульс для подальшої роботи.

 «Цього року спільнота МАН у 64 спеціальностях зібрала переможців з кожної області України, - розповідає президент МАН академік Станіслав ДОВГИЙ. - Конкурс визначальний, має свої особливості: цього року він присвячений 100-річчю Національної академії наук України. Мабуть, немає такої  галузі, куди б українські вчені не зробили внесок світового рівня. Також особливістю є те, що МАН України стала центром ЮНЕСКО. Ця поважна організація, проаналізувавши нашу діяльність протягом п’яти років і переконавшись, що МАН – живий організм, на 39-й сесії наприкінці 2017 року прийняла рішення про створення центру ЮНЕСКО для творчих обдарованих дітей України. У системі ЮНЕСКО наша МАН – єдиний такий центр. І це велика відповідальність для нас. Впевнений, що ми зможемо достойно представляти Україну на міжнародній арені».

Як повідомили у МАН, цього року традиційно журі дивуватимуть винахідники: технічна секція – серед найпопулярніших. Серед запропонованих на конкурс проектів – система інтелектуального керування освітленням, термозахисна оболонка для автономних пристроїв, пристрій для діагностування найдрібніших пухлин, мікролітальні апарати, стимулятор росту рослин та багато іншого. Також у 2018 році з’явилися нові секції: «Польська мова» і «Кримськотатарська гуманітаристика».

Організатори зазначають, що цього року, як і в інші роки, журі порівнювало науковий рівень досліджень переможців конкурсу-захисту МАН з гідними бакалаврськими і навіть магістерськими роботами студентів вишів.

Привітати дітей-науковців приїхав нобелівський лауреат у галузі біології та медицини 2011 року Жуль Альфонс Гоффман. Він розповів, що вражений українською МАН і що у свій час мріяв про таку структуру у Франції, але так її і не створив.

«Коли я був президентом Академії наук Франції, то хотів створити академію наук для молоді, але так і не зробив цього. А ви – змогли. Це – урок для мене, - зазначив Жуль Альфонс ГОФФМАН. – Я у захваті від того, що ви робите, від вашого потенціалу. Практичні результати завжди виходять з фундаментальної науки: за останні 40 років у науці, зокрема у медицині та фізіології, зроблено колосальний прорив у розумінні лікування захворювань, з’явилось багато важливих відкриттів. І сьогодні на цій базі – на нових технологіях і відкриттях - ви повинні «схопити» науку. Якби я мав змогу зараз почати знову, то зробив би це краще. Зробіть ви це!».

14-річний Ярослав Кухар, 9-класник з села Вороньки Полтавської області, цього року вперше взяв участь у конкурсі і одразу вийшов у фінал. Його дослідження стосується розробки технології визначення якості молока.

«Зі свого Чорнухінського району потрапив один. Моя робота стосується технології  визначення якості молока та його збереження за стандартами ДСТУ 366297 та ДСТУ 3662202. На захисті роботи я розповідатиму, як ми це робили, які є способи збереження його у різних умовах, також - про покращення якості молока на виробництві. Винахід буде корисним для виробників молока, для різних ферм», - пояснює Ярослав КУХАР.

За інформацією організаторів наукового конкурсу, цього року вперше він проходить за новою формулою. Фіналістів від усіх 12 відділень МАН чекають п’ять насичених науково-освітніми і культурно-мистецькими подіями днів, коли вони візьмуть участь в інтелектуальних випробуваннях та інших цікавих подіях.

До складу журі конкурсу залучені одні з найкращих фахівців із кожної наукової сфери, сам захист планується транслювати в онлайн-режимі, а ті нові знання, безцінний досвід і практичні навички, які отримують школярі під час пошукових, експериментальних і аналітичних опрацювань своїх досліджень, обов’язково стануть їм у нагоді при втіленні перших стартап-ідей.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати