Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Завтра буде Копенгаген

03 вересня, 00:00
ФОТО МИКОЛИ БОЧКА

Тренер національної збірної України Олег Блохін та нападник Андрій Шевченко провели прес-конференцію для журналістів на тренувальній базі в Кончі-Заспі під Києвом. Тема розмови — перший матч нового відбіркового циклу першості світу із збірною Данії в Копенгагені, який відбудеться завтра. На подібних заходах непросто почути щось несподіване або сенсаційне. Зазвичай і тренер, і футболіст заявляють, що наполегливо готуються до гри, віддадуть усі сили задля перемоги, намагаючись подолати проблеми, які мають місце. Саме останнє і становить, як правило, найбільший інтерес і стає темою для обговорення. Тим більше, що й Олег Блохін, і Андрій Шевченко дали останнім часом багато приводів для гарячих дискусій і суперечок.

БЛОХІН НЕ БОЇТЬСЯ ЗНОВУ ПРОГРАТИ

Результати виступів збірної України під керівництвом Олега Блохіна загальновідомі. За одинадцять місяців проведено шість товариських матчів, у яких наші тричі програли і тричі зіграли унічию, забивши два голи. Таких низьких результатів наша збірна не показувала ще ніколи за десять років свого офіційного існування.

Визнавши це, тренер збірної заявив, що був готовий програти всі шість товариських матчів. Слід розуміти, що ці поразки мали б «окупитися» перемогами в офіційних матчах першості світу. Однак і щодо цього Олег Володимирович висловився оригінально, сказавши, що не боїться відповідальності й надалі працюватиме навіть тоді, коли збірна у Копенгагені знову програє.

А те, що саме такого результату можна очікувати, засвідчили звинувачення Блохіна на адресу лікарів клубних команд, які недостатньо дбають про здоров’я гравців національної збірної. Зокрема, Ротаня із «Дніпра», який, можливо, не зіграє проти Данії. Точно не вийдуть на поле, за словами Блохіна, Федоров, Чечер та Матюхін. Тренер висловив припущення, що у складі збірної не набереться навіть 18 гравців для повної заявки на матч. «Буде тринадцять, заявимо на гру тринадцять», — наголосив Олег Блохін.

Крізь вислови керівника головної команди країни проглядало погано приховане невдоволення тим, що в Україні немає, на його думку, належної кількості футболістів, здатних грати за національну команду.

Загалом настрій тренера збірної України перед стартом першості світу можна охарактеризувати як нервовий оптимізм. І команда, і тренер дуже хочуть здобути перемогу, ось тільки не знають, як саме це зробити.

ШЕВЧЕНКО ЧЕКАЄ ДЖОРДАНА

Форвард італійського «Міланa» був несподівано добре налаштований на спілкування з українською пресою. Вперше за останній рік журналісти мали можливість запитувати в Андрія все, що хотіли, а той нікуди не поспішав і залюбки докладно посвячував трудівників пера та мікрофона у свої проблеми. Власне, ігрових проблем у футболіста ніби немає. Невеличка травма, на яку посилався Шевченко, є «робочою», тобто не загрожує можливості виходити на поле.

Головною метою Шевченка, як здалося, було подолання певного напруження між ним і українською пресою, українськими уболівальниками. Люди давно чекали від Андрія того, що він сказав у середу. А сказав він, що готовий грати за Україну, прагне віддати всі свої сили успіху національної команди й таке інше. Футболіст спростував припущення щодо свого небажання грати за збірну на повну силу, сказав, що насправді все навпаки. За словами Шевченка, проблемою команди є, на його думку, те, що змінився склад, прийшли нові гравці, з якими йому грати складніше, ніж з колишніми партнерами по київському «Динамо».

Не залишилось поза увагою і особисте життя кращого бомбардира італійського чемпіонату. Шевченко підтвердив, що має стати батьком хлопчика, обмеживши цікавість журналістів іменем свого первістка. Якщо все буде добре, син футболіста «Мілану» буде зватися Джордан Андрійович Шевченко.

ІЗ МРІЄЮ ПРО ЛІМІТ

Перед хвилюючим моментом старту нового Кубка світу тренерам збірної України можна лише поспівчувати. Якщо десять років тому, коли наша збірна дебютувала в офіційних турнірах, головною проблемою був переїзд кращих українських футболістів до Росії та прийняття ними громадянства цієї держави, то сьогодні проблема інша — українських футболістів немає в кращих командах України. Лідери вітчизняного футболу комплектуються іноземцями, а рівень гравців «Іллічівця», «Чорноморця», «Дніпра» не влаштовує тренерський штаб.

Футболісти, звичайно, є, нікуди вони не поділися. Однак після того, як гравець залишає «Динамо» чи «Шахтар», його шанси потрапити до головної команди країни зменшуються в кілька разів. Не той рівень підготовки.

Не можна не погодитися з Олегом Блохіним щодо необхідності введення ліміту на іноземців в українській вищій лізі. Але про це говорити вже пізно. Футболісти, які з’являться після введення ліміту, гратимуть у наступній першості світу. А гра з Данією вже завтра.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати