Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Задля ідеї піднесення національної культури

У Львові презентують мистецько-документальну виставку з присвятою Мар’янові Коцю
26 червня, 14:41

Великий показ «Мар’ян Коць (1922–2011) : Українець, меценат, видавець» з нагоди 100-річчя від дня народження готує Національна наукова бібліотека імені  Василя Стефаника, про що зазначено на ФБ-сторінці відомої книгозбірні. Принагідно організатори дякують за сприяння у відкритті експозиції благодійному фонду #Pomozhy_Ukraini_БФ_Поможи_Україні.

«Український патріот, інтелігент і естет, невтомний організатор, видавець і меценат, Мар’ян-Павло Коць усе своє життя трудився на благо України, яку був змушений покинути серед історичні обставини і в еміграції торувати нелегкий шлях від простого робітника до директора Українсько-американської федеральної кредитної спілки «Самопоміч» у Джерсі-Сіті, президента кооперативів Східних Штатів, керівника Українського конгресового комітету Америки, – зазначено у дописі. – Невтомна, цілеспрямована діяльність пана  Коця та його дружини Іванни, була зосереджена на підтримці української еміграції, яка гуртувала навколо себе активних людей,забезпечувала вагомі результати у царині збереження національної ідентичності і культурної спадщини. Мар’ян-Павло думками і серцем був зі своїм народом, жив Україною».

На виставці буде експоновано частину колекції мистецьких творів, на чільному місці серед яких – гравюра Тараса Шевченка «Барон П. К. Клодт» (1861). Репрезентують також доробок митців української діаспори Європи, Америки та Австралії.

«Колекція повертає імена митців, багато з яких сьогодні навіть не згадано у словниках та енциклопедіях.  Виставка візуалізує досягнення українських митців у різних видах і жанрах творчості, самобутність таланту кожного», –  наголошують втілювачі проєкту. І додають, що експонована колекція Мар’яна-Павла Коця є безцінною частиною національного надбання і підтверджує національний характер української мистецької школи – незалежно від часу і місця діяльності художників.

Окремий розділ виставки – видавничі проєкти Коця, наприклад – фундаментальне видання «Українські народні мелодії» Зиновія Лиська в шести томах, «Релігійні твори Олександра Кошиця», а також книги, присвячені голодоморам (зокрема – «Голод в Україні. 1946–1947 рр.: Документи й матеріали». Київ, 1996).

Натхненний ідеєю піднесення національної культури, Мар’ян-Павло Коць водночас фінансував багато видавничих програм (допомагав журналам «Березіль» (Харків), «Бористен» (Дніпро), спонсорував вихід журналу «Світовид» (Київ), видавав твори Василя Барки, Юрія Косача, Докії Гуменної, Ярослава Дашкевича, Юрія Шевельова і багатьох інших.

У розділі виставки «З приватної книгозбірні Іванни і Мар’яна Коців» буде представлено примірники видань з автографами осіб, з якими співпрацювало, творило, товаришувало подружжя Коців, також – допомагало, сприяло,  підтримувало. І разом вони вірили  у світле прийдешнє вільної і незалежної України.

Експозиція з присвятою Мар’янові Коцю буде чинна з 29 червня у виставкових залах Інституту досліджень бібліотечних мистецьких ресурсів Львівської національної наукової бібліотеки України ім. Василя Стефаника (вул. Бібліотечна, 2). Уточнення для тих, хто хоче прийти на урочисте відкриття, – подія запланована на 15.00.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати