Все можна виправдати високою метою — та тільки не порожнечу душі.
Павло Тичина, український поет, перекладач, публіцист, політичний і громадський діяч

Їсти можна...

Якщо бути пильним
12 червня, 1999 - 00:00

Як повідомили журналістам у цьому відомстві, майже вся ікра (чорна й червона), що реалізується на ринку, є непридатною до вживання через високий вміст бури та інших відхилень від норм держстандарту. Те ж саме стосується безлічі поширених і популярних у нас продуктів у вакуумних упаковках (копчена риба, ковбаса, шинка і т.п.). Їхній термін придатності минув ще тоді, коли вони в первісній формі (до нарізки) лежали на вітринах польських або голландських (а, можливо, бельгійських?) магазинів. До речі, що стосується злощасної бельгійської провізії, то, як запевнили в управлінні, продуктів із Бельгії в Україні не виявлено. Проте щодо вмісту диоксину в товарах «навколотваринного» походження (майонез, кондитерські вироби) дослідження ще ведуться. Загалом розслабитися поки що можуть лише вегетаріанці.

Утім, небезпечним або неякісним може виявитися все що завгодно — від хліба до сушених кальмарів — й де завгодно — й на стихійних ринках, і в супермаркеті. Особливо слід вказати на фальсифікації мінеральної води, яка літньої пори користується великим попитом. Лише за останній місяць співробітники з управління виявили в продажу три види неякісної мінеральної води, якою можна, якщо й не отруїтися, то залишки здоров'я з організму у разі регулярного вживання вимити зовсім.

У результаті місячника «Висока якість товарів і послуг — споживачам Києва» на всіх без винятку ринках столиці виявлено грубі порушення норм якості. Серед них — відсутність сертифікатів відповідності, термін придатності, що минув, хвороботворні бактерії та мікроби й порушення санітарних норм продажу — продавець «на одних вагах реалізовує сиру й готову до вживання продукцію» (інформація з офіційної web-сторіночки управління: http://www.rql.kiev.ua/spozhivach). До речі, на цьому ж сайті є назви й марки виявлених неякісних продуктів.

Загалом, якщо хочете бути здоровими, не купуйте продукти в підземних переходах, «із рук», на стихійних ринках уздовж тротуарів, навіть якщо на вигляд вони барвисті й дуже апетитні. Якщо ж іншого виходу немає — запитуйте у продавців сертифікати відповідності, причіпливо оглядайте кожну пляшечку, пакетик і баночку (вади упаковки й тари, як правило, свідчать про фальсифікацію товару). А головне — віддавайте перевагу продуктам вітчизняного виробництва. Проте також із осторогою.

Наталія ТРОФИМОВА, «День»
Газета: 

Додати коментар

Фото Капча
Введіть символи з картинки

НОВИНИ ПАРТНЕРІВ