Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Аргентина девальвує валюту

09 січня, 00:00

Аргентинський президент Едуардо Дуальде оголосив про деякі з першочергових заходів, які буде здійснено для розв’язання економічних проблем країни. Зокрема, як і прогнозувалося, прийнято ухвалу девальвувати на 30% національну валюту, яку протягом 10 років було прив’язано до долара. Проте, на думку деяких фінансових аналітиків, девальвація песо може посилити економічні проблеми країни, оскільки якщо владі не вдасться стримати зростання цін, це може призвести до нових масових акцій протесту, і тоді країну охопить ще більш глибока політична та економічна криза, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Також передбачається збільшення оподаткування компаній, що експортують нафту. Як очікується, це повинно допомогти покрити витрати, пов’язані з конвертуванням доларових боргів у песо. Аргентина прагне отримати ще 22 мільярди доларів зовнішніх кредитів. Міністр фінансів Аргентини Хорхе Ремес Леников у понеділок зустрівся з представниками ділового співтовариства країни, намагаючись переконати їх не підвищувати ціни після девальвації національної валюти. За словами міністра, багато що залежить від настроїв людей. Леников твердить, що власники мереж супермаркетів сказали, що піднімуть ціни лише на імпортні товари, в той час як представники нафтовидобувної промисловості пообіцяли не допустити збільшення цін на бензин. Залишаться на колишньому рівні й тарифи на користування громадським транспортом.

Глава Міжнародного валютного фонду Хорст Келлер заявив, що готовий працювати спільно з аргентинським керівництвом над розв’язанням проблем, що охопили країну, повідомляє Бі-Бі-Сі. Місія МВФ вже перебуває в Аргентині й планує повернутися до Вашингтона у вівторок. На думку директора-розпорядника МВФ, Аргентина потребує економічного зростання, а для досягнення зростання необхідні заощадження, інвестиції та працездатна банківська система. «Проте треба визнати, — сказав Келлер, — що виходу з кризи неможливо досягти без больових заходів, а коріння кризи треба шукати в самій Аргентині». Аргентина минулого тижня фактично оголосила дефолт за своїм зовнішнім боргом, який становить близько 141 мільярда доларів США. Масові акції протесту, якими населення відповіло на запровадження жорстких заходів у економіці, призвело до політичної кризи й почергової зміни п’ятьох президентів протягом двох тижнів. Колишнє керівництво країни намагалося вирішити проблеми, викликані, серед усього іншого, відмовою МВФ надати позику на суму 1 мільярд 300 мільйонів доларів, шляхом «затягування пасків».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати