Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

100 днів до мети

ЄС приймає Болгарію та Румунію з умовами
26 вересня, 00:00
ГОДИННИК У ЦЕНТРІ БУХАРЕСТА ПОКАЗУЄ, СКІЛЬКИ ДНІВ ЛИШИЛОСЯ ДО ВСТУПУ РУМУНІЇ В ЄВРОСОЮЗ / ФОТО РЕЙТЕР

Софії та Бухаресту залишилося сто днів до заповітної мети — вступу до Європейського Союзу. Попри вагання, ЄС вирішив усе-таки виконати взяті на себе зобов’язання та прийняти до своїх лав Болгарію та Румунію 1 січня 2007 року. На початку літа в липневому звіті Європейської комісії чітко зазначалося, що членство цих двох країн може бути відкладене. Схоже, тепер євроспільнота вирішила трохи пом’якшити позицію щодо Софії та Бухареста і, можливо, заодно заплющити очі на недостатні темпи реформ у цих країнах. В опублікованій сьогодні доповіді Європейська комісія заявляє про намір рекомендувати вступ Румунії та Болгарії в Євросоюз уже 1 січня майбутнього року. В документі йдеться, що обидві країни досягли прогресу в справі підготовки до вступу в ЄС. Зокрема, зазначається, що «Болгарія та Румунія досягли подальшого прогресу в справі підготовки до входження до Союзу, продемонструвавши здатність застосувати принципи та законодавчі норми ЄС із 1 січня 2007 року».

Разом із тим, у доповіді містяться вказівки на можливі санкції у разi, якщо після приєднання до Євросоюзу Бухарест і Софія не продовжать реформи. Це найжорсткіші умови вступу до ЄС за весь час існування блоку європейських держав.

Джерелом серйозного неспокою з боку ЄС залишаються проблеми корупції й організованої злочинності, особливо в Болгарії. Заклопотаність породжують також рівень продовольчої безпеки та заснування платіжних відомств для забезпечення сільськогосподарських субсидій.

Очевидно, що хорошим сигналом для ЄС було те, що в кількох галузях Болгарія та Румунія досягли значного успіху, і реформи набувають безповоротного характеру. Бухарест може похвалитися успіхами в боротьбі з корупцією та реформуванні юридичної системи. У країні обвинувачення в корупції висунено провідним політикам, у тому числі — колишньому прем’єр- міністру, під слідством перебувають співробітники митниці, судді й навіть начальник генштабу.

У Болгарії також тривають розгляди у справах деяких політиків, офіційних осіб і прокурорів, але досягнуто менше конкретних результатів. Більше того, там не були розкриті понад 200 скоєних протягом останніх років убивств мафіозного характеру.

Утім, обом країнам треба зробити дуже багато. У доповіді окреслено цілі, яких повинні досягнути Болгарія та Румунія. Якщо ці завдання не будуть вирішені, проти обох країн вживуть таких заходів, як відмова від визнання іншими країнами ЄС їхніх ордерів на арешт і судових рішень.

Болгарії необхідно внести такі зміни в конституцію, щоб виключити подвійне тлумачення питань про незалежність і підзвітність юридичної системи. Але найбільше Софія має зробити у сфері боротьби з корупцією, зокрема, в розробці стратегії боротьби з організованою злочинністю і відмиванням грошей.

Подібні заходи із боротьби з корупцією заплановано й для Румунії. Цій країні також доведеться виконати обіцянку про створення відомства для контролю за власністю і можливим конфліктом інтересів високопоставлених чиновників.

У доповіді перераховано заходи, яких виконавчі органи ЄС готові вжити у разi, якщо «ці країни не зроблять дій із виправлення наявного становища». Не інакше, як безпрецедентними, можна назвати плани відстежувати дії обох країн після того як вони стануть повноправними членами ЄС. У доповіді цей захід названий як «механізм для надання допомоги та підтвердження прогресу після вступу». Він покликаний відкинути враження, наче Болгарія та Румунія стали членами ЄС другого ґатунку, хоч обидві країни звітуватимуть перед Брюсселем кожні шість місяців. Перший звіт призначений на 31 березня майбутнього року.

До того ж ця дата стане останнім терміном для створення чітко функціонуючих систем платежів у фонд сільськогосподарської допомоги ЄС. Якщо цей рубіж не буде досягнутий, Єврокомісія скоротить на чверть кошти, призначені для болгарських і румунських фермерів, а це сотні мільйонів євро. Санкції можуть діяти рік або довше.

Євросоюз також збереже заборону на ввезення свинини з Румунії та Болгарії через повторювані випадки свинячої лихоманки. Неспокій із приводу недостатніх дій із боротьби з коров’ячим сказом і обробкою молока може призвести до додаткових обмежень, що завдасть удару по аграрних секторах в обох країнах.

Перед Болгарією стоїть ще одне випробування — удосконалити безпеку авіапольотів. Якщо вона цього не зробить, то не буде допущена на внутрішній європейський авіаційний ринок. Зареєстрованим у Болгарії літакам і перевізникам можуть заборонити польоти на території ЄС.

Хоча до вступу обох країн залишається 100 днів, вони вже зараз готуються до урочистої церемонії, приуроченої до цього випадку. Її проведуть 1 січня прем’єр-міністри Болгарії та Румунії на мосту через Дунай, що окреслює кордон між двома країнами.

На цьому ЄС завершить свою експансію за рахунок колишнього комуністичного блоку — в 2004 році до Союзу вже були прийняті 10 держав. Тільки для ЄС це стане радше випробуванням, а не торжеством.

Слід зазначити, що значна частина обмежень, про які йдеться в доповіді, згадувалася й раніше, але не так чітко, і вони не стосувалися раніше прийнятих членів. Вони розраховані на те, щоб заспокоїти громадську думку насамперед у чотирьох країнах — Німеччині, Франції, Данії та Бельгії, які ще не ратифікували угоду про розширення Євросоюзу. Швидше за все, це, напевно, був сигнал для Туреччини й інших кандидатів на Балканах про те, що ЄС добре подумає, перш ніж приймати у свої лави нових членів.

КОМЕНТАР

Лівіу МУРЕСАН , виконавчий директор Європейського інституту управління ризиками у сфері безпеки та комунікацій, Бухарест:

— На останні 100 днів, які залишилися до 1 січня 2007 року, є ще багато роботи для румунської влади, а також інституцій. Крім цього, робота буде вестися в країнах, які мають схвалити членство Румунії в ЄС. Днями відбувся плiдний візит нашого прем’єр-міністра Келина Теричану до Брюсселя, крім цього, президент Траян Бесеску побував у Берліні й провів переговори з членами бундестагу і канцлером Ангелою Меркель. У середині країні здійснюється реформа стосовно поліпшення відносин між інститутами президента та уряду. Ми сподіваємося, що ці кроки будуть успішними для знаходження спільної основи співпраці між ними. У нас є проблема в парламенті, де існує багато інтересів. У парламенті є представники бізнесу, представники груп інтересу, які не зовсім задоволені деякими аспектами реформування румунської економіки відповідно до зобов’язань перед ЄС. Європейська комісія надіслала жорсткого листа угорській та консервативній партії, які невдоволені пропозиціями щодо реформування. Ми сподіваємося, що після публікації доповіді по Болгарії робота з виконання зобов’язань буде пріоритетом для всіх. Ми маємо дати належну відповідь на запитання, які будуть поставлені в цій доповіді до нашої країни. Уряд і парламент повинні створити інститути, які зобов’язалися створити. Це буде дуже важливим сигналом всередині та поза межами країни про силу правосуддя. Президент, уряд і парламент зобов’язані виконувати політичні обіцянки, які вони робили, і працювати разом над проблемами. Сподіваюсь, що наступного тижня вони знайдуть спільну мову, як діяти останні 100 днів, котрі лишилися до вступу в ЄС. Чи буде членство умовним? На мою думку, може буде запропонований сильний моніторинг з боку Європейської комісії. Це буде добрим сигналом для того, щоб влада продовжувала роботу і зрештою виконала всі обіцянки.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати